Denizlerin Formulası İstanbul’a geliyor

Akdeniz’in en önemli açıkdeniz yelken yarışı olan "Cap Istanbul" (Rota İstanbul) için geri sayım sürüyor. İstanbul’u dünya yelkenciliğinin merkezine yerleştirecek bu yarış için 35 tekne Marsilya’dan 26 Mayıs 2007’de yelken basacak.

Sicilya, İzmir ve Bozcaada’da mola verecek yelkencilerin, 1530 deniz millik yarış ardından 14 Haziran’da İstanbul’a varmaları bekleniyor.

BU yıl ikincisi yapılacak olan Akdeniz’in en önemli açıkdeniz yelken yarışına 35 tekne katılacak. Tek tip teknelerde 2 kişilik ekiplerle yarışacak olan yelkenciler, ilk yılın başarısının ardından çok çekici hale gelen yarışta birincilik ödülünü almak için büyük bir mücadeleye girişecekler.

Kayıt yaptıran yelkenciler arasında yelken sporunda dünyanın önde gelen isimleri de yer alıyor. Fransız Erwan Tabarly, Lionel Lemanchois gibi isimlerin yarışa katılacaklarını açıklamaları, İstanbul’da bitecek bu yarışı, İstanbul’un tanıtımı için önemli bir fırsat haline getiriyor.

HÜRRİYET VE CNN TÜRK

"Denizlerin Formula 1’i" olarak adlandırılan bu yarışın proje ortağı ve düzenleyicilerinden biri olan Hürriyet ve CNN Türk, Fransa’nın resmi yayın kuruluşu ve Eurosport ile birlikte yelkenciliği geniş kitlelere ulaştırmak için yarış süresince sürekli yayın yapacak. Hürriyet, her gün yarıyş sonuçlarını ayrıntılı bir şekilde okurlarına duyuracak; kapsamlı röportajlar yayımlayacak. Planlanan yayınların uluslararası boyutu ise, İstanbul’u, en az 3 hafta boyunca, öncelikle Fransa’da ve yelkene ilgi gösteren tüm Avrupa’da kamuoyunun gündeminde tutacak. Yarışın sahibi Olay Nautic ile bu tür tek tip tekneleri yarıştıran Figaro Beneteau Sınıfı ile yapılan anlaşma, 2012 yılına kadar olan dönemi kapsıyor. Önümüzdeki 5 yılda yapılacak tüm yarışlar, Fransa Yelken Federasyonu’nun takvimine girmiş durumda.

Yarışın maliyeti yaklaşık 2 milyon 800 bin Avro’yu buluyor. Katılan teknelere, sponsor şirketlerin yapacağı ödemeler de gözönüne alındığında, yarışın mali portesi yaklaşık 7 milyon Avro’ya ulaşıyor.

ŞİRKETLER YARIŞIYOR

Yarışın bir diğer önemli yönü de, şirketlerin tekne yarıştırmaları. Geçen yıl Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) teknesi tarafından kazanılan yarışa, TEB bu yıl da katılıyor. TEB dışında Siemens, Suzuki, Fransız petrol şirketi Total’in yan kuruluşu olan Bostik, Brossard, Aquarelle gibi şirketler de tekneleri ile katılıyorlar. Bu şirketlerin sporcuların varışını izlemek için kalabalık gruplarla İstanbul’a geleceklerini belirten Olay Nautic şirketi sahibi Cumali Varer, "150 bin Avro ödül dağıtılacak. Bu ödül, teknelerde yarışanların sponsor şirketlerle anlaşmaları uyarınca alacakları ücretlere ek olacak" dedi.

Atina’ya rağmen İSTANBUL

Bu tür büyük yarışlar sponsor desteği ile yapılabiliyor. Geçen yıl Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteklediği yarışın resmi sponsorluk görüşmeleri sürdürülüyor. Cumali Varer, "Önemli bir fırsat bu. Geçen yılki yarış ardından, Atina Belediyesi bu yarışın Atina’da bitmesi için devreye girdi ama başaramadılar. Bu yıl, yalnızca İstanbul değil, İzmir’e de uğrayacağız" dedi.

Kaynak: Temuçin TÜZECAN-Hürriyet

Editör: TE Bilişim