Kuzey Deniz Saha Komutanlığı tarafından Çanakkale Boğaz Komutanlığı koordinatörlüğünde Çanakkale Boğazı'nda gerçekleştirilen "Çevre 2006 Tatbikatı", Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Harekat Şube Müdürü Deniz Kurmay Binbaşı Tayfun Ergi'nin basın mensuplarına verdiği brifing ile başladı.
 
Binbaşı Ergi, bu tatbikatla çevrenin korunması ve deniz kazalarından kaynaklanan deniz kirliliğinin önlenmesi konusunda; sivil-askeri iş birliği ve koordinasyonun geliştirilmesinin, mevcut imkan ve kabiliyetlerin denenmesinin, buna bağlı olarak da koruma eğiliminin pekiştirilmesinin amaçlandığını belirtti. Binbaşı Ergi, icra edilen tatbikata; Çanakkale Valiliği, Boğaz Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Komutanlığı, Çanakkale Asker Baştabipliği, Gemi Trafik Hizmetleri Müdürlüğü ile Donanma Komutanlığı'na ait ekiplerin katıldığını sözlerine ekledi.

Kısa süren brifingin ardından ise tatbikata geçildi. Basın mensupları tatbikatı izlemek için "TCG MTB 4" isimli gemiye alınırken, tatbikatta görev yapacak gemiler de Çanakkale Boğazı'nda yerlerini aldı. Temsili olarak boğazda "M/V Scholta" isimli yük gemisini "TCG Avcıbot 35" canlandırırken, "M/V Turkuaz" isimli tankeri de "TCG Darıca " isimli gemi temsil etti. Yük gemisinin temsili olarak tankere çarpmasının ardından ise tatbikat başladı. Temsili tankerde yangın çıkması üzerine bölgeye gelen "TCG Öncü" isimli söndürme römorkörü, su sıkarak gemideki yangını söndürmeye çalıştı. Bu sırada "Söndüren 4" ve "Kıyı Emniyeti" botu da bölgeye çağrılarak, gemideki yangına müdahale etmesi istendi.
 
Kısa sürede bölgeye gelen "Söndüren 4" isimli römorkör de diğerleri ile birlikte yangına müdahalede bulundu. Temsili olarak iki geminin çarpışması sonucu denize düşen bir kişi, Kıyı Emniyeti Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne ait botla kurtarıldı. Gemilerin çarpışmasıyla denize yakıt sızması sebebiyle denize yakıt bariyeri konurken, sahilde ve ormanda çıkan yangın da itfaiye ekipleri tarafından kısa sürede söndürüldü. Tatbikat 2 gün sürecek.
DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim