Doğu Akdeniz’de Sıcak Tatbikat

Doğalgaz arama krizi ile suların ısındığı Doğu Akdeniz’de Türk Deniz Kuvvetleri NATO, ABD, İngiltere ve Pakistan deniz kuvvetleri unsurlarının da katılacağı bir tatbikat düzenleyecek.

 Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile İsrail’in enerji hamlesi başlattığı Doğu Akdeniz’de Türk Deniz Kuvvetleri uluslararası bir tatbikat gerçekleştirecek. NATO, ABD, İngiltere ve Pakistan’ın da katılacağı ‘Mavi Balina - 14’ tatbikatında, 9 savaş gemisiyle yer alacak olan Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın enerji aramalarına cevap için bu bölgeyi seçtiği öğrenildi.

Türk gemileri izledi

Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin varlığını hatırlatma amacı taşıyan tatbikat 6-12 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek. 2010’da Doğu Akdeniz’de son dönemde bulunan en büyük enerji yataklarından biri keşfedilmişti. Kıbrıs Adası, Lübnan ve İsrail arasındaki “Afrodit” adlı parseli İsrail’in de desteğini alarak tek taraflı olarak “Münhasır Ekonomik Bölge” ilan eden Güney Kıbrıs, bölgede petrol ve doğalgaz aramalarına başlamıştı.

Güney Kıbrıs, tek yanlı olarak parsellediği alanda Saipem 10000 adlı platform gemiyle arama çalışmaları yürütürken İtalyan petrol şirketi ENI’ye de sondaj izni verdi.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı savaş gemileri ise süren çalışmaları 7 mil mesafeden takip ederek tüm gelişmeleri Ankara’ya bildirdi. İtalyan ENI’nin Kıbrıs Adası’nın 150 km güneyindeki alanda aramalarını hızlandırması üzerine Türkiye; 3 ülkenin desteğiyle Mavi Balina 2014 Fiili Deniz Tatbikatı’nı aynı bölgede yapma kararı aldı. Afrodit adı verilen parsele yakın yapılması planlanan askeri tatbikat Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin varlığını hatırlatacak. 6-12 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek tatbikata Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri(ABD), İngiltere ve Pakistan deniz kuvvetleri katılacak.

18 savaş gemisi, 7 uçak katılacak

Tatbikatta denizaltı savunma manevraları yapılması planlanırken, vurucu gücü ise Türkiye oluşturacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait 3 fırkateyn, 2 korvet, 4 denizaltı, 3 deniz karakol uçağı, 3 deniz helikopteri ve 1 lojistik gemisi ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait 2 bot tatbikatta aktif görev alacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2 savaş uçağı da tatbikata katılacak. Ayrıca Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi ve VLF BAFA (Denizaltı Cevapsız Yayım İstasyonu) tatbikatta bulunacak. Kuvvet komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun da katılacağı tatbikatta, ABD, Almanya, Kanada, İspanya, Pakistan, İngiltere gibi ülkelerin de savaş gemileri olacak.

Tatbikatta; NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’yi oluşturan Türkiye, ABD, Almanya, Kanada ve İspanya’dan 6 fırkateyn 6 deniz helikopteri, ABD Deniz Kuvvetleri’nden 1 muhrip ve 1 deniz karakol uçağı, Pakistan Deniz Kuvvetleri’nden 1 fırkateyn ve 1 deniz karakol uçağı, İngiltere’den 1 denizaltı ve 1 süratli analiz timi yer alacak.

Ayrıca Bahreyn, Bangladeş, Şili, Gürcistan ve Lübnan’dan toplam 8 askeri gözlemci katılacak. Aksaz Limanı’ndan hareket edecek gemiler tatbikatın ardından Antalya limanına gelecek. Türkiye; milli gemi olan TCG Büyükada korvetinin yanı sıra TCG Gediz, TCG Göksu ve TCG Gökçeada fırkateynleri ile TCG Anafartalar, TCG Çanakkale, TCG Atılay, TCG Batıray ile tatbikatı yönetecek.

Editör: TE Bilişim