Dünyanın en büyük emtia taşıyıcı gemilerinden olan 360 metre uzunluğundaki 400.000 DWT'luk VALE BEIJING; Brezilya'nın Kuzeydoğusundaki Ponta da Madeira limanında yükleme yapmakta iken gemi gövdesinde çatlak ve kırıklar oluştu, gemi su almaya başladı.

Konuyla ilgili ayrıntılar henüz belli olmadı. Ancak, gemiyi işleten Seul merkezli STX Pan Ocean adlı şirket, olayı doğrulamakla beraber Brezilya'dan konuyla ilgili bilgi beklediklerini belirtti.

Brezilya Ulusal Limanlar İdaresinden yapılan açıklamada ayrıntılarına değinilmeden gemide bir sorun bulunduğu açıklaması yapıldı.

Büyüklüğü New York'taki Bank of America kulesi kadar olan mega gemi, bu yıl 27 Eylül'de teslim edilmişti.

Gemi, Brezilya'nın demir cevheri devi Vale'nin kendi madenini taşıtmak üzere oluşturduğu 35 gemilik filo içerisinde bulunuyordu.

Gemileri işleten SRX Pan Ocean; 8 adet mega gemiyi 25 yıllık kira sözleşmesiyle 5,8 milyar dolara Vale'ye kiralamıştı.

Gemideki sorunun neden dolayı oluştuğu bilinmiyor. Bilindiği üzere Uluslararası Denizcilik Örgütü, Derbyshire adlı dökme yük gemisinin kırılmasından sonra 'Dökme Yük Gemilerinini Emniyeti' başlıklı bir çalışma grubu oluşturmuş ve bu gemilerle ilgili özel emniyet kuralları geliştirmişti. Eğer Vale Beijing'de yapısal bir sorun bulunursa tüm bu kuralların yeniden gözden geçirilmesi gerekeceği gibi inşa edilip teslim edilmiş diğer Vale gemilerinin de emniyeti sorgulanır olacak.

Editör: TE Bilişim