Kruvaziyer turizminde peş peşe gelen olumlu haberler turizm sektörüne büyük moral kaynağı olurken, Kuşadası bugün dünyanın en büyük transatlantiğini ağırladı. Bugüne kadar Türkiye'ye gelen en büyük gemi olma unvanını taşıyan 3 bin 80 yolcu kapasiteli Emerald Princess, Akdeniz'deki ilk turunda ziyaret listesine aldığı Kuşadası'nda görkemli bir törenle karşılandı. Sabah saat 08.00 sıralarında Kuşadası Limanı'na demirleyen gemiyi karşıma törenine Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç da katılırken, Anadolu Ateşi'nin gösterisi gemiyle gelen milyarder turistleri büyüledi.

Turistler için Kuşadası'nda tam bir seferberlik yaşandı. Liman çevresinin yanı sıra Kuşadası çarşılarında ve Selçuk yolu üzerinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Tura çıkacak turistler için Kuşadası'ndaki otobüsler yetmeyince Tire'den takviye otobüsler getirildi. Önce liman otoparkındaki 75 ayrı otobüse bindirilen turistler, buradan Efes ve Meryemana Kilisesi'ne götürüldü. Efes turunun ardından Kuşadası çarşılarını dolaşan turistler, bol bol alışveriş yaptı. Bu arada, Kuşadası Limanı'nı işleten Egeports firmasının ortaklarından Global Turizm'in sahibi Mehmet Kutman'ın da Kuşadası'na gelerek, yapılan karşılama törenini takip etmesi dikkat çekti.

Turistlerin Efes ve Meryemana turuna çıkarılmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Atillla Koç, Kuşadası Limanı'na geldi. Limanda düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakanının yanı sıra Aydın Valisi Mustafa Malay, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan, Kuşadası Kaymakamı Ahmet Ali Barış, Kuşadası Garnizon Komutanı Umut Bütün, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan ve Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek'in yanı sıra Ege Ports Yönetim Kurulu Başkanı Gregory Kiez ve Efeports Genel Müdürü Aziz Güngör ile kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Tören sırasında Anadolu Ateşi ikinci bir gösteri yaptı. Anadolu Ateşi'nin gösterisini Bakan Koç ayakta alkışlarken, yaptığı açıklamada kruvaziyer turizmine büyük önem verdiklerini belirterek, bu alanda Kuşadası'nın büyük atılımlar yaptığını söyledi. Kruvaziyer turizmin geliştirilmesi için tüm Türkiye'de seferberlik ilan ettiklerini açıklayan Bakan Koç, Hatay ve Sinop'u da gemi turizmine açacaklarını ve İskenderun ile Sinop limanlarının geliştirilmesi için teşvik vereceklerini açıkladı.

Bakan Koç ve beraberindekiler, daha sonra dünyanın en büyük transatlantiği Emerald Princess'i ziyaret etti. Bakan Koç'u girişte karşılayan gemi kaptanı Giorgi Pomata, Bakan Koç'a gemiyi gezdirdi. Geminin ihtişamı karşısında büyülendiğini söyleyen Bakan Koç'a daha sonra gemi içinde düzenlenen törenle plaket verildi. Bakan Koç, gemi turizminin gelişmesi için bakanlık olarak her türlü desteği vereceklerini belirterek, "Türkiye'yi kruvaziyer turizminde Akdeniz'in yıldızı yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Dünyanın en büyük transatlantiği Emerald Princess'in kaptanı Girorgiu Pomata ise, Kuşadası'nda gördükleri ilgiden son derece memnun olduklarını ve duygulandıklarını belirterek, görkemli karşılamayı gerçekleştirenlere teşekkür etti. Kaptan Pomata, Princess Cruises şirketinin Emerald Princess'in dışında 3 gemisinin daha Kuşadası Limanı'na geldiğini söyledi.

Egeports Yönetim Kurulu Başkanı Gregory Kiez ise, "Emerald Princess'in ilk turuna Kuşadası'nı da alması, Türkiye'nin kruvaziyer turizmi konusunda attığı ileri adımların bir göstergesidir. Dünya çapında bu hizmeti veren kurumların dikkatini çekmeyi başarmıştır. Bu nedenle geminin Kuşadası'na yapacağı ilk seferin görkemli bir karşılığı olmasını istedik. Sayın bakanımız da bu etkinliğimize katılarak bizi onurlandırdı. Bu yıl gemi turizminde hedefimiz 650 bin turisttir. Bu sayıyı önümüzdeki yıllarda daha da yukarılara çekeceğiz" diye konuştu.

Emerald Princess'in Akdeniz'deki ilk turu, geçen hafta içinde Napoli'den başladı. 13 gün sürecek gemi turunda Santorini ve Rodos adalarından sonra üçüncü ziyaret limanı Kuşadası oldu. Saat 08.00'de geldiği Kuşadası'ndan 17.00'de demir alacak olan Emerald Princess, turun kalan günlerinde Mykanos, Pire, Katakalon, Corfu, Dubrovnik limanlarını ziyaret ettikten sonra Venedik'te turunu sonlandıracak.

Dünyanın en büyük kruvaziyer gemisiyle seyahat etmek isteyenler iç kabinde kişi başına 1500, dış kabinde 1600, balkonlu kabinlerde 2200 euro ücret ödüyor, ayrıca vergiler ve vize içinde 450 euro ödeme yapıyor. Bu lüks yolculuğa çıkanlar gemide alkollü içecekleri ücret ödeyerek içiyor. Yaklaşık 740 balkonlu kabini bulunan 310 metre boyundaki dev gemi, muhteşem gösterilerin sergilendiği şov salonu, disko ve barları ile tam bir yüzer tatil köyü niteliğinde. Ayrıca gemide, içinde spor yapılabilecek jimnastik salonu, masaj salonu, sauna ve güzellik salonu gibi aktivitelerin yer aldığı birçok bölüm, sinemalar, tiyatro salonları ve restoranlar da bulunuyor.

Alıntı : Haberler.com

Editör: TE Bilişim