Dünyanın tek nükleer ticari gemisi

1969 yılında milyonlarca dolar maliyetle inşa edilen ABD’nin ilk ve tek nükleer güçle yürüyen ticaret gemisi N/S Savannah müze oluyor.

Nükleer enerjinin barışçı amaçlarla da kullanılabileceğini göstermek üzere 1969 yılında inşa edilen N/S Savannah, dizayn özellikleri açısından da hareketini sağlayan nükleer reaktör gibi atak bir görünüm sergilemekteydi.

Ne var ki geminin hizmette olduğu süre hiç de uzun olmadı. 1969-1975 yılları arasında ancak 6 sene çalışabilen gemi yine de bu süre içerisinde 29 milyon galon yakıtı tasarruf etti.

Gemi yüksek işletme giderleri nedeniyle 1975 yılından beri paslanmaya terkedilmişti. 11 Eylül sonrası asayişle ilgili kaygılar ABD hükümetini harekete geçirdi ve geminin restore edilerek müze haline getirilmesi için bu yıl 4,5 milyon dolar kaynak ayrıldı.

Dünyanın ilk ve tek nükleer ticari gemisi olma ünvanını elinde bulunduran N/S Savannah artık müze olarak Amerikalılara atom çağının güzel bir hatırası olarak eski günleri anımsatacak.

ABD Denizcilik İdaresi geçtiğimiz Cuma günü geminin restorasyonu için BAE Systems Norfolk Gemi Tamir şirketinin seçildiğini ve 4,1 milyon tutarında anlaşma imzalandığını açıkladı.

N/S Savannah’ın inşa projesi 1959 yılında Başkan Eisenhover tarafından atom enerjisinin barışçıl kullanımını teşvik amacıyla başlatılmıştı.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim