Dünya Su Haftası başladı
 
Uluslararası kuruluşlar, bilim adamları ve çevre örgütlerinin yıllardır dile getirdikleri su sorununa çözüm bulmak ve acil eylem planlarını tartışmak amacıyla çeşitli toplantı ve etkinliklerin yapılacağı "Dünya Su Haftası", İsveç'in başkenti Stockholm'de başladı.
 
Dünya çapında yaşanan su bağlantılı sorunlar yaygınlaşıyor

Stockholm Konferans Merkezinde düzenlecek toplantılara, yüzün üzerindeki ülkeden politikacılar, araştırmacılar, bilim adamları, sivil örgüt temsilcileri ve uzmanların katılması bekleniyor.

Su politikalarında değişim, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın su kaynaklarına etkisi, su yatırımlarının öncelik kazanması ve bölgesel çapta su sorunlarının tartışıldığı seminerlerle bugün başlayan etkinlikler 18 Ağustosa kadar sürecek.

Etkinliklerin yarınki bölümünde açılış oturumunda su sorununa ilişkin önde gelen uzmanlar konuşmalar yapacak, "Su, İklim ve Savunmasızlık" başlıklı bir tartışma paneli düzenlenecek.

17 Ağustosta düzenlenecek kapanış toplantısında ise iş dünyası, uluslararası organizasyonlar ve hükümet temsilcileri çeşitli sunuşlar yapacak. Haftanın son gününde ise su kaynaklarının kullanımına ilişkin teknik geziler düzenlenecek.

Dünya Su Haftası etkinlikleri kapsamında, 14-16 Ağustos tarihleri arasında AB Su İnisiyatifi toplantıları da Stockholm'de düzenlenecek.

Dünya Su Haftası etkinlikleri de, bu kapsam içindeki sorunların çözümü ve "karmaşa dolu bir geleceğe" hazır olmak için yapılması gerekenlerin tartışılacağı bir platform olacak.

Seminerler ve toplantıların genel amacı ise "sürdürülebilir yapıcı yönetim politikalarına ışık tutmak" olarak belirleniyor.

Üzerinde uzlaşılan çözümlerin pratiğe geçirilmesi ve yasal düzenlemelerin yapılmasının geciktiğini belirten uzmanlar, özellikle "geleceğe dönük" projelerin hayati olduğunu vurguluyor.

Su Haftası kapsamındaki çalışmalar, nüfus ve kişi başına düşen milli gelirdeki artışla birlikte, su, gıda, enerji ve diğer mallara olan talebin yükselişin, doğal kaynakların azalışıyla birleşince özellikle gelişmekte olan ülkelerde yıkıcı etkileri olacağı gerçeğine odaklanıyor.

Uzmanlar, azalan su kaynaklarının olduğu bölgelere yatırım isteği ve imkanının da azalışıyla birlikte yoksulluğun derinleştiği bir döngü içine girildiğini, kaynakların kötü yönetilmesi sorununun mutlaka çözülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Gelecekte büyük sorunlar doğuracak bu tür negatif eğilimlerin önüne geçilebilmesi ve bu fasit döngülerin kırılabilmesi için, su kaynaklarının kullanımında daha iyi ve alternatif çözümler bulunması gerekiyor.
 
Kaynak: BBC

Editör: TE Bilişim