Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın yaklaşık 1500 kilometre kuzeybatısında 8.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi. Deprem 3 dakika aralıksız sürdü. 
 
    Depremde can ve mal kaybı olup olmadığına ilişkin henüz bilgi verilmedi.
  Amerikan deprem araştırma merkezi, depremin TSİ 18.09'da meydana geldiğini kaydetti.
     
DEPREM PANİĞE YOL AÇTI
      
     Hint Okyanusu'nda Richter ölçeğine göre 8.2 büyüklüğündeki depremin halk arasında paniğe neden olduğu bildirildi.
     
     Depremin yaklaşık 3 dakika sürdüğü kaydedildi.
     
    Yetkililer, 26 Aralık 2004'te meydana gelen deprem ve tsunami felaketinden en fazla etkilenen Endonezya'ya bağlı Sumatra adasında elektrik kesintilerinin olduğunu da belirtti.

      Sumatra açıklarında meydana gelen deprem sonrası tsunaminin olma ihtilamali "yüzde 100" olarak değerlendirildi. ABD'li bir uzman bu durumu değerlendirdi.  
 

     Amerikalı sismolog Kerry Sieh, Endonezya açıklarında meydana gelen depremin ardından tsunami ihtimalini ''yüzde 100'' olarak değerlendirdiğini söyledi.
     
     Mariobet Amerikan Jeoloji Enstitüsü uzmanı olan Sieh, Hint Okyanusu'ndaki 8.7 büyüklüğündeki depremin ardından, Los Angeles'ta düzenlediği basın toplantısında, ''Benim kişisel görüşüme göre, depremden sonra tsunami ihtimali yüzde 100'' ifadesini kullandı.
     
     Avustralyalı yerbilimciler de, Endonezya'nın Sumatra adası açıklarında meydana gelen Richter ölçeğine göre 8.7 büyüklüğündeki depremin büyük bir tsunamiye yol açabileceğini bildirdiler.
     
     Yerbilimciler, bu depremin, 26 Aralık'ta Güney Asya depremindeki ölümcül dalgalar büyüklüğünde tsunamiye neden olabileceğini söylediler.
     
     Avustralya'nın başkenti Canberra'daki yerbilim merkezinden sismolog Phil Cummins, ''depremin denizin altında ve yüzeysel olduğunu'' belirterek, ''Tsunami tehlikesi bulunuyor'' dedi.
     
     Cocos adalarında 10 santimetrelik tsunami saptandığını belirten Cummins, depremin tsunami etkisinin, Maldivler, Mauritius ve Seyşeller ile güney yönünde olabileceğini söyledi.
     
     Cummins, henüz ellerinde yeterli bilgi olmadığını ve Hint okyanusunda yeterli ölçüm yapılmadığını belirterek, ''Haberleri bekleyeceğiz'' dedi.
     
     HİNDİSTAN
     
     Bu arada, Hindistan'ın güneyindeki kıyı ve adalar için verilen tsunami alarmının ''6 ila 8 saat'' devam edeceği bildirildi.
     
     Hindistan meteoroloji kuruluşundan I.D. Svami, ''Halkı uyardık. 6 ila 8 saat çok dikkatli olmamız gerekiyor'' dedi.

(AA)

Editör: TE Bilişim