Donanmada ikinci koramiral dönemi

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, bugün gerçekleşecek törenle görevini Koramiral Adnan Özbal’a devredecek. Cumhuriyet tarihinde ikinci kez gerçekleşen bir atamayla donanmanın başına getirilen Özbal’a emekli amirallerin itimadı tam. Emekli amiraller, olağanüstü dönemde yapılan atamaya Özbal’ın layık olduğu ve görevini başarıyla yapacağı görüşünde.

Kumpas davaları nedeniyle emir-komuta zinciri büyük oranda bozulan ve komuta kademesinin geleneksel yapısı zarar gören Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Adnan Özbal, cumhuriyet tarihinin ikinci koramiral rütbeli kuvvet komutanı olacak. 

7 yıl başarıyla görev yaptı

27 Mayıs darbesinin ardından da 1961 yılında Tümamiral Necdet Uran, ‘Cumhuriyet Donanması’nın başına getirilmiş, 2 hafta sonra koramiralliğe terfi ettirilmiş ve 7 yıl başarılı bir şekilde görev yapmıştı. Komuta kademesindeki bu tarihi değişikliği değerlendiren emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Koramiral Adnan Özbal’ın da Cumhuriyet tarihinin en zor dönemlerinden birinde Deniz Kuvvetleri Komutanı olduğuna dikkat çekti. Gürdeniz, “Adnan Özbal’ın liyakatı ve liderliği ile bu zor dönemi başarı ile yöneteceğine inanıyorum. Fırtınalı dönemde Türk deniz gücünü teslim alan Necdet Uran gibi başarılı olacağına inanıyorum” dedi. 

‘Genç kadroya destek’

Emekli Koramiral Kadir Sağdıç da olağanüstü bir dönemlerde bu tür atamaların yapılabildiğini, Özbal’ın başarılı olacağına inandığını belitti. Sağdıç, “Ülkemiz olağanüstü bir dönemden geçiyor. Kumpas davaları ve iftiraları ile muvazzaf oranı deniz kuvvetlerinde çok azalmıştı. Geride kalanlarla idame edilen kuvvette, pek çok arkadaşımız da terfi ettirilmedi. 2013-2014 döneminde terfi edenlerin 15 Temmuz’u yapanlar olduğunu gördük. Şimdi genç bir kadro var, onlara cesaret ve moral vermeliyiz. Adnan amiralin liyakatına güveniyorum. Kendilerini çok iyi yetiştirmiş, çalışkan, cumhuriyetin kurucu değerlerine sahip çıkacak bir kişiliği var. Başaralı olacaktır. Bu dönemde deniz kuvvetimizi yalnız bırakmamalıyız” diye konuştu.

44 yıldır donanmada

Oramiral Mehmet Ali Ülgen, 1949’da cumhuriyet donanmasının ilk kuvvet komutanı olmuştu. Bu göreve getirilen Koramiral Adnan Özbal, 1973 yılından beri Deniz Kuvvetleri’nin bir parçası. 44 yıldır cumhuriyet donanmasının içinde yer alan Özbal, muhriplerde çeşitli branşlarda subaylıkları ve hücumbotlarda komutanlık yaptı. 2008 de tuğamiral olan Özbal, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanlığı, Hücumbot Filosu Komutanlığı, Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanlığı ve tümamiral olarak Deniz Harp Okulu Komutanlığı yaptı. Koramiral olarak Deniz eğitim ve Öğretim Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı yapan Özbal, NATO ve ABD Deniz Kuvvetleri Liyakat Madalyası sahibi.

Milliyet/Gökhan KARAKAŞ

Editör: TE Bilişim