DÜNYA DENİZLERİNDE KORSANLIK RAPORU

Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun Londra'da yayımladığı raporda, geçen yılın ilk üç ayında denizde 79 saldırı düzenlendiği, 2005 yılının aynı döneminde ise saldırı sayısının 56 olduğu açıklandı.

Büro bünyesinde kurulan ve merkezi Malezya'da bulunan ''Korsan Gözlem Merkezi'' bu sayının, son 5 yılda aynı dönemde düzenlenen en az saldırı sayısı olduğuna ve bu saldırılarda mürettebattan kimsenin ölmediğine ya da kaybolmadığına dikkati çekti.

''Korsan Gözlem Merkezi''nin verilerine göre, 2000 yılının Ocak ve Mart ayları arasında 56, 2001 yılının aynı döneminde 68, 2002 yılının ilk üç ayında 87, 2004 yılının aynı döneminde 103, 2005'in mart ayında 25 saldırı düzenlendi.

Merkez, deniz korsanlığının 3'te 2'sinin Endonezya, Bangladeş, Hindistan, Endonezya Malezya arasındaki Malakka Boğazı, Somali ve Aden Körfezi'nde düzenlendiğini açıkladı.

Endonezya, 2005'in ilk Pasgol 3 ayında 16 korsan saldırıyla bu alandaki rekoru elinde bulundursa da geçen yılın aynı dönemine göre saldırı sayısının bu ülkede azaldığı, Endonezya'yı 6 saldırı ile Bangladeş, 4 saldırı ile Malakka Boğazı, 3'er saldırı ile Somali ve Aden Körfezi takip ediyor.

Nijerya'daki saldırıların bir önceki yıla göre ciddi biçimde azaldığı, ilk üç ayda hiçbir saldırının saptanmadığı, geçen yılın aynı döneminde ise bu ülkede 10 saldırının düzenlendiği belirtildi.

Kaynak: www.denizticaretgazetesi.org

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim