İMEAK DTO yeni yılın ilk meclis toplantısını yaptı. Gündemin 2. Maddesi, 2015 yılı bütçesi ile ilgili oylamadan önce, 52 milyon 500 bin olarak planlanan 2014 yılı bütçesinin 2014 Aralık sonu birikmiş gelirin 55 milyon lira olarak tamamlanmasının öngörüldüğü ve 2015 yılı bütçesinin 60 milyon 950 bin lira olarak planlandığı açıklandı. Bu bütçenin merkez şubeye ait olan kısmı 36 milyon lira, İzmir şube ise 12 milyon lira, geri kalan kısmın diğer şubelere ait olacağı şeklinde hesaplandığı belirtildi. 

Yılın ilk toplantısında 2. Gündem maddesi olan 2015 yılı bütçesine dair ilk söz isteyen Salih Zeki Çakır oldu. Çakır, 2015 yılı bütçesinin gerekçesi ile birlikte hafta sonu kendisine ulaştığını, incelediğini ve birkaç yorum yapacağını belirterek söze başladı ve şöyle devam etti:

"Denizciliğin sorunları belli, çözümler üretelim"

“60 milyonluk bütçe çok büyük bir bütçe, birçok STK'da olmayan bir bütçe. Özellikle bütçe fasılalarında eksiklik gördüm. Malumunuz uzun yıllardır meclis üyesiyim. Pek çok çalıştay, kongre, sempozyum, arama konferansları yaptık. Sorunlar konuşuldu ağırlıklı, kitapçıklar hazırlandı. Şunu söyleyebilirim denizcilerimizin sorunları az çok belli. Eksik olan bu sorunların nasıl çözüleceği ile alakalı yeterli çalışmaların yapılmamış olması. Sorun çözmek bir uzmanlık işidir. Danışmanlık gerektirir. Ar-Ge inovasyon gereklidir. Sektörümüzde bu konuda ciddi eksiklik var “

"Ar-Ge ve inovasyon için bütçeden pay ayrılsın"

Çakır bu eksikliği sadece kendisinin söylemediğini anlatarak böyle bir bütçeyi harcarken Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları için bir bütçe ayrılmasının gerektiğini düşündüğünü belirtti. Salih Zeki Çakır bu konuda birkaç önerileri de olduğunu, başlangıç noktasının ise “denizcilik için teknoloji geliştirme anlamında, işletme teknikleri anlamında, ticari formasyon anlamında benim de bir fikrim var” diyenleri ortaya çıkarmak olduğunu anlattı. Hatta bir ödüllü yarışma yapılması konusunda talepte bulunmuştuk diyen Çakır, halen bu düzeltmenin yapılma imkânı olduğunu söyledi.

İkinci konu ise komite toplantıları ve çalışmaları ile alakalı diye devam eden Çakır, “bazı komiteler çok iyi çalışıyor, motivasyonlarını artırmak için komite başkanlıklarının uhdesine özel bir bütçe verilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

"STK'ların çalışmaları bütçeden desteklensin"

Bahsedeceği bir konunun da bütçeden sponsorluk tanıtım ve faslı olarak çok ciddi bir rakamın ayrılması olduğunu söyleyen Çakır, STK’ların mütevazi bütçelerle çalıştığını, ancak bütçedeki bu bağışların kriterlerinin ne olduğunun ve hangi STK’ya ne yapılacağının bilinmesinde fayda olduğudur dedi.

"Seçim yapılınca muhalefet cebinden iktidar bütçeden harcamasın"

Bütçede seçim diye bir kalem olduğunu gördüğünü söyleyen Çakır “ malum bir süreç yaşadık. Biz bu seçim süresince ciddi bir masraf yaptık. Bu seçim bütçelerinin de daha anlaşılır olmasında fayda var. Ayrıca kullanılmasının da adil bir şekilde olması gerekir. Muhalefet kendi cebinden harcarken iktidarın bu bütçeyi kullanması adaletli olmaz.” dedi.

"Odanın iştiraki şirketlerin durumu hakkında meclise bilgi verilsin"

Odanın hissedar olduğu şirketlerle ilgili meclise bilgi verilmesini de isteyen Salih Zeki Çakır, bütçeye usulden ve esastan rezerv koyduğu konunun ise bütçenin %50'inin TÜDEV’e aktarılmasının olduğunu söyledi.Eğitime söyleyecek sözü olmadığını ancak oran olarak ve sadece bir kuruma aktarılmasının sektör gerçeklerine uymadığını düşünüyorum diyen Çakır ayrıca bu %50 yetmediği gibi bazı iştiraklerinde aynı vakfa aktarıldığını anlattı ve bu şartlarda 2015 bütçesine hayır oyu vereceğini belirtti.

Editör: TE Bilişim