DENİZLER  ÇÖP KUTUSU GİBİ...

Uluslararası Deniz ve Kıyı Temizliği Günü nedeni ile gerçekleştirilen etkinlikte, ilköğretim okulu öğrencileri tarafından toplanan atıklar arasında ilk sırayı sigara izmaritleri, pet şişeler ve teneke içecek kutuları aldı. 

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, DenizTemiz Derneği/TURMEPA, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Mordoğan Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Uluslararası Kıyı ve Deniz Temizliği Günü” kapsamında İzmir’de yaklaşık 900 kg. atık toplandı.

Mordoğan-Kocakum Plajı’nda gerçekleştirilen etkinlikte ilköğretim okulu öğrencileri ile gönüllü katılımcılar tarafından toplanan atıklar arasında ilk sırayı sigara izmaritleri, pet şişeler ve teneke içecek kutuları aldı.

Kıyı temizliği etkinliğine destek veren Triton Dalgıç Merkezi dalgıçları ise dip temizliği gerçekleştirdi. Dalgıçların, denizin dibinden çıkardıkları atıklar ise denizlerin hızla kirletildiğini gösteriyordu. Dalgıçların çıkardıkları ürünler arasında naylon torba, balon, pil, motor pistonu, plastik şişe halkaları, branda, ip, araba lastiği, yağ ve benzin bidonu, sigara, puro, alüminyum folyo, oyuncak, balık ağı, bardak, tabak, temizlik ürünü ambalajı, branda, çakmak ve ampul yer aldı.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı ve DenizTemiz Derneği/TURMEPA İzmir Şube Başkanı Géza Dologh, toplanan atıkların kayıtlarının incelenerek rapor haline getirildiğini, Türkiye genelinde uygulanan bu çalışmanın yeni sonuçlandığını söyledi. Çalışma kapsamında ayrıca, atıkların cins ve kaynağının istatistiğinin yapıldığını da aktaran Dologh, şunları dile getirdi:
“Kampanya’nın temel amacı; kirliliğin nedenlerini, nereden geldiğini öğrenmek ve gerekli tedbirleri almak. Etkinlik aynı zamanda toplanan atıkların türlerini kayıt eden ve analiz yapan bir kampanya olma özelliğini taşıyor. Kampanya ile ayrıca, topluma duyarlılık kazandırılması hedefleniyor.”

Bilindiği gibi deniz ve kıyıların kirlenmesini önlemek, mevcut kirliliğin temizlenmesine katkı sağlamak amacı ile düzenlediği eğitimlerle denizleri yaşatma çabasında olan DenizTemiz  TURMEPA tarafından her yıl Eylül ayının üçüncü Cumartesi  ‘ICC-International Coastal Cleanup’(Uluslararası Kıyı ve Deniz Temizliği Günü) olarak kutlanıyor.

 

Nuran Can/DTO İzmir

Editör: TE Bilişim