Doğu Akdeniz'de yeni tatbikat

Türk Deniz Kuvvetleri'nin geçtiğimiz günlerde Doğu Akdeniz'de Rum Karasuları'na yakın bölgelerde atışlı olarak gerçekleştirdiği tatbikattan sonra dün de yeni bir tatbikata başladığı bildirildi.

Tatbikata Marmaris Doğu Akdeniz Bölge Komutanlığı'na bağlı suüstü ve sualtı gemilerinin katıldığı öğrenildi. Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan gazetelerden Fileleleftheros, "Türkiye Doğu Akdeniz'de Haklar Talep Ediyor-Ankara'nın Bölgede Oldu Bittiler Oluşturmakla İlgili Planı, Yeni Tatbikat Başladı" başlıklarıyla verdiği haberinde, Ankara'nın, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yeni kazanımlar elde etmeye çalıştığını ileri sürdü. Gazete, Türk Hükümeti'nin, uluslararası deniz hukukuna atıfta bulunarak, bölgede yasal haklara sahip olduğunu dile getirdiğini yazdı ve Türkiye'nin deniz hukukuna ilişkin anlaşmayı imzalamadığını savundu.

Türkiye'nin planlarının, petrol araştırma konusuyla ilgili olduğunu kaydeden gazete, yabancı diplomatik kaynaklara dayanarak, Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz Bölgesi'nde araştırma yapmasına ilişkin haklarından şüphe duyulması taktiğinin, Türkler tarafından birbiri ardına gerçekleştirilen tatbikatlarla onaylandığını ve güçlendiğini ifade etti. Habere göre, Türkiye dün Kıbrıs'ın güneyinde ve batısında bulunan uluslararası sularda savaş gemileri ve uçaklarının da yer aldığı yeni bir tatbikata başladı.

Türkiye Genelkurmaylığı'ndan yapılan açıklamaya göre, tatbikatın ilk safhası bugün tamamlanacak. Türkiye'nin, son dönemlerde sürekli olarak askeri tatbikatların yapıldığı aynı bölgede hareketliliğe neden olarak, gerilim havası çıkarma girişiminde bulunduğunu ileri süren gazete, Ankara'nın şu aşamada uluslararası kara sularını tercih ettiğini, bununla birlikte Türkiye'ye yakın olmayan bölgede, Kıbrıs'a yakın olmayı sürdürdüğünü yazdı.

Gazete, yine diplomatik kaynaklara dayanarak, yeni oldu bittiler yapmaya çalışan Ankara'nın, Güney Kıbrıs'ın petrol ve doğalgaz tespit edilmesine yönelik araştırmaları başlatmasına kadar bu tatbikatları sürdürerek, gerilim havasını muhafaza etmeye çalışacağını da iddia etti.

Alıntı: Haberler.com

Editör: TE Bilişim