DTO İZMİR ŞUBESİ “DENİZCİLİK RESEPSİYONU” DÜZENLEDİ

İMEAK DTO İzmir Şubesi tarafından Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 87. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde “Denizcilik Resepsiyonu” düzenlendi. TCDD Alsancak Limanı’nda düzenlenen resepsiyona çok sayıda davetli katıldı.

İMEAK DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk limanları arasında ticaret yapma hakkının, Türk Bayraklı gemiler ile Türk vatandaşlarına verildiğini söyledi.

 Kabotaj hakkının bir ulusal bayram olarak kutlanmasına ilişkin ilk girişimin ise 1 Temmuz 1928 tarihinde, denizcilik işlerinden sorumlu Ticaret-i Bahriye Müdüriyeti tarafından öngörüldüğünü o zamana dek geleneksel olarak yapılan deniz şenliklerinin, 1 Temmuz 1929 yılından sonra bayram olarak icra edilmesinin kararlaştırıldığını aktaran Öztürk, “ O tarihten bu yana “Kabotaj Bayramı” olarak kutlanan 1 Temmuz, 24 Mart 2005 tarihinde Bakanlar Kurulu’nun kararıyla  “Denizcilik Bayramı” olarak belirlenmiştir. Denizciliğimizden bahsederken özellikle Cumhuriyetten sonra kamu sektörü ile başlayıp özel sektör yatırımı ile devam eden gelişmeler bu konuda da dünya ülkeleri arasında önemli bir yerde olduğumuzu göstermektedir. 2002 yılında 8.8 milyon DWT olan ulusal filomuz, 2012 yılında 22.5 milyon DWT’e yükselmiş, filodaki yaş ortalaması 19.3’den 16.3’e düşmüştür. Ana limanlarımızın günün koşullarına göre dizayn edildiği, yeni limanların oluşturulduğu, 43 marina-yat bağlama kapasitesinin 17 bin 500 civarında olduğu, kruvaziyer gemi trafiğinin her 2,5 milyon yolcuya ulaştığı, eğitime dönük denizci yetiştirme kapasitesinin yeni projelerle geliştirildiği gibi hususlar bizler için övünç, ülkemiz adına gurur kaynağıdır” diye konuştu.

Törende ayrıca, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu tarafından Oda’nın kuruluşunda büyük emeği geçen ve 1987-2013 tarihleri arasında Şube Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkan Danışmanlığı görevlerini yürüten Erol Çağlar, yönetim kurulu eski başkanı Géza Dologh ile meclis eski başkanları Özden Çokdeğer ve Bülent Çakın’a teşekkür plaketi takdim edildi.

 

Editör: TE Bilişim