IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği’nin (IMPA) Güney Kore’nin başkenti Seul’de 26-30 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleşen 23. Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını yaptı.

Kitack Lim, konuşmasında dünya denizciliğinin en büyük güvencesinin kılavuz kaptanlar olduğunu söyledi. 

Kitack Lim’in konuşmasının tam metni şöyle:

“Deniz taşımacılığının en büyük güvencesi sizlersiniz”

Bugün, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği’nin 23. Kongresinde sizlerle bir arada olduğum için mutluyum. Böylesine önemli bir meslek kuruluşu ile düşüncelerimi paylaşma fırsatını önemli buluyorum. 

Dünya, deniz taşımacılığına dayalıdır-ki ben böyle olduğuna inanıyorum- , deniz taşımacılığı da büyük ölçüde size, kılavuz kaptanlara dayanır. 

Denizciliğin başlangıcından bu yana, denizciler, ihtisaslaşmış bilgilere sahip yerel kişilerden  gemilerin limanlara emniyetle giriş çıkışına kılavuzluk etmeleri amacıyla, özellikle seyrin tehlikeli olduğu ve gemi kaptanının yabancısı olduğu yerlerde yararlanmışlardır

Bugün bu uzun soluklu gelenek siz kılavuz kaptanlar  tarafından devam ettiriliyor. Ve, modern zamanlarda, kılavuz kaptanlar çok daha fazlasını da yapıyor-örneğin, sahil ile ve römorkörlerle etkin haberleşmeyi sağlamakta ve çoğunlukla da bunu yerel lisanda gerçekleştirmektedir. 

“Kılavuzluk günümüzde kuralları konulmuş ve kurumsallaştırılmış bir hizmettir”

Kılavuzluk hizmetleri günümüzde kuralları konulmuş ve kurumsallaştırılmıştır. Aslında, liman yaklaşımları ve ihtisaslaşmış yerel bilginin önemli olduğu diğer alanlarda nitelikli kılavuz kaptanları istihdam etmenin önemi, IMO tarafından Genel Kurulda kılavuzlukla ilgili Karar’ın kabul edildiği 1968 yılında resmen kabul edilmiştir. Bu Karar, Devletlerin uygun gördükleri deniz alanlarında kılavuzluk hizmetlerini kurmalarını ve hangi gemilerin kılavuz kaptan almasının zorunlu olacağını belirlemelerini tavsiye etmektedir. 

Bugün, kılavuzluk ile ilgili A960 sayılı IMO Genel Kurul Kararı, Üye Ülkelerce kılavuzluğun nasıl kurulması ve idare edilmesi gerektiği konusunda tavsiyede bulunmakta,  tüm dünyada sağlam kılavuzluk sistemleri için temel teşkil etmekte, kılavuzluğun gerekli ve etkili bir emniyet unsuru olduğunu onaylamaktadır. 

IMO’nun çalışmalarına başladığı 1959 yılına dönersek, deniz taşımacılığında uluslararası standartlar ve kurallar bulunmamaktaydı; endüstrinin emniyet düzeyi yeterli değildi; gemiadamı eğitimleri düzene konmamıştı ve deniz taşımacılığının çevre üzerindeki olumsuz etkisi radar ekranında henüz yoktu. 

O zamandan beri, IMO bu konular ve bir dizi diğer konular üzerinde çalıştı. Birleşmiş Milletler’in uzman kuruluşu olarak; IMO, uluslararası deniz taşımacılığının emniyeti, güvenliği ve çevresel başarımı konularında küresel standart koyucu makamdır.  Ana rolü denizcilik sektörü için adil ve etkin bir düzenleyici çerçeve yaratmak ve bunun evrensel olarak benimsenmesini ve uygulamaya konulmasını sağlamaktır. 

Deniz taşımacılığı için kurallar IMO Üye Ülkeleri tarafından geliştirilmekte ve benimsenmektedir. Fakat, bu konulardaki teknik girdiler geniş bir yelpazede IMPA gibi  NGO paydaşları tarafından sağlanmaktadır ki bunlar etkinlik konusunda hayati unsurlardır.

Sonuç olarak; deniz taşımacılığı, günümüzde güçlü bir düzenleyici rejime sahiptir ve bu sadece kılavuzluğu kapsamaz, aynı zamanda deniz kirliliği ile mücadele, mali sorumluluk ve tazmin, denizlerde korsanlık ve gemilerin enerji verimliliği gibi çok değişik konuları da ele alır. 

