DÜNYA İKLİMİNE SİBİRYA ALARMI

Sibirya'da hızla yükselen sıcaklık, dünya iklimi için tehlike çanları çalıyor. Dünyadaki en büyük turbalık alan, Sibirya'nın uçsuz bucaksız ovalarında uzanıyor.

Turbalıklar, sulakalanların etrafındaki bitkilerin su altında oksijensiz kalarak çok yavaş şekilde çürümesi sonucu meydana geliyor.

Sibirya'nın soğuk ikliminde donuk halde bulunan turbalıklar, 11 bin yıl öncesinden bu yana biriken bitki kalıntılarını barındırıyor.

Sibirya'nın batısında Almanya ve Fransa'nın toplam yüzölçümlerine eşit dev bir araziyi kaplayan turbalık alan, binlerce yıl sonra ilk kez erimeye başladığının işaretlerini verdi.

Donmuş bitki kalıntılarının eriyişi, sera etkisi yapan milyarlarca ton metan gazının atmosfere salınmasına yol açabilir.

Bilimadamları, bu gelişmenin küresel ısınmaya aniden çok büyük bir sürat kazandıracağından endişeli.

Küresel ısınma hesaplarını yenilemek lazım

New Scientist dergisine bir mülakat veren Rusya'nın Tomsk Üniversitesi öğretim görevlisi Sergei Kirpotin, ''turbalıkların eriyişi kesinlikle küresel ısınmanın neden olduğu bir süreç'' diyor:

''Küresel ısınmayla eriyen, ve eridikçe atmosferdeki sıcaklığı daha da besleyen turbalıklardaki ekolojik felaketin önüne geçmek imkansız görünüyor.''

Rus bilimadamına göre, Sibirya'nın batısında kuzey kutbunun hemen altında yer alan dev arazinin eriyişi son üç-dört yıl içerisinde baş gösterdi.

Sibirya'nın batısı, dünyada ortalama sıcaklıkların en hızlı artış gösterdiği alan.

Son 40 yıl içerisinde bu yörede ortalama sıcaklık yaklaşık 3 derece artış gösterdi.

Artan sıcaklığın, insanoğlunun sanayi faaliyetlerinin, Arktik salınım diye bilinen atmosferdeki dönüşümsel doğa olayının ve eriyen buzullların etkisinin bir bileşimi olduğu sanılıyor.

Sibirya'daki turbalıklar, binlerce yıldır donarak buz içinde hapsolmuş metan gazı içeriyor.

Araştırmacılar, bu gazın atmosfere karışması olasılığının, geleceğe ilişkin küresel ısınma tahminlerinin şimdi daha karamsar bir gözle yeniden değerlendirilmesini gerekli kıldığını söylüyorlar.

İngiltere'nin Guardian gazetesinin sorularını yanıtlayan East Anglia Üniversitesi öğretim görevlisi David Viner, ''Turbalık alan bir kez eridi mi, yerine geri konamaz; ve sanayi faaliyetlerinden çok daha fazla miktarda zararlı gazın atmosfere karışmasına yol açar'' diyor.

Avrupa kentleri de hızla ısınıyor

Avrupa'nın büyük kentlerinde ortalama hava sıcaklığı beklenenin çok üzerinde bir hızla artıyor.

Bu uyarı Dünya Doğa Fonu'nun (Worldwide Fund for Nature) son araştırmasında yer aldı.

Avrupa'nın önde gelen kentlerinde, son 30 yılda yaşanan sıcaklıkları inceleyen araştırma, belli başlı bir çok kentin 30 yıl öncesine göre ortalama en az 1 derece daha sıcak olduğunu ortaya koyuyor.

Isınmaya neden olan ise, tanıdık bir olgu. Atmosfere kömür ve gaz yakan enerji santrallerinden ve otomobillerden salınan sera etkisi yapan gazlar, özellikle de karbondioksit.

"Sıcak hava dalgası, kuraklık ve tropikal yağmurlar. Avrupa artık bunlarla daha fazla karşılaşacak'' diyor Dünya Doğa Fonu.

Artan sıcaklıklar, alışık olunmayan hava koşulları demek. Bundan da en büyük zararı özellikle büyük kentler görecek.

Dünya Doğa Fonu'nun çalışmasına göre en fazla ısınan kent Madrid.

Londra, Paris, Stokholm, Lizbon ve Atina da sıcaklık mağduru kentler. Bu kentlerin hepsinde, ortalama yaz sıcaklığı 1.5 Nerobet ila 2 derece arasında artmış durumda.

Çoğu uzman sıcaklıkların artmasının temel nedeninin karbodioksit olduğu konusunda uzlaşmış durumda.

Dünya Doğa Fonu, Avrupa ülkelerini, karbondioksit salınımını azaltmaya ve alternatif enerji kaynakları için yatırım yapmaya çağırıyor.

Kaynak:BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim