Ege Üniversitesi (EÜ) Su ürünleri Fakültesi deniz kirliliğiyle mücadele için uluslararası bir projeyi hayata geçiriyor. Avrupa Birliği ülkelerinin ortaklığıyla oluşturulan proje kapsamında deniz kirliliğinin önlenmesinde KOBİ'lerin bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Su Ürünleri Fakültesi'nin katkısıyla düzenlenen MAPO Projesi (Marine Pollution/ Deniz Kirliliği) tanıtım toplantısında konuşan EÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Sunlu, “Bu projenin asıl amacı, Küçük ve Orta Boy İşletmeleri (KOBİ) de teşvik ederek deniz kirliliği ile mücadele konulu projeye katılımlarını sağlamaktır” dedi.

Deniz kirliliği ile ilgili en iyi uygulamaların araştırılmasının ve KOBİ, holding, araştırma enstitüleri gibi kurumların da Avrupa'daki kurumlarla etkileşiminin arttırılmasının bu projenin amaçları içerisinde yer aldığını belirten Prof. Dr. Sunlu, “İnternet yoluyla bilgi ağı oluşturmak ve bunu aktif olarak kullanmak da projenin gelişimi ile büyümesi için çok önemli bir husustur. Açılan web adresleri Avrupa'daki KOBİ'lerin desteğiyle de varlıklarını sürdüreceklerdir” diye konuştu.

PROJENİN TÜRKİYE ORTAĞI EÜ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ

MAPO projesinin Türkiye ortağı olan EÜ Su Ürünleri Fakültesi Türkiye Yunanistan Bulgaristan ve Kıbrıs'tan sorumlu olacak. Türkiye'nin bu projeye her yıl 250 milyon euro ödeme yaptığını vurgulayan Prof. Dr. Sunlu, iki yıllık olan bu projenin (01.05.2005- 01.05.2007) sonunda deniz kirliliği ve KOBİ'ler konusunda AB'ye bazı önerilerde bulunulacağını, ihtiyaçların bildirileceğini ve AB'nin destek programlarına devam edeceğini ifade etti.

Avrupa ülkelerinin bu konuda bizden yirmi yıl daha tecrübeli olduklarını söyleyen Prof. Dr. Sunlu, “MAPO'nun ana odak noktası deniz kirliliği ve KOBİ'lerdir. Dünyada küresel bir çevre sorunu mevcuttur ve dolayısıyla bu çerçevede deniz kirliliği de çok önemli bir konudur. Biz bu problemi en aza indirgemeye çalışacağız” diye konuştu.

ORTAK ÜLKELER

Avrupa'daki KOBİ'lerle ülkemizdeki KOBİ'ler arasında çok fark bulunmadığını kaydeden Prof. Dr. Sunlu, projenin ortak ülkeleri Türkiye, Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika, Litvanya, İspanya, Ukrayna, İzlanda ve İtalya olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sunlu bu ortak ülkelerin de bir ya da iki ülkeden sorumlu olduklarını ve birleştiklerinde Avrupa denizlerini kapsayan geniş bir çalışma gerçekleştirilmiş olacağını belirtti.

Toplantıda konuyla ilgili sunum yapan EÜ Su Ürünleri Fakültesi Yüksek Lisans öğrencisi Arzu Çakmakçı Yılmaz, “6'ıncı çerçeve programının amacı Avrupa'daki bütün KOBİ'ler arasında bağlantı sağlamak. 7'nci çerçeveye ise MAPO kapsamında konu belirlemek istiyoruz” dedi.

Toplantıya katılan KOBİ temsilcilerine İngilizce ve Türkçe web sayfaları hazırlamaları gerektiğini söyleyen Yılmaz, her firmanın kendi sektörü ile ilgili önemli bir eksiklik üzerine tartışması ve bu konuda proje önerisi geliştirmesinin önemine değindi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim