Körfez Yarımca Mimar Sinan Mahallesinde yapımına başlanan Dubai Port’un Yarımca Konteyner Terminali için yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen çalışmaların devam etmesi, çevrecileri harekete geçirdi. Limanın yapımına karşı olan STK üyeleri inşaat alanı önünde eylem yaptı.

GEZİ PARKI HADİSESİ YAŞANMASIN 

Kocaeli Sivil İnisiyatif Platformu Başkanı Numan Gülşah yetkilileri Körfez’de ikinci bir Gezi Parkı olayının yaşanmaması için duyarlı olmaya davet ederek, “Yarımca Mimar Sinan Mahallesi’ne yapımı düşünülen devasa Dubai Port limanıyla ilgili olarak Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altınok, Kocaeli Sivil İnisiyatif Platformu Başkanı Numan Gülşah, Turizm Derneği Başkanı Soner Kılıç, CHP’li Kocaeli İl Genel Meclis üyesi Mehmet Kaçar,  eski MARSİAD Başkanı Bahri Odabaş, Serab Baykurt, Çetin Tahtacı olmak üzere 7 sivil toplum kuruluşu birlikte ortak dava açmış Sakarya Bölge İdare Mahkemesi tarafından davamız haklı bulunarak Dubai Port limanının yürütmesi durdurulmuş ve bu durum daha önce tüm kamuoyu ile paylaşılmıştır. Ancak 12 Eylül referandumuyla oluşturulan yeni yargı sistemi sonucunda üst mahkeme olan Sakarya Bölge İdare mahkemesi tarafından hukuk dışı bir şekilde kaldırılmış, böylelikle Dubai Port Liman inşaatına başlanmasının önü açılmıştır. Yaşam alanlarımıza sahip çıkacağımızın kararlılığı içerisinde Danıştay 14’üncü Dairesine yaptığımız Temyiz Başvurusu sonucunda Kocaeli İdare mahkemesinin aldığı hukuk dışı karar bozulmuş ve yürütmeyi durdurma karanını ortadan kaldıran karar tarihin çöp sepetine atılmıştır Bu bağlamda insanların yaşam alanlarına müdahale etmenin hangi boyutlara ulaştığını artık sağır sultan bile görmüştür. Halka ve hukuka rağmen hiçbir keyfi işlemin, adam kayırmacılığın ve kamu malını peşkeş çekmenin söz konusu olamayacağını tüm Türkiye anlamış ve bu nedenle sokaklara inmiştir. Kentimizi yöneten başta Kocaeli Valisi Ercan topaca olmak üzere, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Körfez Kaymakamlığı, Körfez Belediyesi, Kocaeli Çevre İl Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi. 

CHP’li il genel meclis üyesi Mehmet Kaçar ise liman inşaatında rant olayının yaşandığını, kar ortaklarının çalışmanın devam etmesi için araya hatırı sayılır kişileri soktuklarını söyledi. Soner Kılıç ise Dubai Port’un üst düzey yöneticileri için inşaat alanının hemen karşısında otel bile yapıldığını ifade etti.

Adliye çıkışı açıklama yapan Hayri Altınok, “Yarımca`ya yapılması düşünülen 504 bin 883 metrekare büyüklüğündeki Dubai Port Limanı`na ilişkin olarak durdurma kararı bulunmasına rağmen şu an inşaat yapımı çalışmalarına devam ediliyor. Biz de buna izin veren ve engel olmayan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Gereğinin yapılacağına inanıyoruz" dedi. İnşaat kapsamında toplam 554 dönüm dolgu yapılacak. 

Editör: TE Bilişim