Kısa adı TURMEPA olarak bilenen DenizTemiz Derneği, gelenekselleşen Masmavi Deniz Eğitim Kampı’nda bu yaz yine çocuklara denizlerimizi korumanın önemini eğlenerek öğretiyor. 20 Haziran’da 5. kez kapılarını açan TURMEPA Masmavi Deniz Eğitim Kampı’nın teması ise “Küresel İklim Değişikliği”.

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA, 2011 yılında Türkiye’nin ilk Deniz Eğitim Kampı projesini oluşturdu. TURMEPA Masmavi Deniz Eğitim Kampı’nın çocuklara yönelik ayağı geçtiğimiz iki yılda olduğu gibi bu yıl da İstanbul Koç Korusu’nda gerçekleşirken, gençlere yönelik kamp ise Samsun’da yapılacak.

Şimdiye kadar 700’e yakın çocukla buluşan ve düzenlendiği illerde farkındalık yaratan kampın İstanbul’da gerçekleşecek ilk ayağı, 20 - 24 Haziran ve 27 Haziran - 1 Temmuz tarihlerinde 9 - 12 yaş arasındaki 60 ortaöğretim öğrencisini ücretsiz olarak ağırlayacak.

Kampın bu yılki teması “Küresel İklim Değişikliğinin Denizlerimize Etkisi” olarak belirlendi. Katılımcılar doğaya ve denizlerimize sahip çıkmayı bu kez “Küresel İklim Değişikliği ve Ben” başlığı altında farklı atölyelerde eğlenerek ve yaşayarak öğrenme fırsatı yakalıyorlar. Böylece hem doğa ile iç içe yaşamanın güzelliğini keşfediyor hem de küresel iklim değişikliğinin denizlerimiz üzerindeki etkisini anlayarak denizdeki yaşam hakkında bilgilenmiş oluyorlar. Kamp süresince çocukları ayrıca renkli bir atölye programı bekliyor. Sanat ve drama atölyeleri, spor aktiviteleri, kültür ve tekne gezileri, dalış organizasyonları ve farklı oyunlara katılan çocuklar hem kendilerini geliştirme hem de ekip ruhunu yaşama fırsatı buluyor.

TURMEPA Masmavi Deniz Eğitim Kampı ile çocuklara üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, denizlerin, kıyıların ve deniz canlılarının korunmasının önemini benimsetmek ve kamp sonunda deniz kirliliğiyle mücadele eden gönüllü Deniz Elçileri olmalarını sağlamak hedefleniyor. Amaç; küresel iklim değişikliğinin denizlerimiz üzerindeki etkisini vurgulayan çevre eğitimleri vermenin yanı sıra çeşitli etkinliklerle farkındalık yaratıp deniz sevgisi kazandırmak, denizin yaşayan bir sistem olduğunu ve ekosistemin önemini fark etmelerini sağlamak.

Kamp Hakkında: İki hafta sürecek olan kampa katılan 30’ar kişilik ortaöğretim öğrenci grupları, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde şehrin dezavantajlı bölgelerinden seçildi. Ayrıca Türkiye’nin farklı üniversitelerinden konularında uzman gönüllüler atölye çalışmaları gerçekleştirmek üzere kampa katılıyor. Kamp öncesi pedagojik eğitimden geçen, arama kurtarma ve küresel iklim değişikliği konularında eğitim alan kişiler kampta gönüllü olarak yer alıyor.
Cihan
Kaynak: cha