Denizlerde 5 noktaya “Meteorolojik Amaçlı Sabit Deniz Şamandırası" kuruluyor

 Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Samsun, İstanbul Boğazı Çanakkale Boğazı Antalya Limanı ve Taşucu Limanı'na olmak üzere Türkiye'de 5 noktaya "Meteorolojik Amaçlı Sabit Deniz Şamandırası" kuruyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de denizlerde 5 noktaya "Meteorolojik Amaçlı Sabit Deniz Şamandırası-Mass" konuluyor. Şamandıradan biri Samsun'da denize indirilecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Samsun'da meteorolojik amaçlı deniz şamandırası eğitim programına başladı. Atakum'da bir otelde başlayan programa, Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, şamandıra sistemini yapan İtalyan firma yetkilisi Furio Rugguiero, firmanın Türkiye sorumlusu Suat Erdoğan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yetkililer, mühendis, tekniker ve diğer personel katıldı. Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar'ın yaptığı açılış konuşmasının ardından İtalyan firma yetkilisi Furio Rugguiero, şamandıra sistemini tanıttı ve soruları cevapladı. Daha sonra toplantı salonundan Samsun Limanı'na geçilerek şamandıra sistemi yerinde incelendi. Şamandıra parçalarının birleştirilmesinden sonra şamandıra hava şartlarına bakılarak ileri bir tarihte Samsun kıyısı açıklarına bırakılarak faaliyete geçecek.

"TÜRKİYE'DE 5 NOKTAYA BU SİSTEMLERİ KURACAĞIZ"

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Otomatik Meteoroloji İstasyonları Birim Şefi Eşref Akyıldız, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak Türkiye çapında çok geniş bir otomatik istasyon ağı kurduk. Fakat denizlerimizde otomatik istasyon, denizlerdeki dalga durumunu, deniz suyunun sıcaklığını, tuzluluğunu, kirliliğini ve deniz akıntısını ölçen sistemlere sahip değildik. Geçtiğimiz yıl ilk meteorolojik amaçlı deniz şamandıra sistemini Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın talebi üzerine Marmara Denizi açıklarına kurduk. Bu sistemleri bu yıl tüm denizlerimize yaygınlaştıracağız. Bu çalışmaya da öncelikle Samsun'dan başladık. Burada teknik personelimize meteorolojik amaçlı deniz şamandırasının bakımı ve işletmesi yönünde 5 gün sürecek olan bir eğitim düzenliyoruz. Meteorolojik amaçlı deniz şamandırası vasıtasıyla denizlerimizdeki gerçek rüzgarı, dalga durumunu, deniz suyunun sıcaklığını, tuzluluğunu, kirliliğini ve deniz akıntısını ve diğer verileri ölçüp buna göre balıkçılarımız için denizcilerimiz için bize büyük bir kaynak oluşturacak bu sistemler. Denizlerimizdeki bu sistemleri yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Samsun'dan sonra İstanbul Boğazı açıklarına bir tane, Çanakkale Boğazı açıklarına, Antalya Limanı'na ve Taşucu Limanı'na olmak üzere Türkiye'de 5 noktaya bu sistemleri kuracağız" dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce devam eden, Türkiye meteorolojik amaçlı gözlem sistemlerinin yaygınlaştırılması projesi kapsamında karada yapılan ölçümlere ilave olarak, bundan sonra anlak olarak denizlerde de ölçüm yapılabilmesi amacıyla kurulacak olan "Meteorolojik Amaçlı Sabit Deniz Şamandırası-Mass" sistemi denize indirilecek. Sistem sayesinde denizlerde ait anlık hava durumları tespit edilebilecek ve denizlere ait tahminler daha üst seviyede gerçekleştirilecek. Kurulacak olan sistem tsunami uyarısına varana kadar denizlere ait birçok bilgi sağlayacak. Türkiye'de denizlerine, İtalyan yüklenici bir firma vasıtasıyla bu yıl içinde konulacak olan toplam 5 adet MASS'tan ilki olan sistem Samsun'da yarın denize indirilecek.

Editör: TE Bilişim