İngiltere Dışişleri Bakanı Willam Hague, Türk askeri uçağının düşürülmesini kınayarak, olaydan "ciddi biçimde" kaygı duyduklarını bildirdi.

"Destek Vermeye Hazırız"

Hague yaptığı açıklamada, "Bu ölçüsüz eylemin, Suriye rejiminin ne kadar ileri gittiğini gösterdiğini" belirterek, "Suriye'nin bu davranışından sorumlu tutulacağını ve ülkesinin BM Güvenlik Konseyi'nde güçlü bir eyleme destek vermeye hazır olduğunu" kaydetti.

William Hague dün ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile konuşmuş ve sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabında, "Desteğimi iletmek ve Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili endişemi ifade etmek için Türk Dışişleri Bakanıyla konuştum" diye yazmıştı.

Vatan'dan size özel fiyatlarla Intel işlemcili bilgisayarlar! Olayla ilgili diğer ülkelerin açıklamaları ise şöyle: İRAN İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Suriye'nin Türk jetini düşürmesinin ardından her iki ülkeye itidal çağrısı yaptı. Dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefonda görüşen Salihi, iki tarafın meseleyi barışçıl şekilde çözerek bölgesel istikrarı koruyacaklarını umduğunu söyledi. İran Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, görşmeyle ilgili başka bir ayrıntıya yer verilmedi.

Amerika

Amerikan Dışişleri Bakanlığı'ndan, Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesi konusunda açıklama geldi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Konu henüz NATO’nun gündemine getirilmedi. Şu noktada tüm gelişmeleri izliyoruz, Türkiye’nin açıklama yapması daha doğru. Talep olursa arama çalışmalarına katılırız” dedi.

İngiltere

Suriye'nin Türk jetini düşürmesine uluslararası kamuoyunda tepkiler gelmeye devam ediyor. İngiltere Dış İşleri Bakanlığı olayla ilgili ciddi şekilde endişeli olduklarını, konunun BM gündemine gelmesini desteklediklerini açıkladı.. İngiltere Dışişleri, 'Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye içn güçlü hamleler yapmaya hazırız' açıklamasında bulundu.

Almanya

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Hatay'ın güneybatısında Türk askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak, endişe içinde olduğunu söyledi. Westerwelle, Bangladeş'in başkenti Dakka ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, olayın tam olarak araştırılmasını isteyerek, ''Büyük endişe içerisindeyim. Zaten gergin olan bir durumun daha fazla tırmanmaması için her şeyin yapılması lazım'' dedi.

Rusya

Suriye krizinde en kritik aktörlerden birisi olan Rusya’dan henüz olayla ilgili resmi bir açıklama yok. Suriye'ye yönelik atılacak uluslararası adımlar karşısında Rusya sürekli tampon ülke rolünü oynuyor.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, olayla ilgili tüm detayları Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’a telefonla aktardı.

 

Editör: TE Bilişim