Dünya Denizcilik Günü Mısır Denizcilik Akademisi’nin Katılımıyla Dokuz Eylül’de Kutlandı

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 29 Eylül 2011 Perşembe günü 2011 Dünya Denizcilik Günü Kutlama Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Denizcilik Fakültesi’nin geleneksel olarak her akademik yılın ilk haftasında düzenlediği Dünya Denizcilik Günü kutlamalarına bu yıl Nemtaş A.Ş. Genel Müdürü Kaptan Tufan SÜSLÜER, Dr. Nur Jale ECE ve Türkiye’yi ziyaret etmekte olan Arab Academy for Science, Technology and Maritime Transport Eğitim Gemisi AIDA IV adına Sea Training Institute (Deniz Eğitimi Enstitüsü) Dekanı Abdel Hamid Al KADY konuşmacı olarak katıldı.

Törende açılış konuşmasını Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT yaptı. Prof. Dr. CERİT konuşmasında Dünya Denizcilik Günü kutlamalarının 1978 yılında başladığını, Türkiye’deki kutlamaların ilk kez 1994 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu tarafından gerçekleştirildiğini ve her sene tekrarlandığını ve bu yıl Londra ile aynı gün kutlandığını açıkladı. Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün bu seneki temasını oluşturan deniz haydutluğu konusuna değinen Prof. Dr. CERİT konuya ilişkin IMO verilerini sundu ve deniz haydutluğunun dünya ekonomisine 7 milyar dolar ile 12 milyar dolar arasında yıllık maliyete yol açtığını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. CERİT, daha sonra 27 Eylül tarihinin önemini vurgulayarak bu tarihin Preveze Deniz Zaferi’nin yıldönümü olduğunu ve aynı zamanda Türk Deniz Kuvvetleri Günü olarak kutlandığını belirtti. Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde bulunan Koca Piri Reis gemisinin Doğu Akdeniz’de araştırma faaliyetlerini sürdüren Prof. Dr. CERİT, Piri Reis’in kaptanı  Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi mezunu Umut YENİCE ve diğer gemi personeline “Allah selamet versin” dileklerini iletti.

Türkiye’nin Afrika ve Orta Doğu ülkeleri ile olan sıcak bağlarına vurgu yapan Prof. Dr. CERİT Mısır’dan gelen Arab Academy for Science, Technology and Maritime Transport’un öğretim kadrosu ve öğrencilerine iyi dileklerini ileterek sözlerini noktaladı.

Daha sonra söz alan Arab Academy for Science, Technology and Maritime Transport Sea Training Institute (Deniz Eğitimi Enstitüsü) Dekanı Kaptan Abdel Hamid Al KADY; İzmir’i ve Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ni ziyaret etmekten büyük bir mutluluk duyduklarını, Türkiye ile Mısır’ın denizcilik eğitimi alanında bir kardeşlik geliştirdiğini, bu kardeşliğin Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN’ın ziyareti ile pekiştiğini vurguladı.

Daha sonra söz alan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Deniz UZ, Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Efthimios E.Mitropoulos’un “Deniz Haydutluğu: Tepkiyi Yönetmek” temalı 2011 Dünya Denizcilik Günü mesajını okudu.

Ardından söz alan Dr. Nur Jale ECE, “Uluslararası Güvenliğin Denizcilik Boyutu: Deniz Haydutluğu” başlıklı sunumunda, dünya ticaret rotalarının giderek değişim gösterdiğini belirtti. Sunumunun ilerleyen safhalarında deniz ticaretine etki eden unsurları sıralayarak bunlardan biri olan deniz haydutluğuna dikkat çekti. Daha sonra Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesinde yer alan Deniz Haydutluğu’nun tanımını yaparak Deniz Haydutluğu türleri hakkında bilgi verdi.  Deniz haydutluğunun yoğun olarak gerçekleştiği bölgeleri belirten ECE, 2009‘dan 2010 yılına geçildiğinde haydutluk vakalarının 306’dan 405’e yükseldiğini vurguladı. Dr. ECE Haydutluğun en çok gerçekleştiği yerler olarak Aden Körfezi, Malezya, Endonezya, Filipinler, Hindistan ve Bangladeş’i sıraladı.

Deniz haydutlarının büyük terör örgütleri ile işbirliği yaparak hareket ettiğini vurgulayan ve  haydutluğun çevresel boyutta verdiği zararlardan da söz eden ECE, haydutların en çok tanker tipi gemilere saldırı düzenlediğini belirterek, bunun nedeni olarak tankerlerin taşıdığı petrol yükünün değerli olmasını gösterdi. ECE, deniz haydutlarının fidye istemek suretiyle gemileri gasp ettiğini de sözlerine ekledi.

Son olarak, deniz haydutluğunu engellemek için alınabilecek önlemlerden bahseden ECE, bunları, etkin fiziksel güvenlik, iyi bir kriz yönetimi, bölgesel işbirliği, ülkelerarası karşılıklı operasyonel yardım, ortak gözetim ve devriye, etkin bir liman ve kıyı denetim ve kontrol mekanizması, yükleme limanından varış limanına kadar özellikle konteynırlar için bir güvenlik zinciri oluşturulması, IMO standartlarının ve sözleşmelerinin uygulanması konusunda  teknik işbirliğinin geliştirilmesi, denizcilik şirketlerinde işe alımların ve güvenlik sorgulamasının titizlikle yapılması olarak sıraladı.

Daha sonra söz alan, Nemtaş A.Ş Genel Müdürü Kaptan Tufan SÜSLÜER “Deniz Haydutluğu Saldırılarında Eğitimli Gemi Personelinin Önemi” başlıklı konuşmasına Deniz Haydutluğunun tanımını yaparak başladı ve haydutluk olayının en yoğun yaşandığı ülke olan Somali ile ilgili kısa bilgiler verdi. Yapılan saldırıların türleri ile ilgili istatistiki bilgiler vererek, 2011 yılının ilk 6 ayı için toplam saldırı sayısının 266 olduğunu belirtti.

Konuşmasında haydutluğa karşı alınan caydırıcı önlemlerden de söz eden SÜSLÜER, Bunları; basınçlı su makinesi, lazer ışığı gönderen sistemler, geminin etrafına dikenli tel çekimi, ISAT uydu telefon sistemi, gizli kamera sistemi ve özel güvenlik korumalarının kullanımı ve tabi ki de eğitimli personel olarak sıraladı. SÜSLÜER, Nemtaş A.Ş olarak haydutluğa karşı acil eylem planlarını açıklayarak, şirkete ait gemilerde eğitim doğrultusunda alınan önlemlere değindi. Kpt. SÜSLÜER şirketlerinin “26 Ağustos” adlı gemisinde 2010 Kasım ayında yaşanan deniz haydutluğu olayını anlatarak, bu olayı “Panik Odası” uygulaması ile sorunsuz olarak aştıklarını dile getirdi. Olaya ilişkin kamera görüntülerini de sunan Kpt. SÜSLÜER, haydutların eylemlerine karşı koordineli, disiplinli ve bilimsel yaklaşımın önemini ve haydutluk olaylarında kurallara uymanın vazgeçilmez koşullarını açıkladı.

2011 Dünya Denizcilik Günü Kutlama Toplantısına Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kaptan Bülent ONURAL ve denizcilik sektörünün temsilcileri katıldılar. Toplantı, katılımcılardan gelen sorulara Dr. Nur Jale ECE ve Kaptan Tufan SÜSLÜER’in verdiği yanıtların ardından konuşmacılara teşekkür belgelerinin ve armağanlarının verilmesiyle son buldu.

Editör: TE Bilişim