DTO, şirketlerdeki paylarını satacak
 
Deniz Ticaret Odası, Piri Reis Üniversitesi’nin inşaatı için 50 milyon dolar banka kredisi kullanacak. Kredinin geri ödemesi DTO fonlarından ve odanın şirketlerdeki iştirakleri satılarak yapılacak.

Deniz Ticaret Odası olağan meclis toplantısının ilk gündeminde eğitim vardı. Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Kartal, Piri Reis Üniversitesi’nin inşaatında kullanılmak üzere 50 milyon dolarlık banka kredisi için Meclisten onay istedi.

Piri Reis Üniversitesi’nin Türkiye’nin ilk yeşil bina sertifikalı üniversite binası olacağını söyleyen Rıdvan Kartal, “Bina, elektriğini kendisi üretecek. Yağmur sularını depolayacak. Deniz suyu soğutması yapılacak. Isı geri kazanım uygulaması olacak. Sıcak ve soğuğa karşı yalıtıma sahip bir yapı olacak. Atıklar filtrelenecek ya da depolanıp geri dönüşüme kazandırılacak” diye konuştu.

Piri Reis Üniversitesi adına 3 yıl ana para geri ödemesiz 8 yılda ödenmesi koşuluyla 50 milyon dolarlık kredi talep ettiklerini dile getiren Kartal, “50 milyon doların geri dönüşümü DTO’nun fonlarından rahatlıkla karşılanabilir. Önümüzdeki 8 sene içinde faizi ile birlikte bunu rahatlıkla ödeyebiliriz. Avrupa Birliği Fonları içinde Piri Reis Üniversitesi inşaatına yardımcı olabilecek fonlar da araştırılıyor” dedi.

Bazı iştiraklerin satışı gündemde

Ödemenin nasıl yapılacağı ile ilgili bilgi veren Rıdvan Kartal şunları söyledi: ‘’Türk Deniz Eğitim Vakfı, bu sene temmuz sonu itibariyle faaliyetini sona erdirecek ve Sürekli Eğitim Merkezi olarak devam edecek. Dolayısıyla DTO, TÜDEV’e geçmiş yıllarda olduğu gibi büyük katkılarda bulunmayacak. Piri Reis Üniversitesi 2012-2013 eğitim öğretim döneminde başa baş noktaya gelebilecek.

Ondan sonra DTO’nun fonlarına ihtiyacı olmayacağı gibi, kredinin geri dönüşümüne de katkıda bulunabilecek. Ayrıca DTO’nun 6 tane çok önemli iştiraki var. DATİ’de % 2,9’luk bir iştirakimiz var. Denizciler Turizim’’de % 5,83, Ereğli Denizcilik’te % 2, Zeyport’ta % 23 hissedarız ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri’nde de % 2’lik bir iştirakimiz var. Bu süreç içinde bu şirketlerin satışı da gündeme gelebilir ki şu anda bu şirketlerin satışı ile ilgili olarak konuşulan var. Bu itibarla baktığımız zaman 50 milyon dolarlık kredinin geri ödenmesi oda açısından hiç sorun olmayacak.’’

DTO Başkanı Metin Kalkavan da bu kredinin alınmadan inşaata başlanamayacağını vurgulayarak meclisin tam yetki vermesi gerektiğini söyledi. Daha sonra oylamaya sunulan teklif kabul edildi.

 

Editör: TE Bilişim