DOĞU KARADENİZ’DE TURİZM SEZONU BAŞLADI

Trabzon TSO Başkanı Hacısalihoğlu “2015 yılında Doğu Karadeniz’de Turizm hareketli geçecek” dedi.

TRABZON-Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz’de turizm sezonunun açıldığını söyledi. Bölgeye turist kafilelerinin gelmeye başladığını, ilk kurvaziyer geminin geldiğini, Körfez ülkelerinden uçak seferlerinin başladığın aktardı. Turizm sektöründen umutlu olduklarını kaydetti. Hacısalihoğlu, turizm sektörüne yatırım yapmak isteyenlerinde Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı turizm hibe desteğinden yararlanmasını önerdi.

 Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, meclisin onayları ile sağlık sektörüne katkı yapıldığını kaydederek bu yıl sağlık müdürlüğünden yapılan talep ve yapılan araştırmalar sonucunda ambulans ihtiyacının karşılanmasını öngördüklerini, meclisin onayını istedi.

 MECLİS BAŞKAN YARDIMCISI H. İBRAHİM NALBANT: TOBB SEMİNERİNİ KAÇIRANLARA YENİ FIRSAT

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı H. İbrahim Nalbant Başkanlığında toplandı. Meclisi açılışını gerçekleştiren Nalbant, geçtiğimiz aylarda Türkiye Odalar ve borsalar Birliği (TOBB) tarafından meclis üyelerine yapılan bilgilendirme semineri çok faydalı geçmiş olduğunu ifade etti. Nalbant, “Ankara’da düzenlenen toplantıya katılamayan meclis üyelerimiz için TOBB yeniden bir seminer düzenliyor. Gidemeyen meclis üyelerimiz bu konuda Genel sekreter Hakan Gürhan’dan bilgi alsınlar. Meclis üyelerimizin bu seminere gitmelerini tavsiye ederim. ”dedi.

 BAŞKAN M. SUAT HACISALİHOĞLU: DOĞU KARADENİZDE 2015 TURİZM SEZONU HAREKETLİ BAŞLADI

2015 yılı Mart ayı odanın faaliyetlerinin izlenmesinin ardından Başkan M.Suat Hacısalihoğlu aylık konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi. Konuşmasının büyük bölümünü turizm sektörüne ayıran Hacısalihoğlu, sezonun başladığını ve bütün kentin Trabzon’a gelen turistlere karşı çok dikkatli ve anlayışlı olunmasını istedi.

 YENİ SEZONDAN UMUTLUYUZ

Doğu Karadeniz’de turizm sezonunun başladığını ifade eden Başkan M. Suat Hacısalihoğlu,  ilk kurvaziyer geminin geçtiğimiz hafta içerisinde Trabzon’a geldiğini anımsattı. Körfez ülkelerinden ve İran İslam Cumhuriyetlerin turist kafilelerinin şehre gelmeye başladığını dile getirdi. Program dâhilindeki uçak seferleri de başladığını vurguladı. Hacısalihoğlu, “Sezonun iyi geçmesini ümit ediyoruz.” dedi. Yemen’deki son olayların tedirgin edici olduğunu ve herkesin dikkatli olması gerektiğine işaret etti. Hacısalihoğlu, “ Yemen bize uzak ama, karşısında olan on Körfez ülkesi ile bizim bölge arasında turizm ve ticari ilişkiler yoğundur. Dolayısıyla bütün arzumuz bu savaşın bir an önce sona ermesidir. Dünya ülkeleri bir araya gelerek bu gerginliği sonlandırmasını bekliyoruz. Aksi durum bizler turizm sezonunda sıkıntı yaşayabiliriz.” şeklinde konuştu.

 GELİŞMELERİ TAKİP ETMELİYİZ

İnşaat sektörü açısından bakıldığında iki alternatif ile karşı karşıya olunabileceğini, birincisi avantaj olabileceğini kaydeden Hacısalihoğlu, “ Malum bildiğiniz şekli ile o ülkelerde yaşayan insanlar dışarıda bir konutları olması konusunda düşünceleri olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu bakımdan avantaj olabilir. Şehrimizde alışılmış yatırım konuları daha da artabilir. Bunun tam tersi de olabilir. Dikkatli olmamızda fayda var. Bölgeyi çok yakından takip etmemiz gerekiyor.” anımsatmalarını yaptı.

 TÜRİZME YATIRIM PLANLAYANLAR HİBE ÇAĞRIDAN YARALANSIN

Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, aynı zamanda Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Yönetim kurulu Üyeliğininde bulunduğunu anımsatarak Ajans tarafından turizm sezonu açılmasına paralel hibe destekleri başlattığını dile getirdi.

 Hacısalihoğlu, şu hatırlatmalarda bulundu. “ Özellikle geleceğe yönelik olarak turizm sektörü içerisinde bulanmak isteyen, bu sektöre yatarım planlayan üyelerimizin bu çağrıya müracaatta bulunmalarıdır. Önümüzdeki çağrılarda turizm desteği olmayabilir. Çünkü bir yıl turizme bir yıl KOBİ’lere ağırlık verilmektedir. Düşüncelerimiz gerçekleşirse 2015 çağrı dönemini içerisinde bu rakamlar daha da artabilir. Bu bakımdan turizme yatırım yapmayı düşünün üyelerimiz önümüzdeki yılı beklemesin bu programdan yararlanmalarında fayda var. Projelerinin gecikmemesi için ciddi firmalara projelerini hazırlatmalarında da büyük yarar vardır. Aksi takdirde bazen projeler uygun hazırlanmadığı için maalesef destek alamıyorlar. Üyelerimizin bu durumda olmasını arzu etmiyoruz. Bütün arzumuz hibe programlarından şehrimiz yararlansın. Buna bağlı olarak şehrimizdeki altyapı gelişerek turizm konusunda payımızı artıralım. Orta büyüklükteki tesislerde 1 milyon 200 bin TL’lik bir yatırımın 600 bin TL’si hibe olarak alınabilmektedir. Önemli olan projelerin doğru hazırlanmasıdır.”

 KRUVAZİYER DE TRABZON İLE İŞBİRLİĞİ ARTIYOR

Kurvaziyer turizminde sezon açıldı ancak Akdeniz bölgesinde sorunlar ve temkinli olmakta fayda olduğunu dile getiren Hacısalihoğlu,  İtalya Pire limanındaki sorunlardan kaynaklanan olumsuzluklar geçtiğimiz yıl 400 bin turist azalmasına neden olduğunu vurguladı. Gözlemlediğimiz kadarıyla Doğu Karadeniz Bölgesinde artışlar olması beklendiğini kaydeden Hacısalihoğlu, “Her yıl olduğu gibi kurvaziyer turizmine katıldık ve Trabzon’un ne kadar daha önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyduk. Diğer bölgelerin Trabzon ile işbirliği yapmaya çok istekliler. Akdeniz Kurvaziyer Limanları Birliği eski başkanı ve şu andaki onursal başkanı bölgemize büyük destek veriyor. Bunu gören diğer bölge ülkeleri de Trabzon ile ortak hareket etmek isteğindeler. Bulgaristan ilk kez işbirliğinde bulunmak isteğini bize ilettiler. Birlikte hareket etme konusunda ki çalışmalara Gürcistan daha çok destek verdi. Bundan sonra ki faaliyetleri hep birlikte yürütme konusundaki arzularını ifade ettiler.”

JAPON TÜRİSTLER DOĞU KARADENİZ’E GETİRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Japonya ile turizm konusundaki çalışmaların devam ettiğini kaydeden TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, özellikle yaşlı kesim, kültür turizmine büyük ilgi gösteriyor ve ekonomik durumlarında bir sıkıntı olmadıkları için bu bölgemiz için önemli bir avantaja dönüştürülebileceğini dile getirdi.

 KONGERE TURİZMİ KONUSUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Geçtiğimiz ay meclis toplantımızda gündeme gelen Dünya Ticaret Merkezi alanındaki kongre, fuar ve otel yatırımının yapımı konusundaki Meclis Üyemiz Mehmet Ataman’ın önerisi doğrultusuna iki kez toplantı gerçekleştirdiğini aktardı. Çalışmaların gerek şirket kurma gerekse proje ve maliyetler konusunda ilerlediğini dile getirdi. Meclisin bu konuda ki görüşlerini de önemli bulduklarını kaydetti. Katılım ve talep alma doğrultusunda çalışmalara başlanacağını ifade etti. Hacısalihoğlu, “ Biz ne kadar talep olacağını görmek istiyoruz. Ama ortaya çıkan şöyle bir gerçek var ki bugüne kadar şehrimizde bir gayrimenkul yatarım ortaklığı şirketi kurulması gerekiyordu. Bu tür fırsatlara hazırlıklı olmak için üyelerimizin ve şehrimizde yaşayanların katılımı olmalı.” şeklinde görüşlerini aktardı.

 AMBULANS ALIMINI MECLİS OY BİRLİĞİ İLE ONAYLADI YÖNETİME YETKİ VERİLDİ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu yapılan çalışmaların meclis üyelerinin verdiği destekler ile yürütüldüğünü,  bu çalışmalar içerisinde de bugün gündemde olan bir başka madde hakkında bilgi vermek istiyorum.”dedi.

