Dologh:'Zor bir süreçten geçiyoruz'

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, İzmir'de elleçleme (yükleme-boşaltma) yapılan toplam konteyner sayısında geçen yıla göre yüzde 14 düşüş olduğunu, nisan ayından itibaren gözle görülür bir iyileşme yaşanmasını beklediklerini söyledi.

DTO İzmir Şubesi, yılın son meclis toplantısını şube binasında gerçekleştirdi.

Toplantının açılışında sektörün 2009 yılı değerlendirmesini yapan Dologh, 2009 öncesi dönemde altın dönemini yaşayan sektörün, krizin etkisiyle önemli daralmalar yaşadığını, İzmir'de de elleçlenen yük rakamlarında önemli bir gerileme yaşandığını bildirdi.

Kasım ayı itibarıyla İzmir Limanı'nda elleçlenen konteyner sayısında geçen yıla göre yüzde 14 azalma görüldüğünü belirten Dologh, ''Elleçlenen yük azalmasına rağmen limana gelen gemi sayısı 194'den 215'e yükseldi. Küresel ölçekte mal ticaretinin düşmesiyle daha küçük boyutlu gemiler ön plana çıktı. Sektör şu anda çok zor bir süreçten geçiyor'' dedi.

Uluslararası açıdan referans oluşturan BDI endeksinin 2008 yılı eylül ayında 11 bin iken 2009 yılı başında 600'e düştüğünü, şu anda ise 3 bin 5 düzeyinde olduğunu ifade eden Dologh, yük bulamadığı için bağlanmak zorunda olan gemi sayısının 572 olarak açıklandığını, işsiz konteyner gemisi sayısının ocak ayında artacağını, nisan ayından itibaren ise bir iyileşme yaşanmasını beklediklerini kaydetti.

Dologh, 2010 yılının 2009 yılına göre çok daha iyi bir yıl olacağını varsaydıklarını, yeni yılda İzmir Limanı özelleştirmesinin tamamlanmasını umut ettiklerini dile getirdi.

Toplantıda İzmir Liman İşletmesi Müdürlüğü tarafından Alsancak Limanı'nda yürütülen konteyner içi yükleme hizmetinin liman dışına alınması çalışması gündeme geldi. Dologh, Türkiye'de İzmir dışında hiçbir limanda bu işlemin liman içinde yapılmadığını, TCDD Genel Müdürlüğü'nün kabul etmesi durumunda İzmir'de kent içi trafiği rahatlatacak bir düzenleme yapılacağını söyledi.

Kimi meclis üyeleri ise konteyner içi yükleme hizmetinin liman dışında yapılmasının kent içi trafiğine bir etkisinin olmayacağını savundu.

Meclis toplantısında ayrıca, İzmir Körfezi'nde denize düşen vatandaşların boğulmasının engellenmesi ve sudan çıkarılabilmesi amacıyla kıyı şeridindeki belli noktalara merdiven monte edilmesi ya da can kurtarma halatı takılması konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne öneride bulunulmasına karar verildi.

 

Editör: TE Bilişim