İTÜ Denizcilik Fakültesinde (YDO) 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ile mezuniyet coşkusu bir arada yaşandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Tuzla Kampüsünde yapılan törene Ulaştırma,Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı Müsteşar Vekili Dr.Özkan Poyraz, Ulaştıma, Denizcilik ve Havacılık Bakanlığı Denizcilikten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Ulaştıma,Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İstanbul Ticaret Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Oğuz Salim Söğüt, denizcilik sivil toplum kuruluş temsilcileri, mezunlar öğrenciler ve veliler katıldılar.

İlk olarak sözü alan İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt yaptığı konuşmada, fakülte olarak Türkiye’nin denizcilik alanında ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü sağladıklarını belirtti.

Söğüt, "Yenilikçi ve akılcı bir eğitim anlayışıyla; küresel düşünebilen, liderlik vasfı taşıyan, çevreye duyarlı, sosyal ilişkileri güçlü, etik değerlere saygılı ve denizi seven, onu tanıyan ve denizciliğin getirdiği disiplinli ve çalışkan karakteri özümsemiş bireyler yetiştirmeye devam ediyoruz"dedi. Söğüt ayrıca, İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin kültüründe var olan; düşünce özgürlüğü, kişisel gelişimin desteklenmesi, ekip ruhuyla çalışma ve denizcilik geleneklerini sürdüren anlayışla, İTÜ’nün denizcilik alanında da lider olarak misyonunu başarıyla sürdürdüğünü ifade ederek sözlerini tamamladı.

Denizcilik Fakültesi dönem birincisi olarak sözü alan Gizem Yüksel dört yıllık eğitim fakültesinde birçok önemli bilgiler elde ettiklerini belirtti. Yüksel ayrıca "Sadece dersler açısından da değil güzel ve samimi dostluklarda elde ettik. Denizclik bildiğiniz üzere en zor 2'nci meslektir. Bu kadar zor ama güzel mesleğe bugün ilk adımlarımızı atıyoruz"dedi. Gizem Yüksel konuşmasını Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Denizciliği Türk'ün büyük milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız" sözü ile tamamladı.

Marka üniversitenin marka fakültesi konumunda olduğunu belirterek sözlerine başlayan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, "Bu iş erkek mesleğinden çıktı. Kızlar da bu işte söz sahibiler. Fakülteyi 3 şeyle tanımlarsınız.Birincisi küresel bir meslek.Zor bir meslek ama zevkli bir meslek olduğunu düşünüyorum. İkinci olarak özgürlük mesleği.Çünkü sınırsız bir alandasınız. Ve son olarak disiplin. Mesleğin özünde disiplin var. Hata kabul etmeyen bir meslek"dedi. Rektör Karaca konuşmasını bitirirken tüm mezunlara, hayatlarının bundan sonraki dönemi için şans ve başarı diledi.

Son olarak sözü alan Ulaştıma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Vekili Dr.Özkan Poyraz sözlerini Denizcilik ve Kabotaj bayramını kutlayarak başladı. İTÜ Denizclik Fakültesi mezunlarını her birey Türkiyenin ulaştıma ve denizcilik sorunlarını karşılayacak ve hak ve mebfaatlerimizi oluşturabileceğimiz insanı kaynağı olduğunu belirtti.Poyraz, "Benimde her zaman menzunu ve mensubu olmaktan gurur duyduğum uzun yıllar bu fakültede eğitim görevlisi olarak görev yaptığım sadece özel sektörde değil bizleri şuanda bulundukları kadrolara aday olarak bakanlığımızada denizcilik uzmanı gibi nitelikli işlerde çalışabilecekler. Onlar uluslararası denizcilik teşkilatlarında kural takip eden değil kural yazan olacaklardır"dedi. Dr. Poyraz Özkan sözlerini öğrencilere hayatta başarılar dileyerek sonlandırdı.
Editör: TE Bilişim