Kabotaj Bayramı kutlama törenlerinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yapılacak yeni çalışmalarla Körfez’in yeniden doğacağını ve denize girilecek aşamaya gelmesini hedeflediklerini söyledi.

"DİYYO-JEN" Törenle Denize İndirildi

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik İşletmeciliği Meslek Yüksek Okulu Makine Bölümü öğrencileri tarafından yapılan “güneş enerjisi ile çalışan” teknenin denize indirilmesi için Pasaport İskelesi’nde tören düzenlendi. Törende bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Körfez’deki sirkülasyonun sağlanması ve Körfez’in tam anlamıyla ortaya çıkarılması için Dokuz Eylül Üniversitesi ile işbirliğine gittiklerini ve önümüzdeki günlerde çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, “Bu çalışma İzmir’e can veren Körfez ve Liman hayatını devam ettirmek için bugüne kadar yapılmış en detaylı araştırma olacak. Hem Liman arkasının derinleştirilmesi ve geliştirilmesi hem de İç ve Orta Körfez’deki yeterli sirkülasyonun sağlanabilmesi ve belki de denize girilmesinin yolunun açılması için bir kanal açacağız. Üniversitemiz ile birlikte Körfez’i adeta yeniden yaratmak için yola çıkacağız” diye konuştu. İzmir Vali Vekili Aydın Alper ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, hem Körfez çalışmaları hem de AR-GE konusuna verdiği önemden dolayı Başkan Kocaoğlu’na teşekkür etti.
 
Bergama Vapuru’ndan çelenk

Kabotaj Kanunu’nun 1 Temmuz 1926’da kabul edilmesini kutlamak amacıyla Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Vali Vekili Aydın Alper, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Erdal Bucak, Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürü Hızır Reis Deniz, Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Cumhuriyet Meydanı’na konulan çelenklerin ardından Büyükşehir Belediyesi’ne ait Bergama Vapuru ile körfeze açılan protokol, burada denize çelenk atarak deniz şehitleri anısına saygı duruşunda bulundu. 1 Temmuz 2006 günü “Kayıtsız III” adlı teknesiyle İzmir’den dünya turuna çıkan ve dünya turunu yine 1 Temmuz günü tamamlayan İzmirli Özkan Gülkaynak da tören sırasında protokol tarafından Pasaport’ta karşılandı.

 

Editör: TE Bilişim