Koptu hızla karaya yaklaşıyor
 
Antartika'dan 9 sene önce kopan devasa bir buzdağı, Yeni Zelanda'ya doğru yüzüyor. Uzmanlar ise gelecekte kıyıların sayısız buzdağı ile tehdit edilebileceğini düşünüyor.

Bilim insanları tarafından Salı günü yapılan açıklamaya göre Avustralya açıklarında görülen dev bir buzdağı Yeni Zelanda'ya doğru hareket ediyor. Buzdağının Beijing'in "Kuş Kafesi" stadyumunun iki katı uzunluğunda olduğu belirtildi.

YILLARDAN BERİ HAREKET HALİNDE

Yaklaşık 700 metre uzunluğunda ve 350 metre derinliğinde olduğu tahmin edilen dev buzdağı, Avustralyalı uzmanlar tarafından Macquire Adasından görüldü.

Avustralyalı uzmanlar buzdağının Yeni Zelanda'ya doğru ilerlerken birçok parçaya ayrılabileceğini ve deniz taşımacılığı için büyük bir sorun teşkil edebileceğini belirtti.

Uzmanlar 2000 senesinde Antartika'nın dev buz tabakaları Ross ve Ronne Buz Şelflerinden çok sayıda dev buzdağının koptuğunu, ilk kopan buzdağının 300 km uzunluğunda ve 37 km genişliğinde olduğunu açıkladılar. Yeni Zelanda'ya ilerlemekte olan buzdağının 9 sene önce yaşanan parçalanmalardan arta kalan bir kütle olduğu da ifade edildi.

PARÇALANMALAR NASIL OLUYOR

Uzmanlar buzdağlarının buz şelfleri oluştukça ortaya çıktıklarını,yağan karın donarak buz kütleleri üzerinde kenarlara genişleyen yeni buz katmanları yarattıklarını, bu şekilde zamanla ağırlığını kaldıramayan parçaların koptuğunu belirttiler.
 


 
 

 

Editör: TE Bilişim