Derince'yı aldı Boğaz köprülerine talip oldu
 
Derince Limanı 'nı sürpriz yaparak alan 195.2 milyon dolara alan Türkerler 'in patronu Kazım Türker , enerji ve ulaştırma alanında büyük oynuyor. Türker , 'Otoyollar ile Boğaz köprülerine de talibiz' dedi

Derince Limanı ihalesini 195 milyon 250 bin dolarlık teklifle 36 yıl işletme hakkını kazanan Türkerler Ortak Girişim Grubu , yine sürpriz yaptı.

Bundan önce de Urfa ve Ladik çimento fabrikalarının özelleştirme ihalelerine girerek dikkatleri üzerine çeken Türkerler Grubu'nun patronu Kazım Türker , yıldızı son zamanlarda parlayan Ankaralı işadamları arasında yer alıyor. Aslında Kazım Türker 'in işadamlığı çok eskilere gidiyor. Babası Yahya Türker , 1950'lerde Ankara 'nın en eski mağazalarından sayılan Türkerler 'i Anafartalar Caddesi 'nde açmıştı.

Kadın dış giyiminde Selen ve Seten markalarıyla çalışan grubun şu anda yine Ankara 'da farklı semtlerde 5 mağazası bulunuyor ve yeni bir mağazanın açılışı da gündeme geliyor. Ankara Bala kökenli olan Türker Ailesi, sermaye birikimini, tekstil ve özellikle hazır giyim sektörüyle sağladı. Yıllar geçtikçe iş alanları farklılaştı ve inşaat 'lokomotif sektör' olarak öne geçti. Başta Keçiören Metrosu olmak üzere Ankara 'da alt ve üstyapı projelerinin çoğunda Türkerler 'in adı anılmadan yapılan iş yok gibi.

Grubun yeni hedeflerinin başında nükleer santral da dahil, enerji ve ulaştırma alanları ön plana çıkarken, inşaat da devam edilmesi gereken sektör olarak görülüyor. Romanya 'da da inşaat şirketi kuran grup, bu ülkede de projeler planlıyor.

AYLARCA ÇALIŞTIK

50'li yaşların başında genç bir patron olan Kazım Türker , kendisiyle yaptığımız özel söyleşide, hem Derince limanı ile ilgili projelerini hem de bundan sonraki hedeflerini ayrıntılarıyla anlattı. 'Birçok büyük firma arasından sıyrılıp, Derince ihalesini alarak yine sürpriz yaptınız, kazanmayı nasıl başardınız?' sorusuna, 'Kazanmayı bekliyorduk. Bu sürpriz olarak nitelense de ihaleyi almak için aylardır çok iyi bir ekiple çalıştık. İsmini vermek istemiyorum ama iki danışman firma da bize katkıda bulundu' cevabını veren Türker , şöyle devam etti: 'Hedef olarak enerji ve ulaştırma öncelikli alanlarımız olacak. Liman değil, köprüler ve otoyolların ihalelerine de gireceğiz. İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleriyle özelleştirilecek otoyolların ihalelerine de gireceğiz.' Bunun yanında öncelikli enerji hedefinde ise 'rüzgar enerjisi' ile 'termik santral olduğunu söyleyen Türker , otoyollarda ise özelleştirilecek Ankara - İstanbul yolu ile 'yap - işlet - devret ' yöntemiyle yeni yapılacak İzmit - İzmir otoyolunun ihalesini almayı planlıyor. Nükleer santral inşasına karar verilmesi durumunda bu alanda tecrübeli Fransız firması Fromoton'la çalışmayı düşündüklerini belirten Türker , 'Gidişatı takip ediyoruz. Sonuca göre karar vereceğiz' diyor.

DERİNCE 'YE 100 MİLYON $'LIK YATIRIM

Kazım Türker , 'Neden Derince 'yi almak istediniz?' sorusuna karşılık, düşüncelerini şöyle açıklıyor: 'Belki, ilk bakışta Derince , çok fonksiyonel bir liman değil. 1999 depreminde de çok zarar görmüş. Öncelikle rıhtımlarda oluşan bu hasarları onaracağız. 100 milyon dolarlık yeni bir yatırım planlıyoruz. Hedefimiz kuru yük yanında uluslararası standartlarda hizmet veren bir konteynır limanı yapmak. Başta araba olmak üzere diğer boşaltma ve yükleme hizmetlerini geliştirmek istiyoruz. İzmit Körfezi 'nin bölgede otomotiv ve sanayi tesisleri açısından stratejik bir konumu var. Kuru ve hareketli olarak Derince , önemli bir konteynır limanı olacak. Çünkü, tek demiryolu bağlantısı olan liman olarak öne çıkıyor. Bunu karayolu ile de destekleyeceğiz.' Türker , 195 milyon 250 bin dolarlık ihale kazanma teklifinin bazı çevrelerce 'düşük fiyat' olarak eleştirildiğini hatırlattığımızda ise 'Bana böyle tepkiler gelmedi, İyi bir fiyat verdik. Düşük değil, tam değerini buldu' dedi.

REMZİ GÜR 'LE 20 YILLIK DOSTUZ

Türker, grubun farklı alanlarda çalışmasını 'çok keyifli bir yöntem' olarak değerlendirirken, geçen yılki ciro rakamının 200 milyon dolara ulaştığını, bu yılın sonunda ise yüzde 30'u İsrail ve Rusya 'ya ihracat olmak üzere 200 milyon doların üzerinde ciro beklediğini ifade ediyor. Yüksek öğrenimini şimdi Gazi Üniversitesi olan Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi'nde tamamladığını belirten Türker , eşi Ülkü Hanım 'ı da şirkete ortak etmiş. Biri kız, birisi erkek iki çocuk sahibi olan Türker Ailesi, işadamı Remzi Gür 'le çok yakın dost.

BAŞBAKAN'A ÖVGÜ

'20 yıldan bu yana Remzi Bey 'le arkadaşız' diyen Türker , 'Onunla da iş yapacak mısınız?' sorusuna, 'Zaten çalışıyoruz. Onun müşterisiyim, ürünlerini satıyoruz. Her zaman Remzi Bey 'le her alanda çalışırız' diyor. Türker , 'Peki, siz de Gür gibi Başbakan Tayyip Erdoğan 'a yakın mısınız?' sorusuna ise şöyle cevap veriyor: 'Yakın sayılırız. Başbakan'ı çok takdir ediyor ve icraatlerini hem beğeniyor hem de destekliyorum.'

PARAYI PEŞiN ÖDERiZ

Özellikle otomotiv sektörü açısından önem arz eden Derince Limanı ihalesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 'nda yapıldı. İhalede elemesiz turda en yüksek teklif 120 milyon dolar oldu. Birinci elemeli turda en düşük teklifi veren iki şirket olunca, tur tekrarlandı ve teklif 130 milyon dolara çıktı. İlk turda Limak elenirken, en yüksek teklif 140 milyon dolar oldu. Elemeli ikinci turda Akfen Holding - Akfen Altyapı elendi. Açık artırma 195 milyon dolardan başlarken, artırım aralığı 250 bin dolar olarak belirlendi. Açık artırmanın ilk turunda mola alan Çelebi Holding -Kocaeli Sanayi Odası ihaleden çekildi .

ULAŞTIRMADA İLK YATIRIM

Daha sonra Türkerler teklifi 195 milyon 250 bin dolara yükseltti. Mola alan Global Altyapı da ihaleden çekildi. Böylece tek artırım yapılan ihaleyi Türkerler kazanmış oldu. İhale sonrası açıklama yapan Türkerler Grubu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Yıldırım , Derince Limanı özelleştirme ihalesinde ödemenin peşin yapılacağını bildirdi. Yıldırım, grup olarak ana hedeflerinin enerji ve ulaştırma sektörü olduğunu belirterek, Derince Limanı 'nın ulaştırma konusunda ilk yatırımları olacağını belirtti.

Perihan ÇAKIROĞLU /Bugün


 

Editör: TE Bilişim