Time dergisi, ABD'nin Atlas Okyanusu kıyılarındaki en işlek 6 büyük limanın işletmesine talip olan ”Dubai Ports World”ün, haftalardır ABD'yi meşgul eden yaşamsal konudaki girişiminden tamamen vazgeçtiğini ilan etmesine rağmen, bir başka Dubai şirketinin ABD'nin 12 limanında hizmet verdiğini yazdı.

Derginin internet sitesindeki haberde, İngiliz Inchcape Shipping Services (ISS) adlı şirketin, Dubai hükümetinin bir yatırım şirketine ocak ayında 285 milyon dolara satıldığı belirtildi.

Amerikan dergisindeki haberde, dünya çapında 200'den fazla bürosu bulunan ISS'nin ABD'de aralarında Houston, Miami ve New Orleans'takilerin de bulunduğu 12 kadar liman kentinde bürosu olduğu ve şirketin kılavuz gemi, römorkör ve dok hizmetleri verdiği kaydedildi.

Haberde, Amerikan donanmasının haziran ayında ISS ile Ortadoğu'dakiler dahil Asya ve Güney Asya limanlarının çoğundaki gemilerin idaresi konusunda 50 milyon dolarlık bir anlaşma yaptığı bilgisi de yer aldı.

ABD'nin Atlas Okyanusu kıyılarındaki en işlek 6 büyük limanın işletmesine talip olan Dubai firması “Dubai Ports World”, haftalardır ABD'yi meşgul eden yaşamsal konudaki girişiminden tamamen vazgeçtiğini ilan etmişti.

6 Amerikan limanının işletme hakkı, aslında ABD'deki yabancı yatırımcıları izleyen hükümet komisyonu tarafından DP World şirketine resmen verilmişti.

Ancak Kongre üyeleri, Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bir kısmına sahip olduğu bu şirkete limanların güvenliğini teslim etmeden önce, Bush yönetiminin Kongre'ye danışmamasını şiddetle protesto etmiş, bunun üzerine şirket, konunun araştırılması ve kamuoyunun rahatlatılması için istendiği kadar vakit verebileceğini açıklamıştı. ABD Başkanı Bush'un, DP World şirketiyle anlaşmaya Kongre'den aleyhte karar çıkması halinde bunu veto edeceği tehdidi de işe yaramamış, şirket çekilme kararını kendisi vermişti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim