DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LOJİSTİK MÜHENDİSLİĞİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMINI  BAŞLATIYOR...

TÜRKİYE’DE İLK…

Lojistik, disiplinler arası bir bilim alanı olup mühendislik, matematik, yöneylem, işletme, ekonomi, hukuk v.b. birçok farklı alanı kapsamakta ve bu alanların bir sistem dahilinde etkin ve bütünleşik kullanımını gerektirmektedir. Lojistik mühendisliği ise, disiplinlerarası bu bilim dalına mühendislik yöntemleri ve sistem yaklaşımı anlamında önemli girdiler sağlamaktadır. Türkiye’de son dönemlerde lojistik kavramının önemi, rekabetçi üstünlüğün sürdürülmesi anlamında fark edilmiş ve işletmelerin bünyesinde lojistik yönetimi adına önemli gelişmeler sağlanmıştır. Ancak, bu gelişmelerin bilimsel temellere dayanmadığı ve mühendislik disiplininden önemli destekler sağlamadığı gözlenmektedir. Nitekim, işletmelerin birçoğunda lojistik ve fonksiyonları anlamında gerçekleştirilen bu gelişmelerin hem maliyet hem de müşteri memnuniyeti adına önemli kazanımlar sağlamadığı da ortadadır. İşletmelerin lojistik performanslarında etkinliğin sağlanmasında ilgili alt/üst yapı ve tesislerin etkin planlanıp işletilmesi gerektiği bir gerçektir. Bu gerçek, Türkiye’nin lojistik alanındaki sorunları göz önüne alındığında, Lojistik Mühendisliği Yüksek Lisans programının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

HIZLA BÜYÜYEN BİR SEKTÖR: LOJİSTİK

Dünyada ve içinde bulunduğumuz bölgede hızla büyüyen lojistik faaliyetler ve ulaştırma koridorlarındaki gelişmeler, Türkiye’nin jeo-politik ve jeo-ekonomik konumu göz önüne alındığında stratejik üstünlüklerden yararlanabilmek için lojistik ve ulaştırma olanaklarının mühendislik ve işletme yaklaşımları ışığında incelenip, bilimsel araştırmalar ve projeler üretilmesini gerekli kılmaktadır. Lojistik Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans programı mezunları çalışma yaşamlarında mühendislik tekniklerini lojistik ve ulaştırma alanlarında ve uygulamalarında kullanma zorunluluğu ile karşı karşıya geleceklerdir. Lojistik Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı, adaylara lojistik mesleği ile ilgili uygulamalarında ihtiyaç duyacakları mühendislik, lojistik ve işletme yönetimi teknik ve becerilerini kazandıracaktır. Bu teknik ve beceriler arasında; lojistik, ulaştırma, işletme yönetimi, yöneylem araştırmaları teknikleri sayılabilir.

Bu programların, programa katılacak adayların iş yaşamlarındaki kariyerlerine ve Türkiye’nin lojistik ve ulaştırma yeteneklerinin geliştirilmesine olumlu katkılar yapacağı açıktır.

PROGRAM MEZUNLARI YÜKSEK MÜHENDİS ÜNVANINA SAHİP OLACAKLAR…

Lojistik Mühendisliği Tezsiz Yüksek Lisans programı, mühendislik, işletme, lojistik ve ulaştırma alanlarını entegre ederek, işletmelerin küresel pazarlarda lojistik ve tedarik zinciri yeteneklerinin planlanması, uygulanması ve yönetiminde liderlik rolü oynayacak mühendisleri yetiştirecek şekilde hazırlanmıştır. Hem mikro ölçekte işletmelerin lojistik olanakları, hem de makro ölçekte kamusal lojistik ve ulaştırma alt yapılarının mühendislik teknikleri ve yaklaşımları kullanılarak planlanması, işletilmesi ve yönetimi Türkiye için çok acil ve kaçınılmaz bir gereksinim haline gelmiştir. Küreselleşen dünyada ulusların ve işletmelerin uluslararası pazarlarda rekabetçi üstünlük ve farklılık yaratarak üstünlükler elde edebilmeleri ancak lojistik planlama ve yönetim sayesinde olanaklı hale gelmektedir. Nitekim gelişmiş ülkelerde, lojistik bilimi dışında, doğrudan lojistik mühendisliği yüksek lisans programına sahip yaklaşık 14 üniversitede çok sayıda program tespit edilmiştir. Türkiye’de ise lojistik genelde işletme disiplini yaklaşımı ile ele alınıp, mühendislik boyutta yeterince ele alınmamaktadır.

GÜNCEL KONULAR HEM TEORİ HEM DE UYGULAMA YÖNLÜ ELE ALINACAK…

Lojistik Mühendisliği Yüksek Lisans programında aşağıda belirtilen ana konular hem teori hem de uygulama yönlü ortaya konulacaktır;

· Lojistikte diferensiyal denklem uygulamaları (İngilizce)

· Lojistikte olasılık ve istatistik yöntemler

· Lojistik sistemler (İngilizce)

· Ulaştırma sistemleri (İngilizce)

· Uygulamalı Matematik (İngilizce)

· Sayısal ve yaklaşık yöntemler (İngilizce)

· Lojistik tesisler ve süreçler

· Uluslar arası lojistik (İngilizce)

· Tedarik zinciri yönetimi (İngilizce)

· Lojistik bilgi sistemleri ve teknolojileri

· Lojistik operasyonları yönetimi

· Lojistik sistemlerin tasarımı ve analizi

· Kentiçi ulaşım ağı analizi (İngilizce)

· Şehirsel yerleşme alanlarında lojistik planlama

· Lojistik ve çevre ilişkileri

· Acente ve brokerlik işlemleri

· Taşıma hukuku

· Tedarik zincirlerinde yöneylem araştırması

· Ulaşım akım modelleri (İngilizce)

· Taşıyıcı sistem analizi

· Lojistikte işletme stratejileri

· Veri madenciliği

· Liman ve terminal işletmeciliği

· Benzeşim modellerinin endüstriyel kullanımı (İngilizce)

Başvurulara dair detaylı bilgi için; http://www.deu.edu.tr/DEUWeb/Duyuru/Duyuru.php?mesaj_id=36816&duyuru_id=240# adresine ulaşabilirsiniz...

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim