Doğu Akdeniz Krizinin Sonu Kötü

BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, doğalgaz krizinin çözümü için geliştirdiği ‘Akil Adamlar’ formülünün Rumlar tarafından reddedilmesini değerlendirdi. Eide, çözüm olmazsa krizin tırmanacağı uyarısında bulundu. DOĞU Akdeniz’deki doğalgaz krizinin çözümü için ‘Akil adamlar’ formülü geliştiren ancak Rumlar tarafından reddedilen BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, krizin kısa sürede çözülmemesi halinde tırmanacağını ve daha çok savaş gemisinin bölgeye geleceği uyarısında bulundu. “Bu durumda kimse ne olacağını asla bilemez” diyen BM yetkilisi, Kıbrıslı Rumların en kısa zamanda konuyu Türklerle müzakere etmesi gerektiğini söyledi. Güney Kıbrıs’ta haftalık yayınlanan Yunan Kathimerini gazetesine konuşan Eide, Rumların tek yanlı parselledikleri doğu Akdeniz’de sondaja başlaması ve Türkiye’nin de KKTC’yle imzaladıkları anlaşmalar çerçevesinde aynı bölgeye Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisi ve savaş gemilerini göndermesiyle tırmanan kriz konusunda bir dizi uyarıda bulundu.

SINIRLAR YIKILIYOR

Krizin daha da tırmanma eğiliminde olduğuna dikkat çeken Norveçli diplomat şu mesajları verdi: -Barbaros ve Türk savaş gemileri bölgeye gelebilir. Münhasır Ekonomik Bölgeler ülkelerin toprağı ya da kıta sahanlığı değil.

Türklerin yaptığı istila değil.

-Kıbrıs sorununda bunca zaman geçti. Ancak şimdi durum farklı, bölgede Birinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan devletler sistemi yıkılıyor. Kıbrıs, Suriye’nin bir nefes kadar yakınında. Kıbrıslılar olarak sadece size zarar verebilecek büyük jeopolitik oyunlara girmek istemezsiniz.

TÜRKİYE ÇÖZÜM İSTİYOR

-Barbaros ve Türk savaş gemilerinin bölgeye gitmesi sorunun parçasıdır ama kime sorduğunuza bağlı. Her iki taraf da bölgedeki enerji kaynaklarının Türkler ve Rumların ortak hakkı olduğunu kabul ediyor. Ancak Türkler, “Madem ortak, Rumlar tek taraflı sondaja başlatamaz” diyor. Rumlar ise, “Ben tanınmış devletim, egemenlik hakkım” diyor.

-Türkiye’deki temaslarımda sorunu müzakerelerde çözmek istediklerine kanaat getirdim. Türkler, kaynakların ortak olduğunu ve Rumların tek başına kullanamayacağını göstermek istiyor. -Uluslararası deneyim, bir bölgede petrol bulunmasının sorun yarattığını gösterdi. İstisnalar var ancak Kıbrıs şu anda sınırda. Durum durağan kalmayacak. Daha iyi veya daha kötü olacak. Şu anda da yanlış yöne kaydığımızı hissediyorum. -Rum liderliği, enerji kaynakları konusunu BM çerçevesindeki müzakerelerin bir parçası yapmak istemiyor.

Erdoğan’dan mesaj iddiası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina’ya “Kıbrıs’taki doğalgaz konusunda geri adım atmam” mesajı yolladığı iddia edildi. Yunan Etnos gazetesinin haberine göre, Erdoğan geçen hafta görüştüğü “önemli bir siyasetçi” aracılığıyla Atina’ya “Doğalgaz konusunda geri adım atmam sözkonusu değil” mesajı gönderdi. “Önemli siyasetçi”nin adı açıklanmadı. Erdoğan 1 Kasım’da İstanbul’da Yunanistan’ın AB Komisyonu temsilcisi Dimitris Avramopulos ile görüşmüştü. / Yorgo KIRBAKİ/ATİNA

‘Angajman kurallarına göre hareket edeceğiz’

Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu, Güney Kıbrıs kaynaklı gerilimle ilgili, “Angajman kuralları Başbakanlık tarafından Genelkurmay Başkanlığına, Genelkurmay da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına devredilmiş durumda. Biz bu konuda herhangi bir durumla karşılaştığımız takdirde verilen angajman kuralları çerçevesinde hareket edeceğiz” dedi. Doğu Akdeniz’de düzenlenen Mavi Balina-2014 Tatbikatı’nda konuşan Bostanoğlu, “Türk Deniz Kuvvetleri, Barbaros Hayrettin Paşa Araştırma Gemisini yakından korumakta ve destek sağlamaktadır. Diğer taraftan da Güney Kıbrıs Rum yönetimi tarafından kiralanan sondaj gemisini 9 kilometre mesafeden takip etmektedir” dedi.

Rum Dışişleri Bakanı: Türklerle görüşmeyeceğiz

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Yunanistan’ın Ege’de yaptığı hataya düşmeyerek, denizler ve su altındaki enerji kaynakları konusunu Türklerle görüşmeyeceklerini açıkladı. Kasulidis, Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs sorunu çözülmeden doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama faaliyetlerine moratoryum getirmek istediğini savunarak, “Doğu Akdeniz’deki tüm faaliyetleri askıya alarak bizi Ege’de yaşanan duruma sürükleyecekler. Türkiye’nin bizim bölgemizde sismik araştırmalar yaptıktan sonra sondaj gemisi getireceği konusunu da çok ciddiye alıyoruz” dedi. Türkiye’ye karşı Mısır ve Yunanistan’la birlikte ‘istikrar cephesi’ kurduklarını İsrail ile de güvenlik konularında işbirliği yaptıklarını belirten Rum Bakan, doğu Akdeniz’de çıkaracakların doğalgazı Mısır’a boru hatlarıyla götürmeyi amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim