Uzmanlar, dünyada yok olmaya yüz tutan hayvan ve bitki türlerinin küresel ölçekte haritasını çıkardı.

Çeşitli doğa koruma örgütlerinin katılımıyla oluşturulan heyetin hazırladığı listede, gerekli önlemler alınmazsa, yakında yok olması muhtemel 800 canlı türüne yer veriliyor.

Ancak bu canlıların büyük bölümü, tropikal bölgede yaşıyor. Uzmanlar, Ulusal Bilimler Akademisi tutanaklarında yer alan makalede bu tür yaşam alanlarını korumanın yılda bin dolardan daha azına mal olacağını belirtiyorlar.

Projenin ardında, dünyanın çeşitli yerlerinden Zoological Society of London, Conservation International ve American Bird Conservancy gibi önemli çevre örgütleri var.

Bu örgütler, Soyların Tükenmesine Son İttifakı (AZE) adı altında birleşmiş. Uzmanlar, ellerindeki verilere dayanarak en az bir canlının 'tehlikede' ya da 'hayati tehlike altında' diye sınıflandırılabileceği 595 yaşam alanı belirlemiş.

Her birinde söz konusu canlının bilinen nüfusunun yaklaşık yüzde 95'i yaşıyor. Bazı yaşam alanlarında ise birden fazla tehlike altında canlı bulunuyor.

Gezegendeki tüm organizmalar üzerinde çalışma yapılamayacağı için, belirlenen 794 canlı türü, sadece kuşlar, memeliler, suda yaşayan canlılar, kozalaklı ağaçlar ve bazı sürüngenleri kapsıyor.

Bu yaşam alanlarının büyük bölümü kalkınmakta olan ülkelerde ve tropikal yerlerde. Ayrıca, bu yerlerin ortalamada insan nüfusunun yoğun olduğu alanlar olduğunu söylemek mümkün.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim