Gemi Brokerleri Derneği ev sahipliğinde bu yıl İstanbul'da düzenlenen Dünya Gemi Brokerleri Toplantısı bu akşam Haliç Kongre Merkezinde yapıldı.

Yemeğe,  Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı Deniz ve İç Sular Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İstanbul Liman Başkanı H. Gani Aygün, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, ODEK Başkanı Murat Dalyan, Denizcilik Federasyonu Başkanı Bület Temur, TTOBB Sektör Meclis Başkanı Erol Yücel, Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Pınar Kalkavan, DTO Yönetim Kurulu Üyesi Alev Tunç, Şadan Kaptanoğlu, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal, sektörden davetliler, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen gemi brokerleri olmak üzere 1300 davetli katıldı.

Pınar Kalkavan: 'Birlikte çalışmamız gerekiyor"

Törenin açılış konuşmasını yapan Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Pınar Kalkavan, "İki yıl önce derneğimiz kurulduğunda bir rüyamız vardı. Bu rüya, dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen brokerler yemeğini ticaret, kültür ve dostluk merkezi olan İstanbul'da düzenlemekti. Bu akşam, bu rüyamız gerçeğe dönüştü hem de 1300 misafirimizle birlikte. Bu toplantıların gelecekte yıllarca devam etmesini ve uluslararası  gemi grokerleri toplantısının küresel denizcilik programlarının bir parçası haline gelmesini diliyorum." dedi.

Denizcilik sektöründe herkesin aynı gemide olduğunu unutmaması gerektiğinin altını çizen Pınar Kalkavan; denizdeki dalganın büyümekte olduğunu ve fırtınada gemiyi selametle yürütebilmek için sektörde birlikte çalışılması gerektiğini söyledi.

Suat Hayri Aka: "Sizlerden biriyim"

Gecede konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka; denizcilikle ilgili hizmetlerde kendisinin de değişik kademelerde geçmişte görev yaptığını söyleyerek bunlar arasında gemi işletmeciliği, gemi idaresi, kuru yük kiralaması, çeşitli liman hizmetleri, acentelik ve brokerliği saydı.

Suat Hayri Aka; bütün bu çalışmalar içerisinde brokerliğin kendisi için özel bir önemi olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Denizcilik sektöründe 15 yıl çeşitli kademelerde hizmette bulundum ama benim profesyonel yaşamımın önemli bir kısmını brokerlik oluşturur. Karşınızda bulunan kişi aynı zamanda sizlerden biridir, bunu belirtmek istiyorum. "

Gemi brokerliğinin mesleğe kendini adamayı gerektiren yoğun bir meslek olduğunun altını çizen Suat Hayri Aka; "Bu meslekte saatler uzundur ve sizden 7 gün 24 saat hizmet beklenir" dedi.

Genellikle günün uzakdoğu pazarlarını izlemek amacıyla çok erken başladığına değinen Suat Hayri Aka, çalışmanın akşamın geç saatlerine kadar sürdüğünü belirtti. Aka, "Eğer dünyanın bir başka köşesinde bir başka gemi bu saatte sizi bekliyor değilse şanslı sayılırsınız" dedi.

Suat Hayri Aka, brokerliğin rekabetçi bir meslek olduğuna değinirken şunları söyledi:

"Bu meslek rekabetçidir. Dünyada armatör ve kiralayan sayısından çok gemi brokeri vardır. Ayaküstü düşünebilmek ve müşterilerinize akılcı yapıcı tavsiyelerde bulunmak durumundasınız. Demek istediğim, sizler gemi taşımacılığıyla ilgili işlemlerde ara elemandan çok daha fazlası olmak durumundasınız. Müşterilerinizin gereksinimlerini ve taleplerini anlamak ve bunları en tatmin edici şekilde yerine getirmek için uğraşmak bunu yaparken birlikte çalıştığınız brokerlerle gelirin yüzde beşini paylaşmaktasınız. Sizlerin bu zor ve talepkar mesleği yapmanızda başarılı olmanızı sağlıyacak yüksek maharetinizi, çalışma koşullarınızı ve mekanlarınızı yakından biliyorum."

Müsteşar Suat Hayri aka; idare olarak kendilerinin de daha evvelden düzenleme yapılmayan denizcilik alanlarına uygun düzenlemeler getirmek için planlama yaptıklarını kaydetti. Bunlar arasında liman operatörleri ve bunkercilere mesleki ve mali kriterler getirilmesi, denizcilik pazarlarının yeniden organize edilmesi, tersaneler ve kıyı yapılarının master planlarının gözden geçirilmesinin bulunduğuna değinen Suat Hayri Aka, böylelikle Türk denizcilik sektörünü Avrupa standartlarına yükselteceklerini söyledi.

Aka; "Şimdi denizcilik sektörümüzü bütünüyle uluslararası kurallarla uyumlu hale getirmek üzerinde çalışıyoruz. Bu bağlamda yeni TTK hayati önem arzediyor. Bu yeni Kanun ile, Türk denizcilik hukuku da uluslararası anlaşmalar ve sözleşmeler paralelinde zorlu bir reform ile karşı karşıyadır" şeklinde konuştu.

Aka, sözlerine son verirken, deniz taşımacılık sektöründe yaşanan ciddi düşüşe rağmen, denizcilik camiasının üyelerin dayanışma içerisinde bulunarak ve deneyimin ve bilginin paylaşılmasının daha da önemli hale geldiğinin bilinci içerisinde hareket edeceğine inandığını belirtti.

Metin Kalkavan: "Avrupa'nın geleceği Türkiye

Yemekte konuşan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan; kendisinin brokerlerin toplanmamasını hep bir eksiklik olarak gördüğünü ve bu toplantıdan dolayı memnunluk duyduğunu belirtti.

Kalkavan; krizle birlikte Türkiye'nin büyümesini de sürdürdüğünü belirterek, "Avrupa Birliği bizi kabul etmiyor. Oysa Avrupa'nın geleceği Türkiye'dir. Çünkü genç bir nüfusumuz var" dedi.

Plaketler verildi

Gecede daha sonra yemeğe sponsor olarak destek veren kuruluşlara plaketleri verildi.

 

 

Editör: TE Bilişim