İleriye doğru gittikçe bu düzenleyici çerçevenin teknolojik gelişmelere ve Üye Devletlerin değişen beklentilerine ayak uydurması için güncellenmesi ve değişikliklere uğraması kaçınılmaz olarak gerekecektir.

"Dijital çağın ortaya çıkardığı konularda IMPA ile aynı zemindeyiz"

Örneğin, bizler dijital çağın ortaya çıkardığı örneğin e-navigasyon, siber güvenlik gibi konuların uygun bir şekilde ele alınmasını sağlamak üzere etkin bir şekilde çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda, IMO ve IMPA büyük ölçüde aynı zemini paylaşmaktadırlar. 

IMPA’nın öncelikli amacı kılavuzluk tarafında ortaya çıkacak deniz emniyeti konularını pekiştirmek iken, ben biliyorum ki sizler pek çok değişik alanlarda da diyalog kurmak için ağırlıklı olarak çalışmalar yapıyorsunuz; bunlar arasında e-navigasyon, köprüüstü tasarımı, VTS, köprüüstü kaynak yönetimi, otomasyon gemiler ve bağlama ve yedekleme düzenekleri sayılabilir. 

Ve sizler diğer kurumlarla da kılavuzluğu doğrudan ilgilendirmeyen bir dizi konuda birlikte çalışmalar yapıyorsunuz, bunlar arasında ise kaza soruşturmaları, iklim değişikliği, yolcu gemilerinin emniyeti ve düşük kükürtlü yakıt sayılabilir. 

Sizin bu konularda ve başka bir çok konuda IMO’nun çeşitli komite ve alt komiteleri aracılığıyla yaptığınız katkılar, öyle bir profesyonel uzmanlık düzeyini bize kazandırmaktadır ki her türlü takdirin üzerinde olup kesinlikle bu kurumların aralıksız ürettiği mükemmel sonuçlara katkı vermektedir. 

Düzenleyici işlevi bir yana, IMO bir başka güçlü hükümranlığa sahip: Üye Devletlere yardım etmek ve sektörün düzenleyici çerçeveyi ve onun hükümlerini etkin ve birörnek şekilde uygulamaya sokmasını sağlamak. 

Böyle yaparak, Örgüt denizcilik faaliyetlerine etkin bir şekilde katılma yeteneğinin denizcilik deneyimi ve uzmanlığına sahip geleneksek denizci ülkelerle sınırlı kalmamasını sağlamaya yardımcı oluyor. Ben bu konudaki yararın IMO’ya  her zamankinden daha geniş bir önem atfedecek nitelikte olduğunu düşünüyorum.



"Denizcilik, dünya için vazgeçilmezdir"

Genel Sekreter olarak benim en önemli önceliklerimden biri, denizciliğin küresel tedarik zinciri içindeki oynadığı hayati rolün, çok daha geniş bir kesim nezdinde, gördüğü genel anlayış ve takdiri geliştirmek olacaktır. Bu hepimizin bağlı olduğu küresel ekonominin temelidir ve hepimizin bağlı olduğu bir şeydir. Aslında bu, Perşembe günü kutlayacağımız 2016 yılı Dünya Denizcilik Günü için seçmiş olduğumuz temada da ifade ediliyor: “Denizcilik, Dünya için vazgeçilmezdir”. 

Son on yılın ekonomik krizine rağmen, deniz yoluyla taşınan ticaret genişlemeye devam etmekte, rekabetçi navlun maliyetleri ile dünya çapında tüketicilere yarar sağlamaktadır. 

Uluslararası ticaret yapan 50.000 'den fazla ticaret gemisi bulunuyor. Kılavuz kaptanlar  olarak, sizler, modern dünyanın sürdürülebilirliği için  yüklerin hiç bitmeyen taşınma hareketini destekleyen modern mühendisliğin bu olağanüstü harikalarına yabancı değilsiniz.  

Bu yıl Dünya Denizcilik Gününe temasında, deniz taşımacılığı ve küresel toplum arasındaki kritik bağa odaklanmak ve uluslararası deniz taşımacılığı konusunda küresel düzenleyici kurum olarak IMO’nun rolü bilincini artırmak amaçlandı. Deniz taşımacılığının günümüzün küresel toplumunu destekleme ve sürdürülebilirliği sağlama anlamında önemi, denizcilik camiasının yaptığı çalışmalara sektörün sınırlarını aşan bir anlam yüklemektedir. 

