Dokuz Eylül’de “Gemi Makineleri Teknolojileri Panel ve Eğitim Seminerleri”nde Son Gelişmeler Anlatıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümü’nce düzenlenen  “Gemi Makineleri Teknolojileri:Son Gelişmeler” temalı panel ve eğitim seminerleri 17-18 Kasım 2009 tarihlerinde fakültenin Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. ABB Elektrik San. A.Ş., Man Diesel S.A. Türkiye, Wärtsilä Enpa, Westfalia Separator, Bosch Rexroth Otomasyon San.  gibi dünyaca tanınmış üretici ve servis sağlayıcı firmaların yer aldığı panel ve eğitim seminerlerinde, firmalar fakülte öğrencilerine, akademik personele ve katılımcılara kendi alanlarındaki son gelişmeler ile ilgili eğitimler verdiler.

ABB Elektrik San. A.Ş. sponsorluğunda ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odasının katkılarıyla düzenlenen etkinlikte, ilk güne açılış konuşmaları ile başlandı. Denizcilik Müsteşarlığı Ege Bölgesi Müdürü Hızır Deniz Reis, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Güldem Cerit ve Makine Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ender Aysalı’nın açılış konuşmalarından sonra panel oturumuna geçildi. GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Yağız’ın oturum başkanlığını yaptığı  panelde ilk olarak Bosch Rexroth Otomasyon San. adına panele katılan Hasan Fehmi Civan ve Burak Çoker sırasıyla “Irgatlarda Vinç Bloğu Uygulamaları”na ve kaldırma makinelerinde yükü sabit tutmaya yarayan “Active Heave Compensation” yöntemiyle ilgili sunumlarını yaptılar . Man Diesel S.A. Türkiye adına, panele katılan Ercan Yülek ise firma bünyesinde özel eğitimler veren “Prime Serv Academy”yi tanıtan bir sunum gerçekleştirdi.

Panelin ikinci oturumunda Wärtsilä Enpa adına katılan Ülkü İğcioğlu SG tipi son kuşak gaz makineleri ile ilgili sunumundan sonra Westfalia Separator adına söz alan Yalçın Kiraz firmasının yeni geliştirdiği ürünü olan eagleclass seperatörleri tanıttı. ABB Elektrik San. A.Ş. firmasından Muaffak Özdil de firmasının son teknoloji ürünleri ile ilgili bilgi verdi. Birinci gün ABB Elektrik San. A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen  kokteyl ile sona erdi.

Prof. Dr. Ahmet Dursun Alkan’ın moderatörlüğünde ikinci gün gerçekleştirilen eğitim seminerlerinde ilk konuşmacı olarak katılan Yalçın Kiraz yeni nesil eagleclass seperasyon teknolojisi ve uygulama alanlarına yönelik sunumunu gerçekleştirdi. ABB Elektrik San. A.Ş. adına seminere katılan İbrahim Binici ve Serkan Serbes sırasıyla değişken türbin geometrisinin ağır yakıtlarla çalışan makinelerdeki uygulamaları ve yeni kuşak türbinlerin egzost emisyonları ve yakıt harcamalarına etkileri konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.

Eğitim seminerlerinin ikinci oturumunda Wärtsilä Enpa adına katılan Serdar Ayhan gemilerdeki geleneksel CPP(Kontrol Edilebilir Adımlı Pervane) ve Azimuth tipi pervaneler hakkındaki sunumunu gerçekleştirdi. İkinci konuşmacı olan Oğuz Çoban ise IMO Tier III kapsamında düşük gaz emisyonu elde etmek için M.A.N. firmasının geliştirdiği son yöntemlerle ilgili bilgi verdi. Bosch Rexroth Otomasyon San.  adına seminere katılan konuşmacılar Hasan Fehmi Civan ve Burak Çoker’in gemilerde hidrolik sistem uygulamaları ve eksenel sistemli pompa ve motorların tanıtıldığı sunumlarla ile birlikte eğitim seminerlerin de sonuna gelindi.

Seminerden sonra Bosch Rexroth Otomasyon’un Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne hediye ettiği hidrolik deney setinin açılışı tüm katılımcıların da hazır bulunduğu bir tören ile gerçekleştirildi.

Panele ve seminere İzmir Liman Başkanı Cumhur Yayla, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Danışmanı Erol Çağlar, Piri Reis Vakfı Başkanı Prof. Dr. Erol İzdar, GEMİMO İzmir Şubesi Başkanı Hakkı Toros, GMO İzmir Şubesi Başkanı Emrah Erginer, Ömür Karataş, İlker Meşe ile Nemtaş, ARKAS ve diğer denizcilik işletmelerinden gemi makineleri işletme mühendisleri de dinleyici olarak katıldılar.

 

Editör: TE Bilişim