DTO İzmir Şube Meclis Toplantısı yapıldı

  DTO İzmir şubesi; aylık olağan meclis kurul toplantısı, vali yardımcısı Erdoğan Özdemir’in de katılımı ile gerçekleşti.

  Toplantıda konuşma yapan DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk; Türk Limanlarının Türk ekonomisinin yanı sıra dünya ölçeğinde  de önemli olduğunu belirtti. Öztürk, ‘ Bugün Türkiye’de 69’u kamu olmak üzere toplam 187 adet liman ve kıyı tesisi bulunmaktadır. Ege Bölgesinde ise bu sayı 30’dur. 2012 istatisliklerine göre tüm Türkiye’de 75.875 adet gemide yaklaşık 7 milyon 200 bin TEU konteyner, 2 milyon 130 bin yolcu ve 390 milyon ton yük elleçlenmiştir. 9 yıl öncesine göre konteyner taşımacılığında yaklaşık % 200, tonaj olarak % 50 artış gerçekleşmiştir. Ege Bölgesine baktığımızda ise (Alsancak, Aliağa Bölgesi, Çeşme, Kuşadası, Dikili, Ayvalık) 11 bin 500 adet gemide yaklaşık 1 milyon 110 bin TEU koyteyner, 1 milyon 130 bin yolcu ve 52 milyon ton yük elleçlenmiştir.’dedi.

  Başkan ayrıca, Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile Petkim Limanının inşaatının devam ettiğini, bu limanlarla birlikte Ege Bölgesindeki konteyner elleçleme kapasitesinin ilk etapta 7 milyon ton, sonrasında 9 milyon tona ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

  Bölge limanlarının daha verimli ve etkin kullanılması için önerilerde bulunan sayın Öztürk’ ün önerileri şöyleydi;

  İzmir Alsancak limanına Barselona ve Yokohama limanlarında olduğu gibi, halkın bütünleşebileceği yaşam ve kültür alanlarının sağlanması, yük ve yolcu taşımacılığına devam edilmesi.

  İzmir / Aydın / Denizli, İzmir / Ankara ve İzmir/ İstanbul yollarının tamamlanması.

  İzmir’in Güney ve Kuzeyine destek verecek lojistik merkezlerinin yapılması.

  Nemrut limanları ile ana aktarma limanları olarak tasarlanan, kuzey Ege Çandarlı konteyner limanı ile otoyol ve demiryolu bağlantılarının sağlanması.

  İzmir ve çevresindeki limanların birbirleriyle değil global rakipleriyle rekabet edebilmesi için ortak politikalar oluşturulması.

  Her limanın her yükü elleçlemesi yerine ihtisaslaşma, odaklanma ve farklılaşma ile daha çok değer yaratılarak rekabetçe üstünlük sağlanması.

  Toplantıda daha sonra söz alan Dr. Ersel Zafer Oral kuzey ege Çandarlı konteyner limanı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

  Kapanış konuşmasını yapan vali yardımcısı sayın Erdoğan Özdemir; toplantıda, denizcilik ile ilgili yeni bilgiler edindiğini belirterek teşekkürlerini iletti.

 

 

Editör: TE Bilişim