Lord Mayor, DTO'yu ziyaret etti, seminere katıldı

2011 yılındaki ilk yurtdışı ziyaretinde, Lord Mayor olarak bilinen Londra Belediye Başkanı Michael Bear, Birleşik Krallık iş dünyasını tanıtmak ve Türkiye-İngiltere arasında teşvik edilecek daha yakın iş ilişkilerinin ortak faydalarını vurgulamak amacıyla Türkiye'yi ziyaretinde DTO'nun konuğu oldu.

26 Ocak Çarşamba – 29 Ocak Cumartesi tarihleri arasında gerçekleşmekte olan bu ziyaretler sırasında Lord Mayor, iş dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan bir heyete de başkanlık ediyor.

Türkiye ziyareti sırasında, Lord Mayor, Bakanlar, kilit politika üreticileri ve gerek Türkiye gerekse Birleşik Krallık iş dünyasının önde gelen isimleriyle Ankara ve İstanbul’da temaslarda bulunarak çeşitli sektörel-özel etkinliklerde konuşmalar gerçekleştiriyor.


Bu ziyaretler kapsamında, 28 Ocak 2010 tarihinde Lord MAYOR’un DTO' yu ziyaret etti ve akabinde Rightship, ICAP Shipping, Clyde & Co., Watson Farley & Williams, Holman Fenwick Willan, KPMG, Thomas Miller P&I, Lloyd’s Register şirketlerinin temsilcilerinin katılımı katılımı ile düzenlenen deniz taşımacılığı, küresel boyut kazanan Çevre Kirliliği ve Korsanlık konularının ağırlıklı olarak işlendiği seminer gerçekleştirildi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, konuşmasında İngiltere ile Türkiye ilişkilerinin çok eskiye dayandığını söyledi.

"Osmanlı’nın Hasta Adamı İyileşti"

Türkiye’nin hızla ilerlediğine değinen Kalkavan, sözlerini Şöyle sürdürdü: Osmanlı’nın hasta adamı hızla iyileşti. Her gün resmi bir karar diğerini izliyor ve ekonomik gelişme yavaşlatılmaya çalışılıyor. Türkiye’nin çok büyük bir makro konforu var. Ekonomik açıdan bütçe açığı problemi dışında bir sorun yok. Her alanda tarihimizin en güzel oranlarını yaşıyoruz.Hükümetin borçlanma oranı, faiz oranı, Enflasyon oranı gerçekten çok iyi durumda. Biz enflasyonla büyüdük. İlk defa enflasyonun bu kadar düşük olduğunu görüyorum.

"Denizcilik öğrencilerinin sayısını birkaç binden 32 bine çıkardık"

Türkiye’nin gelişmekte olan ülke kategorisinin üstüne çıktığını söyleyen Metin Kalkavan, Türkiye’nin 20 milyon öğrencisi olan güçlü bir güçlü bir ülke olduğunu ve 32 bin öğrencinin denizcilik okullarında okumakta olduğuna değindi. Denizcilik fakültesinde okuyan öğrenci sayısını birkaç binden 32 bine çıkardıklarını dile getiren Kalkavan, bu durumun son 8 yıl içerisinde gerçekleştiğini söyledi.

"‘Ekonomik krizden çok kötü darbe aldık"

Denizcilik sektörü açısından bakıldığında Türkiye’nin iyi durumda olduğunu söyleyen Kalkavan, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Türkiye krize kadar çok iyi durumdaydı. Avrupa’nın en çok gemi üreten ülkelerden biriydik. Ama ekonomik krizden çok kötü darbe aldık. Bu krizden devlet yardımı olmadan ve çok büyük yara almadan kurtulabildik. 67 tersanemiz var şuanda Türkiye’de ve 40 bin doğrudan 100 binden fazlada taşeronlukla alınan işçimiz bu tersanelerde çalışmaktaydı. Çok özgün, çok yaratıcı tasarımlarımız vardı, gemi üretimi ve bakımı, onarımı konusunda çok önlerdeydik. Aynı zamanda sipariş bazında da en çok sipariş alan ülkelerden biriyiz. 10 Milyar dolardan fazla gemi siparişimiz elimizde var. Tabi denizcilik sektöründe finansman bulmakta zorlanıyoruz ama bu sektörde bu sıkıntının tüm dünyada yaşandığının farkındayız. ‘

İngiltere’den denizcilik konusunda çok şey öğrendiklerini söyleyen Metin Kalkavan, İngiltere ile ilişkilerin devam edeceğini gelecekte daha sıkı ilişkiler içerisinde olunacağı söyleyerek sözlerine son verdi.

Lord Mayor: "Düşündüğümüz gibi bir kriz olmadı ama tehdit devam ediyor"

Metin Kalkavan’dan sonra konuşma yapan Londra Finans Merkezi Başkanı Alderman Michael Bear, İngiltere’de ticaretin büyük kısmının deniz yolu ile yapıldığını söyledi. İç ve dış ticarette bazı sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Bear, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘2010 da düşündüğümüz gibi bir kriz olmadı. Ancak tehdit tamamen ortadan kalkmış sayılmaz. ‘

Somali ve Nijerya’da yaşanan deniz haydutları konusunda sıkıntı çekildiğini 521 denizcinin tutulduğunu hatırlatarak sözlerini vurguladı. Ayrıca bu konuda İngiltere’nin deneyimli olduğunu sözlerine ekledi.

 

Editör: TE Bilişim