Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği Başladı

 Bu yıl Türkiye'de yapılan Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği dünya ve Türk denizcilerini bir araya getirdi. Dünya Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından her yıl farklı ülkelerde düzenlenen Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği İstanbul Haliç Kongre Merkezinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın da desteği ile bugün başladı.

''Denizcilik: Dünya İçin Vazgeçilmezdir'' temasına taşıyan etkinliğin açılış konuşmalarını; Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Ahmet Arslan ve IMO Genel Sekreteri Kitac Lim yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da İMO Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinlikleri'ne katıldı.Burada konuşan Başbakan Yıldırım, "Özellikle gelişmiş ülkeler diye nitelediğimiz Avrupa ülkelerinde büyüme neredeyse yok denecek kadar az. Çin ve Hindistan'ı hariç tutarsak Türkiye büyümede bütün olumsuzluklara rağmen dünya ortalamasının iki katında bir performans gerçekleştiriyor" dedi.

"BU KRİZ MUTLAKA BİTECEK"

"Dünya ticaretindeki küresel bir birim küçülme deniz taşımacılığına tam 4 kat olarak yansıyor" diyen Yıldırım, "Dolayısıyla en önce ve en fazla küresel ticaretteki daralmadan etkilenen sektör; denizcilik sektörüdür. Denizlere kıyısı olan her bölgemize bundan sonraki hedefimiz; bir ana aktarma limanı oluşturmaktır. Bunlarla ilgili Ege Denizi'nde ve Karadeniz'de yapım çalışmaları halen devam etmekte olup, Akdeniz'de de özel sektöre ait limanlar hizmete girmiş olup, daha büyük ölçekli konteyner liman planlaması da mevcuttur" diye konuştu. Başbakan Yıldırım, "Bu kriz mutlaka bitecek. Bunun işaretlerini yavaş yavaş görüyoruz. 8 yıl aradan geçti. Belki son yakın tarihimizdeki en büyük krizi yaşadık. Artık yavaş yavaş küresel ticarette canlanma emareleri başladı. O halde denizcilik belki 1 yıl, belki 1,5 yıl sonra tekrar o eski güzel günlerine dönecektir" dedi.

"TERÖRDEN KORKMA DEĞİL... "

"Dünya, temel problemlerini çözmek için önce küresel ve bölgesel barış meselesini halletmesi gerek" diyen Başbakan Yıldırım, "Bugün mültecilerin sayısı dünyada 55 milyonu aşmıştır. 55 milyon nüfusu olan kaç tane ülke vardır? Sorun büyüktür. BM başta olmak üzere dünyanın ileri gelen ülkelerinin çok daha fazla sorumluluk alması zamanı gelmiştir. Eğer küresel barışı, küresel güveni sağlayamazsak, terörü küresel bir tehdit olmaktan çıkaramazsak, bütün bu konuştuklarımızın gerçekleşmesi de bir başka bahara kalır. Burada da işte bu toplantıda olduğu gibi dayanışma, bir araya gelme, terörden korkma değil, terörü korkutma esasına dayanan bir iş birliğine ihtiyaç vardır" ifadesini kullandı.

"Çin'den sonra en çok gemi adamı yetiştiren ülkeyiz"

Arslan, "Denizcilik sektörüne yönelik ÖTV'siz yakıt uygulaması başlattık. Kent içi yolcu taşımacılığında yılda 164 milyon insan deniz yolunu tercih ediyor. Bu durum, sektörün geldiğini nokta adına çok önemli." dedi. Şu anda yılda 24 bin olan yat bağlama kapasitelerini 50 bine çıkarmayı planladıklarını ifade eden Arslan, uzman denizciler yetiştirme becerilerine güvendiklerini, 185 bin iyi yetişmiş, konusunda uzman gemi adamıyla hem ülke hem de dünya denizciliğine hizmet verdiklerini anlattı. Arslan, geçmişte kara listede olan Türk bayraklı gemilerin etkin ve yoğun denetim ve eğitim sonucunda yıllardır beyaz listede olduğunu, gemi adamlarını da beyaz listeye çıkardıklarını belirterek, "Türkiye'de kayıtlı gemi adamı sayısı 185 bine çıktı, Çin'den sonra dünyada en çok gemi adamı yetiştiren ülke durumuna geldik." dedi.

