Referans Gazetesi -Uluslararası bankaların Türkiye ilgisi bütün hızıyla sürüyor. Fiba Grubu, Finansbank için son tur görüşmelere geçerken, bankacılık sistemi içerisinde 32'inci sırada olan MNG Bank'ın da Dubai İslam Bankası (Dubai Islamic Bank) tarafından satın alındığı öğrenildi. MNG Bank yetkilileri, daha önce Dubai Islamic Bank'ın yanı sıra Avrupa merkezli bankaların ilgilendiği ve görüşmeler yaptıklarını açıklamışlardı. 120 milyon dolardan başlayan pazarlıklar sonucunda MNG Bank'ın tamamı için 160 milyon dolar değer biçildiği öğrenildi.

 Alınan bilgiye göre, satış işlemi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yetkilileri ile de görüşüldü. Bankalar Birliği'nin 2005 yılı eylül ayı verilerine göre, 10 şubesi ve 268 çalışanı bulunan MNG Bank'ın aktif büyüklüğü ise 436.7 milyon YTL düzeyinde. MNG Bank'ın sahibi Mehmet Nazif Günal 1997 yılında bankayı Doğuş Grubu'ndan satın almıştı. Günal Banka hisselerinin tamamına sahipti.

MNG Bank ilk olarak "Bank of Bahrain and Kuwait- Türkiye Merkez Şubesi" olarak faaliyetlerine başladı. Daha sonra 1991 yılında "Bank of Bahrain and Kuwait Bankası Anonim Şirketi'' adı altında faaliyet göstermesine izin verilen MNG Bank, 1992 yılında ana hissedarın yaşadığı krizin etkileri nedeniyle sermaye yapısı değişerek Şahenk Ailesi ve Doğuş Grubu kontrolüne geçti. Doğuş Grubu bünyesinde iken "Tasarruf ve Kredi Bankası" ismiyle faaliyetlerini sürdüren MNG Bank, 30 Ocak 1992'de mevduat kabul etme iznini aldı. Banka 1994 yılı şubat ayında bir isim değişikliği daha yapılarak "Garanti Yatırım ve Ticaret Bankası" ismini aldı.

1997 yılına kadar bu isimle faaliyetlerine devam eden MNG Bank, bu tarihte Mehmet Nazif Günal tarafından Doğuş Grubu'ndan satın alındı.

Mehmet Nazif Günal hisselerinin tamamına sahip olduğu bankanın ismini de MNG Bank olarak değiştirdi. MNG Bank'ın 1 Ekim 1997 yılından bu yana aynı isim ve sermayedar hakimiyetinde faaliyetlerine devam ediyor.

1976 yılında kurulan Mehmet Nazif Günal İnşaat Taahhüt, Mümessillik, İthalat, İhracat isimli şirket ile işe başlayan MNG Şirketler Grubu, bugün inşaat, turizm, taşımacılık, finans, medya sektörlerinde 40'ın üzerinde şirketle faaliyette bulunuyor.

Geçen yıl temsilcilik açıldı

Geçen yıl ocak ayında Türkiye'de temsilcilik açan Dubai İslam Bankası, 1975 yılından beri tüm bankacılık alanlarında faaliyet gösteriyor.

Banka 2005 yılında net kârını yüzde 130 artırarak 288.7 milyon dolara yükseltti. Sermayesi geçen yıl 680 milyon dolara çıkaran Dubai İslam Bankası'nın aktif büyüklüğü ise 12 milyar dolar seviyesinde.

Türk bankacılık sistemine yatırım yapmayı önüne koyan Banka, geçen yıl bazı Özel Finans Kurumları ile görüşmeler yapmış ancak bir sonuç elde edememişti.

Dubai İslam Bankası Başkan Yardımcısı Sultan bin Saeed Al-Mansouri ise geçen yıl yaptığı açıklamada, Türkiye'de temsilcilik açarak pazarı incelemeye alan bankanın bundan sonra izleyeceği politikanın, banka almak ya da başka sahalara yatırım şeklinde olabileceğini söylemişti. Aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri Ulaştırma ve İletişim Bakanı da olan Al-Mansouri, 'İlerde ihtiyaçlarımıza göre izleyeceğimiz politika,banka almak ya da başka sahalara yatırım yapmak şeklinde olabilir. Türk ekonomisi gelişiyor. Yatırım fırsatları mutlaka önümüze çıkacaktır. Burada güçlü sektörleri anlamaya ve sonra bunun bir parçası olmaya çalışacağız" demişti.

Yatırımın işareti verilmişti

Türkiye gündemine 5 milyar dolarlık Dubai Tower yatırımı ile gelen ve tartışmalara neden olan Dubai Prensi Al Maktum'un şirketi Dubai International Properties'in (DIP), Türkiye'ye bir çok alanda yatırım yapacağı belirtiliyor. Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Büyükelçisi Selim Karaosmanoğlu geçen hafta Referans Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, Dubai Holding'in İstanbul'da yaptıracağı "ikiz gökdelen" projesinin icebergin (buzdağının) sadece görünen bir ucu olduğunu söylemişti. Karaosmanoğlu "Dubai Türkiye'ye 5 milyar dolarlık bir bütçeyle geliyor. Tabii Abu Dhabi'den de gelecek yatırımlar var. Henüz gerçekleşmemiş ve milyarlarla ifade edilebilecek projeler var. Ama bunları açıklayamam, çünkü projenin sahibi ben değilim. Şunu söyleyeyim; imalat ve altyapı alanında çok büyük yatırımları yakında duyacaksınız" demişti.

Yabancı payı yüzde 20'ye ulaşacak

Türk bankacılık sektörüne olan yabancı ilgisi, geçen yıl TEB'in yüzde 42'sinin Fransız BNP Paribas'a, Dışbank'ın yüzde 89.3'ünün Hollanda-Belçika ortaklığı olan Fortis'e, Şekerbank'ın yüzde 36.5'inin de Hollanda'lı Rabobank'a satışı ile somutlaştı. Bunların ardından Yapı Kredi Bankası'nın yüzde 57.4 hissesinin UniCredito-Koç ortaklığı olan Koç Finansal Hizmetler'e devri tamamlanırken, Garanti Bankası'nın yüzde 25.5 hissesinin General Electric'in (GE) tüketici finansmanı birimi olan Capital Corporation'a satışı yapıldı, hisse devri için onaylar bekleniyor. MNG Bank'ın ardından Finansbank'ın da olası bir yabancı ortaklığı durumunda yabancıların Türk bankacılık sistemindeki payı yüzde 20'lere ulaşacak.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim