Dolandırıcılığın Böylesi Pes Dedirtti
 
Mersin limanından gönderilen sarı metal pirinçlerin Çin’e ulaştığında nasıl demir hurdasına dönüştüğü araştırılınca, Belçikalı Partners Metal şirketinin Türkiye’de 2.8 milyon dolar dolandırıldığı ortaya çıktı. Ankara’da Well East Metal’in sahibi Tayvan kökenli Gary Cheng ise dolandırıcılıkla suçlanıyor.

BELÇİKA’nın Anvers kentinde faaliyetlerini yürüten 'Partners Metal' şirketinin, Türkiye’de 2 milyon 800 bin dolar dolandırıldığı ortaya çıktı. Belçikalı firma, Ankara’da sahte Avustralya pasaportuyla 'Well East Metal' adı altında bir şirket kuran Tayvan kökenli Gary Cheng ile bağlantıya geçti. Mersin limanından Çin’e 24 kontener sarı pirinç gönderilmesi karşılığı 2.8 milyon dolar ödeyen firmanın malları Çin’e ulaştığında 'demir hurdası' çıktı. 

SARI PİRİNÇ YOLLADI:

Mersin Savcılığı’nın soruşturma başlattığı olay şöyle gelişti: Belçika firması Partner Metal, asıl adı Cheng Yu Shao olduğu anlaşılan ve 2003’de sahte Avustralya pasaportuyla Ankara’ya gelip bir şirket kurduğu ortaya çıkan Gary Cheng ile bağlantıya geçti. Bu firmadan, Çin’e göndermek için 24 konteyner 2 milyon 800 bin dolar karşılığı sarı pirinç aldı ve malların Mersin limanından gönderilmesi için anlaştı. Önce 4 konteyner Çin’e gönderildi. Malların yola çıkarılmasından önce kontrolünü yapan uzman firma 'Alex Steward', konteynerların 'sarı metal pirinçle' doldurulduğunu tespit etti raporunu yazdı ve konteynerlar mühürlendi. Mallar, birkaç gün sonra Çin’e yollandı. Çin’de açılan konteynerların, demir hurda ile dolu olduğu görüldü.

DEMİR HURDASI DOLDURULDU:

Belçikalı firma, konteynerların içindeki malların nasıl değiştirildiğini anlamak için ikinci kez Türkiye’de 4 konteyner pirinç daha hazırlattı. Mersin limanında yine uzman firma Alex Steward tarafından kontrolü yapıldı ve sarı pirinç olduğunun tespitinden sonra, yeniden mühürlenerek kutular kapatıldı. Belçikalı firmanın sahibi Didier Beck bu kez bizzat Mersin’e giderek malların gemiye yüklenmesinden önce açılmasını istedi. Bu talebi reddedilen Beck, bu kez Mersin savcısının eşliğinde kutuları açtırdı. Kutuların olduğu gibi demir hurdası ile dolu olduğu tespiti yapıldı. Uzman firmanın kontrolünden sonra kutuların bir kez daha açılıp, Mersin Limanı’nda demir hurdası ile doldurulduğu anlaşıldı. Tayvan kökenli olan ve iki adet sahte Avustralya pasaportlu Cheng’in Ankara’da 'Well East Metal' adlı firması bulunuyor. Gary Cheng’in, Hindistan ve Çin’le bağlantılı olan birçok firmayı dolandırdığı iddia edildi.

Tayvan kökenli Cheng Türkiye’nin imajını zedeliyor

BELÇİKALI firmanın sahibi Didier Beck Hürriyet’e, Türkiye’de bu firma tarafından 2 milyon 800 bin dolar zarara uğratıldığını, yataklara düştüğünü, tüm metal firmalarını Türkiye’deki bu 'dolandırma' olayı nedeniyle uyardığını kaydetti. Mersin Limanı’nda 'yolsuzluk' olduğunu iddia eden Beck, Mersin Savcılığı’nın 25 Aralık’ta bu konuyla ilgili Cheng’i sorgulama altına almak için celp çıkardığını belirtti. Tüm dünyada malların kontrolünü yapmakla sorumlu olan 'Alex Steward' firmasının suç duyurusunda bulunduğunu belirten Beck, bu firma yetkililerinin Cheng tarafından birkaç kez tehdit edildiğini de söyledi. Önümüzdeki hafta Ankara’ya giderek konuyla ilgili bir basın toplantısı yapacağını da sözlerine ekleyen Beck, tüm Avrupa’daki metal firmaları nezdinde Türkiye’nin imajının zedelendiğini kaydetti. (Ankara Haber Ajansı)

Haberler.Com

Editör: TE Bilişim