DİDİM YAT LİMANI’NIN TEMELİ ATILDI ...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin yeterince zaman kaybettiğini, artık çok çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ''Çok çalışıp az konuşmamız lazım. İnsanımız çok konuşup az iş yapan, hiç iş yapmayan yönetimlerden bıktı usandı. Atatürk'ün vasiyetini gerçekleştirmek hepimizin boynunun borcudur'' diye konuştu.
 
Yıldırım, Doğuş Grubu tarafından inşa edilecek Didim Yat Limanının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Akdeniz'de 1 milyona yakın yatın dolaştığını, Akdeniz'in kuzey ve batısını kullanan bu yatların zamanla rotasını Akdeniz'in doğusu ve Ege'ye çevirdiğini ifade etti.

Türkiye'nin yat bağlama kapasitesinin 10 bin civarında olduğunu, bunun çok düşük düzeyde kaldığını vurgulayan Yıldırım, Bakanlık olarak Türkiye açısından önemli olan turizme katma değer sağlanması için yeni bir vizyon ortaya koyduklarını söyledi.

Yıldırım, kamu kaynaklarının yanı sıra özel sektörün dinamizminden yararlanarak kamu özel sektör ortaklığını öngören metotla tesisleri hizmete sokmaya çalıştıklarını kaydetti.

Yat limanlarının bağlama kapasitesi kadar konaklama kapasitesinin de önemli olduğunu belirten Yıldırım, Didim Yat Limanı'nda bağlama kapasitesinin 400, konaklama kapasitesinin 650 olarak planlandığını bildirdi. Konaklama kapasitesinin yüksek olmasının turizmin sezonunun yıl boyu sürmesini sağlayacağını ifade eden Yıldırım, bunun da iş ve istihdama doğrudan yansımalarının olacağını belirtti.

Hükümetleri döneminde ülkenin güven ve istikrara kavuşmasına paralel olarak yatırımcıların önündeki engelleri kaldırdıklarını, uzun vadeli yatırımların önünü açtıklarını anlatan Yıldırım, Türkiye'nin eksi büyüme oranlarından bugün yüzde 7.8 ortalama büyümeyi yakaladığını vurguladı.

Yıldırım, yap-işlet-devret modeliyle önümüzdeki dönemde çok sayıda yat limanı yapılacağını, Çeşme ve Kaş limanlarının inşaatının bugünlerde, ihaleye çıkarılacak olan Foça, Mersin, Tekirdağ, Yalova ve Trabzon'un da aralarında bulunduğu bazı noktalarda yapılacak yat limanlarının inşaatının ise bu yıl içinde başlayacağını söyledi. Yıldırım, önümüzdeki 3,5 yıl içinde mevcutlara 25 bin yat kapasitesi ilave edilmiş olacağını dile getirdi.

Türkiye'nin kapasitesinin bunun çok üzerinde olduğunu vurgulayan Yıldırım, batı bölgelerindeki güzelliklerin kullanılmasının hem Türk halkı, hem de dünya turizmi açısından önem taşıdığını söyledi. Yıldırım, şöyle devam etti: ''Türkiye, yeterince zaman kaybetti. Artık bundan sonra kaybedilen zamanın telafisi için çok çalışmaya ihtiyacı var. Çok çalışıp az konuşmamız lazım. İnsanımız çok konuşup az iş yapan, hiç iş yapmayan yönetimlerden bıktı usandı. Atatürk'ün vasiyetini gerçekleştirmek hepimizin boynunun borcudur.''

Yıldırım, törende gazetecilerin soruları üzerine, bölgeden taşınan yüklerin yoğunluğuna işaret etti ve bu yükün trenlerle taşınmasının maliyetleri azaltacağını kaydetti. Yatağan-Milas-Güllük arasında 135 kilometrelik demiryolu yapılmasının ihracatı artıracağını belirten Yıldırım, organize sanayi bölgesinin oluşturacağı şirketin demiryollarıyla işbirliği halinde müşterek bir hat kurulabileceğini söyledi.

Doğuş Holding üst yöneticisi Hüsnü Akhan, törende yaptığı konuşmada, ''Tüketim ve harcama eğilimleri yüksek turistlerin yat turizmi ve marinalar sayesinde Türkiye'ye daha fazla yöneleceğine inanıyorum'' dedi.

Türkiye'nin konumu itibariyle, Akdeniz'in zengin kıyıları, doğal ve tarihi güzellikleri ile turizm açısından daima önemini koruduğunu belirten Akhan,şöyle konuştu:''Bu eşsiz konumun üstüne ne gibi yatırımlar yapıldığı ve bu yatırımlar sayesinde uluslararası rekabet içerisinde nasıl bir fark yaratıldığı ise küreselleşen dünyada giderek daha da önem kazanıyor.

Tüketim ve harcama eğilimleri üst düzeyde, katma değeri yüksek turist kesiminin, yat turizmi ve marinalar sayesinde Türkiye'ye daha fazla yönelebileceğine inanıyorum.''

Türkiye açısından önemli olan AB üyeliği yolunda ülkeler arası ekonomik ve sosyal uyum sürecinin pek çok alanda devam ettiğini ifade eden Akhan, ''Turizm sektörünün, uyum sürecine büyük katkıları olduğuna inanıyoruz. Bu sosyal sorumluluk bilinci çerçevesinde Doğuş Grubu olarak turizm sektöründe yaptığımız yatırımlarla AB ile Türk halkının sosyal ve kültürel olarak birbirlerini daha yakından tanımalarına da katkı sağlamayı hedefliyoruz'' dedi.

Türkiye'deki marinalarda yat sayısı 1991 yılında 2 bin 957 olduğunu anımsatan Akhan, 2005 yılında bu rakam yüzde 164 artarak 7 bin 827'ye ulaştığını söyledi.''Bu rakamlara bakıldığında, yeni marinalara daha çok ihtiyaç duyulduğunu ve yatçıların da dünya standartlarında kalite arayışına girdiklerini gözlemliyoruz'' diyen Akhan, sözlerini şöyle sürdürdü:''Bu çerçevede, biz de D-Marin Turgutreis Marina'nın ardından, bugün temelini attığımız Didim yatırımımızı gerçekleştirirken, öncelikle Türk kıyı şeridinin cazibesini göz önünde bulundurduk. Bu büyük potansiyeli değerlendirirken ise hedef kitlemize tam donanımlı teknik ve sosyal altyapı sağlamayı, uluslararası standartlarda hizmet vermeyi hedefledik.''

Doğuş Grubu Marinalar Müdürü Ali Erkan Bezirgan ise Didim Taşlıburun mevkisinden başlayan marinanın, denizde bağlama için 450 ve karada park için 650 tekne kapasiteli planlandığını söyledi.

Bezirgan, marinayla ilgili şu bilgileri verdi:''Didim Marina, 287 bin metrekare alanda yapılacak. Marinada bin 150 metrelik ana dalgakıran ve 600 metre kuzeydoğusunda başlayan 625 metrelik tali dalgakıran bulunuyor. Ege Denizi'nden her yönde gidiş geliş yapacak yatların rotası üzerinde bulunan marina, Çeşme, Kuşadası, Bodrum, Datça, Marmaris, Fethiye güzergahında seyredecek yatların da uğrak yeri olacak.''

Editör: TE Bilişim