Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezi tarafından Dünya Çiftçiler Günü Ağrı'da kutlandı.

Ağrı Kültür Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Danış, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ağrı Valisi Musa Işın, 81 ilin Ziraat Odaları Başkanları, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ilk sözü aldı.
Bayraktar, tarımın ülke için çok önemli ve zenginleşmenin kaynağı olduğunu belirterek, dünyayı yöneten ülkelerin tarımdan vazgeçmediğini aksine tarım üretimine daha da önem verdiğini kaydetti.

Şemsi Bayraktar konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün 14 Mayıs "Dünya Çiftçiler Günü." Ülkemizin Doğu'ya açılan kapısı Ağrı'da bu önemli gün münasebetiyle düzenlediğimiz toplantımıza teşrif etmeniz bizleri memnun etmiştir. Tüm dünyada 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanıyor. Bizde her yıl değişik illerimizde kutlama yapıyoruz. Dünya Çiftçiler Günü'nü daha önce Doğu illerimiz Diyarbakır ve Malatya'da kutlamıştık. Hassas ve sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Yine böyle bir dönemde bölge çiftçilerimize moral vermek, çiftçilerimizi yalnız ve sahipsiz olmadığını, sorunlarına duyarsız kalmadığımızı göstermek istedik. Sorunlarınızı dinlemeye geldik.”

Bayraktar, “Dünyada gelişmiş her ülke, tarımda da en ileri seviyeye ulaşmıştır. Teknolojiyi, verimliliği yakalamıştır. Amerika dünyayı yönetiyor ama mısır, tütün, pamuk, buğday üretiminden vazgeçiyor mu? Unutulmasın ki tarıma hükmeden ülkeler, dünyaya da hükmedecek. Zenginleşmenin kaynağı tarım. Dünyada gıda önem kazanacak. Böyle bir konjoktürü fırsata mı çevireceğiz yoksa ıskalayacak mıyız bu önemli. Bu önemli gelişmeleri ıskalamamız, tarım üretimini sadece ülkemizin değil, içinde bulunduğumuz bölgemiz içinde yapmamız, bölgenin inanılmaz boyutlara gıda ihtiyacını karşılamamız gerekiyor. Doğu Anadolu'da, Ağrı'da koşullar daha da ağır. Buna rağmen çiftçimiz canını dişine takarak üretmeye devam ediyor. Benim 8-9 ay kış yaşanan Ağrı'da ve Doğu Anadolu'daki diğer 8 ilimizde çiftçim, bütün zorluklara direnerek hayvancılık yapmazsa, İstanbul'daki, Ankara'daki, İzmir'deki tüketicim, hatta 79 milyonluk tüketicim nasıl et yiyecek? Kurbanlıklarını nasıl temin edecek? Tarım sektörünü anlatamazsak, kamuoyu oluşturamazsak, tarımda hedeflere hedeflere ulaşamayız. Doğu'da ve Güneydoğu'da güvenlik sağlandığında çiftçimizin neler yapabileceğini de hayal bile edemeyiz.” dedi.

Şemsi Bayraktar'dan sonra kürsüye çıkan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Danış, son 13 yılda tarımda gelişimin sağlanması için ciddi yatırımların yapıldığını söyledi.

Danış, “Sevgili emektar, cefakar, elleri nasırlı, toprak kokan çiftçi kardeşlerim. Dünya Çiftçiler Gününüz kutlu olsun. Bugün dünyada tarım, stratejik önemi her geçen gün artan önemli bir sektördür. Başta gıda güvenliği olmak üzere sanayi ham madde temini ve ihracat gelirleri açısından tarım; ülkeler için çok önemli rol oynamaktadır. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 24’ü kırsal alanlarda yaşamaktadır. Tarım sektöründe son 13 yılda verimliliği artırıcı politikalar geliştirildi, projeler ve yatırımlar yapıldı. Tarımda yapısal sorunları çözen 16 yasa çıkarıldı. Tarımsal hasıla 24 milyar dolardan 60 milyar dolara yükseltildi. İhracat gelirleri 4 milyar dolardan 18 milyar dolara yükseltildi. Kırsal kalkınma hamlesi başlatıldı, 2007'den beri makine-ekipman alımlarına yüzde 50 hibe verilmekte. Tarımsal amaçlı kooperatifler desteklendi. Tarım sigortası ile risk yönetimine geçildi.” diye konuştu.
Cihan
Kaynak: cha