Dünyanın en değerli ipek mendilleri 

İZMİR -''Askeri ipek mendiller'' konulu sergi, Ege Müze Gemisi'nde açıldı.

Sergi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde yer alan deniz müzeleri, müze gemiler ve araştırma merkezlerinin geliştirilmesi, Deniz Kuvvetleri ve deniz harp tarihinin tanıtılması amacıyla, İstanbul Deniz Müzesi Komutanlığınca açıldı.

Sergiye, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, eşi Özenç Özkök ile katıldı. Özkök, sergiyi beğeniyle gezdiğini belirtti.

Askeri ipek hatıra mendilleri koleksiyonunun çok enteresan bulduğunu belirten Özkök, ''Daha önce böyle bir koleksiyon yapıldığını duymamıştım. Çok etkilendim. Muhafazası, sergisi çok zor olan bir şey. Koleksiyon sahibini kutluyorum'' dedi.

Koleksiyonun sahibi Oğuz Aydemir de ipek mendil koleksiyonunun tamamen bilinçsiz, tesadüfen başlayan bir koleksiyon olduğunu belirterek, kendisine ait ayrıca Osmanlı dönemi tam pul koleksiyonu, ferman ve berat koleksiyonları bulunduğunu söyledi.

Kanuni Sultan Süleyman döneminden başlayan ipek hatıra mendiller koleksiyonunun en büyük özelliğinin, koleksiyonu oluşturan ipek mendillerin dünyada tek olduğunu kaydeden Aydemir, şunları söyledi:

''Bu ciddi bir koleksiyon ve müzelerde dahi yok. İpek hatıra mendillerinin muhafazası son derece zor, meşakkatli, emek bilgi isteyen bir konu. Çerçevelenmesi çok özel. İki cam arasında olmak zorunda. İpek, zaman içinde yaşlandıkça kayıyor, özel muhafazası gerek. Koleksiyonun en eski parçası, 1856 Kırım Savaşı sırasında yurt dışında basılmış bir ipek mendildir.

Koleksiyonun, Türkiye'deki tek ipek mendil koleksiyonu olması çok rahatsız edici. Çünkü ister istemez eserlerin ikincisi olmayınca, üzerinizde baskı hissediyorsunuz. Özel müzelere, bu koleksiyonu sergilemeleri için teklif de ettim, ama böylesine bir koleksiyonun, böyle bir yere armağan edilmesi konusunda katalog yayını, daimi sergilenmesi, bakım garantisi, depolanmaması gibi bazı ön koşullar talep ediyorsunuz. Bu taleplere bugüne kadar onay veren olmadı. Şimdilik boştalar ve kendi koleksiyonum olarak geniş kitlelerin görmesini arzu ediyorum.''

Koleksiyonda Selanik, Fransa, Siva, Kızılay, Hava Şehitleri hatıra ipek mendilleri olmak üzere çok sayıda eser bulunuyor.

Sergi, Narlıdere'deki Ege Müze Gemisi'nde 22 Mayıs'a kadar, meraklılar tarafından ziyaret edilebilecek. (aa)

 

 

 

Editör: TE Bilişim