Bayanlar ve baylar, IMO Genel Sekreteri olarak, en önemli görevlerimden birisi, ortaya bir vizyon koymak ve Üye Devletlerin karar verme işlemini destekleyecek ilgili stratejileri geliştirmektir. 

Bir şey açıktır: şimdi düzenleyici kurallar altyapısı içerisinde deniz taşımacılığı çok kapsamlı hale geldi; gelecekte uygulamaya ve kapasite inşa etmeye artan bir ağırlık verildiğini göreceğiz. Bu ikisi el-ele yürüyen hususlardır ve gelişmekte olan ülkelerin denizcilik faaliyetlerine tam olarak katılmaları açısından bilhassa önemlidir.  

İletişim elimizdeki en değerli araçlardan biridir. Düşüncelerimizi, tecrübelerimizi, sorunlarımızı ve başarılarımızı paylaşarak ilerleyebiliriz.Bunun bizlerin deniz taşımacılığında içgüdüsel olarak anlaması gereken bir şey olduğunu düşünüyorum. Ama doğru olduğunu düşündüklerimizi doğrulayacak kaliteli verilere de ihtiyacımız var.

Bir anlamda, biz veriler içinde yüzüyoruz. IMO’da bizler veriyi Deniz Taşımacılığı Küresel Entegre Bilgi Sistemi ya da GISIS aracılığıyla ve Üye Devletler, sektör ve pek çok başka birimden bize sunulan raporlar ve belgeler de dahil olmak üzere pek çok başka kaynaklardan topluyoruz.

Ama bizim bu verileri çok daha iyi ve sistematik bir yöntemle analiz etme ihtiyacımız bulunuyor, ve benim Genel Sekreter olarak önceliklerimden bir tanesi budur.  

Benim gerçek verilerin ayrıntılı analizine dayalı karar verme işlemine güçlü inancım var; ve ben, IMO’nun Üye Devletleri bu anlamda destekleme yeteneklerini güçlendirmesi için çalışacağım. 

Ben, örneğin, kaza bilgilerine daha yakından bakılması ve kazaların nedenlerine ilişkin doğru analizler yapılmasını sağlayarak daha iyi kurallar oluşturmaya yardım edilmesi ve mümkünse gelecekte önlem alınması gereken alanları tahmin etme konuları ile özellikle ilgileniyorum. Hiç kuşkum yok ki, sizler, kılavuz kaptanlar olarak, bu fikrin daha da geliştirilmesine yakın ilgi göstereceksinizdir. 

Bayanlar ve baylar, IMPA bugün 50'den fazla ülkede 60'ın üzerinde kılavuz kaptan derneğinden  8.000'den fazla kılavuz kaptanı temsil ediyor. IMPA, gerçek küresel bir kurum olarak dünyanın çeşitli köşelerinden gelen kılavuz kaptanlara bilgi ve deneyimlerini paylaşacağı bir platform  sağlamakla kalmıyor, ama aynı zamanda, kılavuz kaptanlar camiasının IMO dahil uluslararası arenada resmi sesini duyurmaya aracılık ediyor. 

"IMPA, uzmanlığını IMO’ya taşımıştır”

Bu süre zarfında, IMPA birçok konuda uzmanlığını IMO’ya taşımıştır ve ben IMO üyelerinin değerli katkılarından dolayı IMPA’ya minnettar olduklarını biliyorum.

Çalışmalarımız birlikte paylaşılan bir dizi inanç ve hedefler üzerine kurulmuştur: deniz emniyetinin ticari baskılardan arındırıldığının takibi; mevcut ve gelişmekte olan teknoloji gemi üzerinde karar verme işlemine katkıda bulunabileceği ancak insan unsurunun yerini alamayacağı, gerçek ilerleme yapmak istiyor isek artan iletişim ve bilgi paylaşımının esas olduğu gibi.

Bu Kongre için önünüzde yoğun bir program var ve ben sizlerin önemli konuları geniş bir yelpazede ele alacağınızı biliyorum. Bu açılış konuşmamda sizin ve diğer STK’ların teknik uzmanlığınızla sağladığınız paha biçilmez katkılardan bahsettim; IMO’nun gelecekteki çalışmalarını geliştirmek üzere bu Kongrenizin sonuçlarını da sabırsızlıkla bekliyorum. İleriye baktığımda, ortak inançlarımızın IMPA ve IMO’nungelecekte yolculuğa birlikte devam etmesini sağlayacağını görüyorum.
Editör: TE Bilişim