Burgas ile Kırklareli belediyeleri'nce, iki şehir arasında ilk kez işbirliği anlaşması imzalandı

Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş ve beraberindeki heyet Bulgaristan'ın Burgas kentine gelerek çeşitli konularda görüşmelerde bulundu. Vali Coş ve Burgas meslektaşı Lyubomir Panteleev Kırklareli - Burgas arasındaki karayolunun iyileştirilmesi, Kırklareli - Burgas arasında demiryolu hattı inşa edilmesi ve Malko Tırnovo - Dereköy gümürük kapısından TIR geçişlerinin yeniden başlaması gibi önemli konularını ele aldı. 

Heyet ilk önce Burgas Valisi Panteleev ile bir araya geldi. İki valinin görüşmesinde en önemli konulardan biri olan Kırklareli - Burgas arasında demiryolu hattı inşa edilmesiydi. Vali Hüseyin Coş, Kırklareli - Burgas arasından limana ulaşacak tren yolunun hayata geçirilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Bu hat sayesinde Burgas ile tüm Trakya'nın Burgas'a bağlanabileceğini vurgulayan Coş, bu hattın Tekirdağ limanına kadar ulaşılabileceğini kaydetti. Coş, projenin yapımı için hükümetten destek alındığını hatırlattı. Tüm ön araştırmaların yapıldığını ve hattın nerelerden geçeceği konusunda çeşitli önerilerin bulunduğunu belirten Vali Coş, projenin Avrupa Birliği ile de görüşüldüğünü finansmanının Türkiye, Bulgaristan ve Almanya arasındaki 2007 - 2009 sınırötesi programlar tarafından finanse edilebileceğini aktardı.

Ele alınan konulardan biri de Malko Tırnovo - Dereköy sınırından TIR geçişlerine yeniden açılması oldu. Dereköy'ün yıl sonuna kadar TIR'ların geçişine izin verebilecek duruma geleceğini hatırlatan Vali Hüseyin Coş, Malko Tırnovo - Dereköy sınırının Doğu Avrupa, Moldova ve Romanya'ya gidecek TIR'lar için en kısa hat olduğunu vurguladı.

Kapıkule'nin modernizasyonuna yaz ayında başlanacağını vurgulayan Coş, günlük 800 TIR'ın geçiş yaptığını ve bunların Lesovo ve Malko Tırnovo'ya kaydırılacağını, bu sınır kapılarının hizmet vermeye hazır olması gerektiğine vurgu yaptı. Vali Panteleev, Bulgaristan tarafından TIR'ların geçişinde bir sorun olmadığını kaydetti.

Gümrükten TIR geçişlerinin 15 yıl önce Türkiye'nin tek taraflı olarak durdurduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Georgi Nikolçev de, Malko Tırnovo gümrüğünde TIR'ların geçişi için bir sıkıntının olmadığını kaydetti. Görüşmede, Burgas - Malko Tırnovo ve Dereköy - Kırklareli arasındaki karayolunun iyileştirilmesi ve genişletilmesi konusu da ele aldı. Kırklareli'den Dereköy sınır kapısına kadar olan yolun yenilenmesine çoktan başlanıldığını vurgulayan Coş, projenin AB'den sağlanan 5 milyon Euro'luk destek ile yapıldığını ve yolun bu yıl içinde tamamlanacağını ifade etti. Vali Yardımcısı Nikolçev, Burgas - Malko Tırnovo yolunun rehabilitasyonu için tüm prosedürlerin tamamlandığını ve 62 km yolun onarımına bu yıl başlanacağını ve iki yıl içinde tamamlanacağını vurguladı. (CHA)

haberler.com

Editör: TE Bilişim