DEPREM VE TSUNAMİ GÜNEYDOĞU ASYA’YI YIKTI

Güney ve Doğu Asya’yı sarsan şiddetli depremin merkez üssünün, kuzey Sumatra açıkları ve yerin 40 kilometre altında olduğu açıklandı. Bu depremden sonra büyüklükleri 5,8 ile 7,3 arasında değişen sarsıntılar oldu. 8,9 büyüklüğündeki depreminin ardından oluşan dev dalgalar can kaybı ve büyük hasara neden oldu. Tsunami’nin yarattığı sel Endonezya’da 700 kişinin ölümüne neden oldu. Sri Lanka’danın güneyindeki turistik kentlere ağır hasar veren dalgalar sonucu 2 bin 425 kişi yaşamını yitirdi. Yetkililer 1 milyon kişinin de tsunamiden etkilendiğini duyurdu. Güney Hindistan’da 3 eyalette etkili olan dev dalgalar, resmi açıklamalara göre en az 1700 can aldı. Yetkililer 400 balıkçının da kayıp olduğunu açıkladı. Tayland’ın güneyindeki tatil beldelerinde de 223 kişinin öldüğü, 100’den fazla turist Perabet dalgıçın kayıp olduğu, 1900 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

MALDİVLER’İN BAŞKENTİ SULAR ALTINDA
Malezya yarımadasının kuzeybatısında da tsunaminin yolaçtığı dalgalara kapılan ve aralarında turistlerin de bulunduğu 25 kişi yaşamını yitirdi. Maldiv Adaları’nın başkentinde tsunami sonrası büyük hasar meydana geldi. Başkentin üçte ikisi sular altında kaldı.
Bu arada tatil için Maldiv Adaları’nda bulunan milli futbolcu Emre Aşık ile eski milli futbolcu Suat Kaya’nın sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.
       
AB’DEN MADDİ YARDIM
AB, depremin ardından, depremzedeler için toplam 3 milyon euro (yaklaşık 5,6 milyon YTL) tutarında yardım yapacağını açıkladı.
Avrupa Komisyonu’nca yayınlanan bildiride, 3 milyon euronun öncelikle hayati ihtiyaçları karşılamak için kullanılmasının hedeflendiği, ihtiyaçların tam olarak belirlenmesinin ardından da ikinci bir yardımın bölgeye gönderileceği belirtildi.
Geçen yıl bugün İran’ın Bam kentinde meydana gelen depremde de 40 bin kişi yaşamını yitirmişti.
NTVMSNBC

Editör: TE Bilişim