Deniz emniyeti, deniz güvenliği ve deniz çevresinin korunması ile ilgili tüm gereklilikleri yerine getirmek adına uluslararası standartlarda hizmet verdiklerini dile getiren Arslan, yılda yaklaşık 50 bin gemi geçişi ile dünyanın en yoğun deniz trafiğine sahip, en riskli su yollarından biri olan Türk boğazlarında seyir, can, mal ve çevre emniyetinin artırılması için Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi vasıtasıyla çalıştıklarını söyledi. Arslan, Türkiye'nin halihazırda 31 adet IMO Sözleşmesi ve enstrümanına taraf olduğunu paylaşarak, "Türkiye'de denizcilik sektörümüz böyle bir tablo çizerken, ülkemizin IMO Konsey üyeliğine her seferinde desteğini artırarak seçilmesi bizler için büyük bir kıvanç kaynağı." diye konuştu. Denizci bir ülke ve denizci bir millet olduklarını dile getiren Arslan, "Denizcilik sektöründe zorluklar ne olursa olsun, denizlere asla sırtımızı çevirmeyeceğimizi, denizlere yüzümüzün her zaman dönük olacağını biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Etkinliğin açılışında IMO Genel Sekreteri Kitack Lim de bir selamlama konuşması yaptı.

2 gün sürecek

"Denizcilik: Dünya için Vazgeçilmezdir" temasıyla Haliç Kongre Merkezinde düzenlenen Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinliği, dünyanın farklı ülkelerinden tüm denizcilik camiasını bir araya getiriyor. IMO'nun dünya denizciliğindeki rolü ile ilgili farkındalığın artırılması ve Türk denizciliğinin dünya çapında tanıtılması açısından önemli bir platform olma özelliği taşıyan sempozyum 2 gün sürecek. Sempozyum boyunca alanında uzman yerli ve yabancı konukların katılımıyla oturumlar düzenlenecek. Arslan, şu anda tersanelerde aktif olarak 30 bin kişinin çalıştığına değinerek, ilgili iş kolları da hesaba katıldığında gemi inşa sanayisinin yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağladığının altını çizdi. Türk gemi inşa sektörünün küresel krizden en az şekilde etkilenmek adına gemi onarım ve tamir konularına yöneldiğini dile getiren Arslan, bu konuda da başarılı olduklarını bildirdi. Program 2 oturumla devam etti Dünya Denizcilik Günü Paralel Etkinliği açılış konuşmalarının ardından yapılan iki oturumla devam etti.

Yapılan ilk oturumda ''Türk Denizcilik Mirası'' konusu işlendi. Emekli Amiral, Ulusalararası Denizcilik Araştırmaları Başkanı Metin Ataç'ın moderatörlüğünde yapılan ilk oturumda Profesör Dr. İdris Bostan, Doçent Dr. Maria Pia Pedani, Profesör Dr. Tuncay Zorlu ve Profesör Dr. Kaori Komasatu söz aldı. Uluslar arası sempozyumun 2. oturumunun konusu ise , ''Deniz İnsan Hayatı İçin Neden Vazgeçilmezdir'' oldu.

Katılımların yoğun olduğu oturumların ikinci bölümünün moderatörlüğünü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka üslendi. Müsteşar Suat Hayri Aka'nın moderatörlüğünü yaptığı ikinci oturumda Johan H. Williams, Charles Bud Darr, Arsenio Dominguez, Dr. Cleopatra Doumbia Henry ve Richard Clayton söz aldı.

Etkinlik cumartesi günüde sürecek Dünya denizcilik Günü Yan Etkinliği cumartesi günü yapılacak olan sempozyumlarla da devam edecek. 2. gününde de Haliç Kongre Merkezinde yapılacak olan Dünya denizcilik Günü Yan Etkinliğinde; Denizciliğin Riskleri ve Kriz Yönetimi ve Dünya Denizcilik Endüstrisinde Adil Rekabet konuları işlenecek.
Editör: TE Bilişim