Doğalgaz platformu İnebolu’da 
 
TPAO’nun geçtiğimiz yıl Karadeniz’de yaptırdığı sismik araştırmanın sonuçlarına göre Kastamonu’nun İnebolu İlçesi açıklarında açılacak iki kuyuda doğal gaz arayacak Avustralya bandıralı dev sondaj platformu, çalışmalara başladı.
Bir süredir Bulgaristan’da sondaj çalışması yapan ‘Atwood Southern Cross’ isimli platform, TPAO tarafından kiralanarak İnebolu açıklarına getirildi. İtalyan bandıralı ‘Metsette’ isimli römorkörün çekerek getirdiği dev platformun gümrük işlemleri, Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde yaptırıldı.

İnebolu’nun 11 mil açığında 110 metre derinlikte kuyular açacak olan platform, 2,200 metreye kadar inerek doğalgaz arayacak. ‘İnebolu-1’ ve ‘İnebolu-2’ isimleri verilecek kuyuların delinip, doğalgaz rezervinin doğrulanabilmesi için yapılacak çalışmaların, en az 60 gün sürmesi bekleniyor. Sahilden çıplak gözle görülebilen platformun çalışmalar sırasında kullanacağı kimyasal maddeler ve malzemelerin, İnebolu Limanı’na taşınmasına ise devam ediliyor.
Karadeniz Ereğli ve Batman’dan getirilen malzemeler İnebolu Limanı’nda TPAO’nun kiraladığı 5,000 metrekarelik alana yerleştiriliyor. Malzemeler daha sonra römorkörlerle platforma taşınıyor.

Doğalgaz ve petrol aramalarında 80 metre derinliğe kadar ayaklı, 80 metreyi geçen derinliklerde ise dubalı platformlar kullanılıyor. İnebolu’daki çalışma 110 metre derinlikte yapılacağı için, çapalarla denize sabitlenip dubalar üzerinde durabilen platform kullanılıyor.

ORTA ANADOLU PETROLÜNE ADIM ADIM

Bu arada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki Raman bölgesinden sonra Türkiye’nin ikinci büyük petrol rezervine sahip olduğu belirtilen Niğde-Bor sahaları hampetrol üretimine yönelik ön hazırlıklar sürüyor. MTA Genel Müdürlüğü tarafından 1000 metre derinliğe kadar yapılan sondaj çalışmaları ve sondaj mesafesi sonrası rastlanılan 100 metre kalınlıkta petrol bulgusu tabakasından elde edilen verilerin incelemesine de MTA laboratuvarlarında başlandığı bildirildi. Bu numuneler üzerinde yapılacak çalışmaların tamamlanmasının ardından hazırlanacak raporlar, TPAO Genel Müdürlüğü’ne gönderilerek ortak bir çalışma programı belirlenecek.

MTA Genel Müdürlüğü’nün de bölgede sismik etüt çalışmaları sürerken. bu kuruluştan gelen bilgiler doğrultusunda Niğde-Bor sahalarının da TPAO Genel Müdürlüğü’ne tahsis edileceği öğrenildi.

TPAO Genel Müdürlüğü’nün bu ay içinde belirlenen bölgelerde arama ve işletme ruhsatı alması planlanıyor. Arama ruhsatların alınmasının ardından TPAO’nun belirli bir takvim çerçevesinde bölgede hampetrol faaliyetlerini başlatması bekleniyor. 

Kaynak: www.forumgazetesi.com
 

Editör: TE Bilişim