DTO, deniz kirliliği raporu hazırladı 

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi, Antalya Körfezi'nde deniz kirliliğinin önlenmesi amacıyla rapor hazırladı.

DTO Antalya Şubesi tarafından hazırlanan, Vali Alaaddin Yüksel'e de sunulan ''Antalya Körfezi'nde Deniz Kirliliği'' raporunda, alınması gereken önlemlere yer verildi. Antalya'nın Finike İlçesi'nde sera atıklarının, arıtma tesisi bulunmaması nedeniyle doğrudan denize ulaştığı ve kirliliğe yol açtığı ifade edilen raporda, seralardan sökülen bitki atıkları ile Finike Körfezi'nin önemli ölçüde kirlendiği ifade edildi. Raporda, Finike ve Finike Körfezi'ne sınırı olan ilçe ve beldelerin arıtma tesislerinin bir an önce yapılması gerektiği vurgulanarak, bu konuda gerekli girişimlerde bulunulacağı bildirildi.

Raporda, Kemer İlçesi'nde bulunan Güney Antalya Turizm Altyapı Birliği'nin (GATAB) arıtma tesisi deniz deşarj hattının gerek projelendirilmesi, gerekse imalatında yapılan yanlışlıklar nedeniyle sürekli kırıldığı için usulüne uygun olarak işletilemediği de belirtildi. GATAB deniz deşarj hattının, en önemli dalış noktalarından biri olan ''Paris-2'' batığının hemen yakınından geçtiği vurgulanan raporda, şu görüşlere yer verildi:

''Kemer GATAB deniz deşarj hattının durumu, konunun uzman kurul ve kuruluşlar temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak komisyon tarafından ivedilikle yeniden değerlendirilerek, ortaya çıkacak duruma istinaden deniz deşarj hattının durumu yeniden ele alınmalıdır.''

Raporun son bölümünde alınacak tedbirlere yer verildi. İşletmeci kuruluşların, deniz deşarj hatlarının sualtında görüntülenmesi için DTO ile işbirliğine gidebilecekleri ifade edilen raporda, şöyle denildi:

''Ticari teknelerin bağlandıkları marinalarda ve bağlama limanlarında işletmeci kuruluşların teknelerde biriken pis suları arıtma tesisleri bulunmamaktadır. Antalya, Kemer ve Finike marinalarının yanı sıra Gazipaşa, Alanya, Kaş, Demre (Çayağzı) ve Kalkan limanlarında teknelerden pis su alma sistemlerinin olup olmadığı ve bu hizmetin karşılığında ne tür bir bedel talep edildiği Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nce takip ve kontrol edilecek.

Arıtma tesisleri, deniz deşarj hatları ile birlikte bütün olduğu değerlendirilerek, bu tesislerin her yıl en az iki kez fiziksel kontrolü yapılacak. Hattın bütünlüğü ve difüzörlerün, projesine uygun olarak çalışır durumda olduğu arıtma tesisi sahibi işletmeci kuruluşlarca kontrol ettirilecek.''

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim