Konya'nın Derebucak ilçesi'nde Gembos Derivasyon Tüneli inşaatının başladığı yıllarda kendiliğinden doğal olarak oluştuğu bildirilen gölet yörede yaşayan vatandaşların amatör avcılık hobisine renk katıyor.

Ancak, bu yıl yaşanan kuraklıkla birlikte suları çekilen doğal gölette yaşayan çok sayıda balık ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalınca, soruna çözüm arayan Gencek Belde Belediyesi harekete geçti.

Belediye Başkanı Mehmet Yaşar Türedi, uzun yıllar önce Derebucak ilçe merkezi yakınlarında Gencek Göleti'nin sularıyla beslenerek kendiliğinden oluşan doğal göletin zengin bir balık havzası haline geldiğini belirterek, "Göletimizden bu alana akıntı yoluyla ulaşan yavrular, balık açısından zengin bir havza oluşturdu. Ancak, bu yıl yaşanan kuraklık bu doğal göleti de olumsuz yönde etkiledi. Sularının çekilmesiyle birlikte çok sayıda balık ölümle burun buruna geldi. Balık ölümlerinin yaşanmaması için tarımsal alanlarımız için değerlendirdiğimiz Gencek Göleti'nden bu doğal havzaya zaman zaman su veriyoruz. İçme suyu hattımızı riske ederek verdiğimiz bu sular sayesinde doğal gölet içerisinde uygun beslenme ve üreme imkanı bulan aynalı sazan balıklarını ölümün eşiğinden kurtarmış oluyoruz" dedi.

Türedi, çevrede yaşayan olta meraklılarının hobi ihtiyaçlarını karşılayan doğal gölet çevresinde çok sayıda amatör avcının bir araya geldiğini belirtirken, "Olta tutkunlarımıza vakit geçirme imkanı sağlayan havzaya Gencek Beldesi olarak destek verdik. İnşallah, önümüzdeki günlerde bölgemize gelecek yağışlarla birlikte bu bölgede yaşam mücadelesi veren balıklar da daha geniş üreme ve beslenme alanına sahip olacak. Tek umudumuz bu yağışlar. Çünkü, Gencek Göleti de bu yıl yaşanan kuraklıktan hayli etkilenmiş durumda" diye konuştu

Kaynak: Haberler.com

 

Editör: TE Bilişim