Vapur değil yolcu teknesi

“Vapurlarımızı vermiyoruz” kampanyası başkanı Dr. Cemal Beşkardeş, “Klasik vapur bizim için değişmez bir kültürdür” dedi.

 Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Gemi Mühendisleri Odası (GMO) üyeleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şehir Hatları tarafından yaptırılan son vapurların İstanbul’un yapısına uygun olup olmadığını tartıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Şehir Hatları’ndan hiçbir yetkilinin gelmediği toplantıya yeni vapurların tasarımcı firmsıyla üretici firmasından yetkililer katıldı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde önceki gün yapılan toplantıda konuşan “Vapurlarımızı vermiyoruz” kampanyası başkanı Dr. Cemal Beşkardeş yeni yapılan vapurların İstanbul’a uygun olmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

“İBB Başkanı Kadir Topbaş 2009 yılında ‘Vapurlu ulaşımı arttıracağız’ demişti. Ama öyle olmadı. Vapur nostalji değildir. İstanbullu olmanın bir aracıdır. Vapur yaygın olarak kullanılsa ucuz bir ulaşım aracıdır. Ancak bizim ülkemizde iskelelerimiz bile lokanta olarak kullanılmaktadır. Yeni yapılan vapurlara gelince bunlar çıkarma gemisi benzerinde, dar alandan yolcu indirip bindirme vapurlarıdır. İstanbul demek boğaz demek, boğaz demek vapur demektir. Bunlar birbirinden ayrılmaz. Klasik vapur bizim için değişmez bir kültürdür.”

Yeni yapılan vapurların tasarımcılarından Gemi Mühendisi Serdar Yaraş da Şehir Hatları’nın kendilerine vapurların Beşiktaş-Üsküdar arasındaki kısa mesafede yolcu taşıyacağını belirtmesi ve şartnamedeki diğer kıstaslar nedeniyle bu tasarımları yaptıklarını belirtti. Ancak daha sonra vapurların sadece Beşiktaş-Üsküdar hattında değil, boğaz hattında da kullanılacağı ortaya çıktı.

Yaraş “Biz zaten bu tasarımların yolcu vapuru olduğu iddiasında değiliz. Biz buna yolcu teknesi diyoruz. Mevcut projede engelli yurttaşların, bebekli insanların rahatça erişimini sağlamaya dikkat ettik” dedi. Toplantıya katılan gemi mühendislerinin neredeyse tamamı yeni vapur tasarımını İstanbul’a uygun bulmadıklarını belirtti.

Editör: TE Bilişim