Asya'da onbinlerce kişinin ölümüne ve kaybolmasına yol açan deprem, Sumatra'daki adaları yerinden oynatarak Asya haritasında değişikliğe neden oldu.

(aa)

Amerikan Jeoloji Enstitüsü uzmanı Ken Hudnut, sismik modeller temel alındığında Sumatra'nın güneybatı kıyılarındaki en küçük adaların 20 metre güneybatıya yaklaşmış olabileceklerini belirterek, ”Bu önemli bir kayma, deprem haritayı değiştirdi” dedi.

   

Amerikalı uzman, Sumatra'nın Endonezya toprağının kuzeybatı noktasının da 36 metre güneybatıya kaymış olabileceğini ifade ederek, ayrıca depreme neden olan iki plakanın çarpışmasıyla ortaya çıkan enerjinin Betpas ekseni üzerindeki tüm Yeryüzü'nü sallamış olabileceğini söyledi.

   

Hudnut, “Dünya'da çok hafif sarsıntılar tespit edebiliriz, ortaya çıkan büyük enerji kitlesi nedeniyle depremin yörüngesini salladığını sanıyorum” dedi.

   

DİKEY YER DEĞİŞTİRME

 

Colorado'nun Goulden kentinde kurulu Amerikan Ulusal Deprem Araştırmaları Merkezi'nden Stuart Sipkin de Sumatra açıklarındaki adaların yer değiştirdiğini, ancak bu yer değiştirmenin dikey biçimde olduğunu, kara parçasının denizden yanal şekilde daha fazla yükseldiğini kaydetti.

   

Sipkin, Hint plakasının Birman plakasının altına girdiğini, adaların hareketinin yatay değil dikey olması gerektiğini söyledi.

 

Editör: TE Bilişim