 Odamız sağlık sektöründe şehrimizin sorunlarına yönelik katkılarda bulunmakta ve yatırımlar gerçekleştirmekte olduğunu anımsatan Hacısalihoğlu, “ Sizlerin oluru ile odamız geçtiğimiz yıl KTÜ Tip Fakültesi Farabi Hastanesinde Kemik İliği Nakli Merkezi kuruluşunu gerçekleştirdik Bu çalışmayı hep birlikte gerçekleştirdik.. Ve o merkeze odamızın adı verilmişti. Bu yıl da Sağlıkla ilgili olarak ilimizde ambulans yatarımı gündeme gelmiştir. Bizlere bu talep Sağlık müdürlüğü tarafından geldi. Ortaya çıkan gerçek şu ki,  ambulanslar özellikle taşımış oldukları hastalar özellikle zehirlenmelerde bir iki dakika dahi çök önemli. Biraz gecikme bir hayata mal oluyor. Bizde bu konuya yapılan araştırma sonucu yakın durduk. Belki sizlerin veya şehrimizde insanların ihtiyaç duyduğunda can kaybını önleyecek ambulans alımını meclis ve oda olarak almayı uygun bulduk.  Aslında bizim bir ambulans almamıza karşılık sağlık bakanlığı da bir ambulans katkısında bulunacak Yanı bir taşla iki kuş misali yapacağımız bu alım ile şehrimize iki ambulans kazandırmış olacağız.” Şeklinde konuştu.

 MECLİS ÜYESİ SABİT SABIR: ORTAHİSAR ADI DEĞİŞTİRİLMELİDİR

Kurvaziyer turizminin çok hızlı bir şekilde dünyada arttığına işaret eden Meclis Üyesi Sabit Sabır bu turizmin insanda bir tutkuya dönüşebileceğini dile getirdi. Kendisinin de geçmişte böyle bir seyahate katıldığını ve memnun ayrıldığını aktardı.

 Trabzon’un Ortahisar ilçe adının değiştirilmesi önerisini getiren Sabır, Kayseri ve Ordu’da Ortahisar dendiğinde kimsenin aklına Trabzon’u getirmeyeceğine vurgu yaptı. Sabır Şöyle konuştu: “ İnternete girdiğinizde Ortahisar yazdığınızda Trabzon hakkında hiç bir şeye ulaşamazsınız. Bu yanlıştan dönülmeli ve içinde Trabzon olan bir ad verilmesini öneriyorum. Kisarna hala yaşıyor. Polita hala yaşıyor. Kendi elimiz ile büyük bir zenginliği kesip atıyoruz. Trabzon kaç bin yıllık, dünya tarihinde çok önemli bir yeri var. Şu Trabzonspor’un bu kentin tanıtımına yaptığı katkı çok büyüktür. Trabzon adını dünyaya yayıyor. Bu çok önemlidir ve az boz bir şey değildir. Lütfen Trabzon adına yeniden kavuşmak için Ticaret ve Sanayi Odamız buna öncülük yapsın. Evvela belediyle çapında daha sonra daha geniş siyasi çapta çalışmalar yapılsın.”

 MECLİS ÜYESİ MEHMET ATAMAN: FİYAT TARİFELERİ TURİZMDE KULLANILMALIDIR

Trabzon’da turizm mevsimi açıldığını belediye, şehir ve esnafın buna hazır olmadığını kaydeden Meclis Üyesi Mehmet Ataman, özellikle meydan ve çevresinde ve diğer turizm tesislerinde hiçbir tarife olmadığından, bu eksikliğin bir an önce giderilmesi talebinde bulundu. Yabancı dilde fiyatlandırmaların yapılmasının Trabzon’un prestijini artıracağını kaydeden Ataman, “ Meydan bölgemizde hizmet sektöründe yeterli eleman ve hizmet yok. Yabancı dil bilen insanlar yok.  Belediyeler ile işbirliğine girerek fiyat tarifeleri için çözümler sağlanmalıdır. Bu eksiklik turizmi baltalamadan bunu çözmeliyiz. ”dedi. Meclis Üyesi Sabit Sabır’da  fiyat tarifeleri eksikliğinin çok büyük bir ayıp olduğunu ifade ederek bu konuda muhakkak çözüm üretilmesi gerektiğine işaret ederek, “ Artık sadece konuşmayalım. Konuştuğumuz burada kalmasın. Bu eksiklik giderilsin.” diye yakındı.

Hayati Akbaş

Editör: TE Bilişim